Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΤο ΑΚΕΛ καταψηφίζει το κούρεμα καταθέσεων και στηρίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας...

Το ΑΚΕΛ καταψηφίζει το κούρεμα καταθέσεων και στηρίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του κόσμου έξω από τη Βουλή

-

Δημιουργήθηκε : Κυριακή, 17 Μάρτιος 2013

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΑΚΕΛ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Το ΑΚΕΛ αποφάσισε σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων και ετοιμάζει εναλλακτική πρόταση την οποία θα καταθέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κάλεσε μάλιστα δια του Γενικού του Γραμματέα το λαό σε ψύχραιμη και αποφασιστική δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.

KYPRIANOU ANTROS 111Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απέρριψε τη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, υιοθετώντας εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ότι απορρίφθηκε η συμφωνία για το κούρεμα επειδή έκρινε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η άποψη του Κυπριακού λαού και επειδή θεωρεί ότι το κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία.

«Όχι μόνο δεν θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα τη βυθίσει σε περισσότερα προβλήματα με μεγαλύτερη ύφεση και δυσκολίες, οι οποίες θα προκληθούν στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως το Γραφείο Οικονομικών Μελετών συνεχίσει και ολοκληρώσει μελέτες τις οποίες ετοιμάζει σε συνεργασία με οικονομολόγους και να ετοιμασθεί πρόταση, η οποία θα στοχεύει σε αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι αν η πρόταση ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, η προσπάθεια και η επιδίωξη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είναι να τη συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα άλλα πολιτικά κόμματα για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πρόταση θα εδράζεται στη λογική ότι εάν η στήριξη της οικονομίας θα γίνει με κούρεμα μπορεί το πρόβλημα να λυθεί εσωτερικά και χωρίς την παρέμβαση της Τρόικας, ο κ. Κυπριανού επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει οτιδήποτε πριν αυτή συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα κόμματα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό είπε ότι οι στιγμές που διέρχεται ο τόπος είναι πάρα πολύ δύσκολες, κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον μας και επεσήμανε ότι έχει τεράστια σημασία να υπερασπιστούμε με ψυχραιμία τα δικαιώματα μας ως κυπριακός λαός και ότι έχουμε πετύχει με σκληρή δουλειά δεκαετιών και τα οποία δεν μπορεί να γκρεμίζει με τη μεγαλύτερη ευκολία με τη μεγαλύτερη ευκολία μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΑΚΕΛ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ

ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει προς αυτή την κατεύθυνση και θα αγωνιστεί με σθένος για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού.

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ καλεί τον κόσμο σε κινητοποίηση αύριο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να κινητοποιηθεί και αύριο θα μαζευτεί αυθόρμητα έξω από τη Βουλή.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις καλώντας τον κόσμο να λειτουργήσει με μεγάλη ψυχραιμία, με πολιτικό και οργανωμένο τρόπο και να δείξει πως είμαστε ένας λαός που διακατέχεται από υψηλό επίπεδο πολιτισμού και συμπεριφέρεται κατά πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που κάποιοι συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν.

Ο κ. Κυπριανού συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρέπει να δείξουμε ότι όντως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού μας και τίποτε άλλο.

Κληθείς να σχολιάσει εισήγηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ για σύνδεση των εσόδων από το φυσικό αέριο μέσα από ενδεχόμενη έκδοση ομολόγων προς τους καταθέτες που θα υποστούν κούρεμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή η εισήγηση σίγουρα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και ανέφερε ότι η προσπάθεια του ΑΚΕΛ είναι να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Ερωτηθείς τι θα γίνει την Τρίτη, είπε πως πρέπει να αναμένουμε τι θα γίνει αύριο και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα κάνει την πρόταση του.

Προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προκαθορίσει τον τρόπο με τον οποίο το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε και τις τοποθετήσεις των κομμάτων και στη συνέχεια να δούμε τι γίνεται.


Διαβάστε Επίσης