Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗKατά της συμφωνίας για το κούρεμα καταθέσεων η ΕΔΕΚ

Kατά της συμφωνίας για το κούρεμα καταθέσεων η ΕΔΕΚ

-

Αρνητική ψήφο στη συμφωνία για το κούρεμα καταθέσεων αποφάσισε το πολιτικό γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου να δηλώνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να απαιτήσει χρόνο διαβούλευσης, αρνούμενος να αποδεχθεί την εξωφρενική και παράλογη απαίτηση μιας άμεσης και χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμφωνίας».

Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρία του πολιτικού γραφείου της ΕΔΕΚ, την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «η απάντησή μας είναι η επιβαλλόμενη. Αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα».

Ζητούμε, πρόσθεσε «από την Κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαχθούς, καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι, είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους εταίρους μας να υποκύψουμε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση σε μια εξόφθαλμα παράνομη ρύθμιση, η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό και τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση, «εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, το ΚΣ ΕΔΕΚ θα είναι έτοιμο να την μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης».

Κάλεσε ακόμα τον κυπριακό λαό «σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί μου σήμερα και εισηγήθηκε αναβολή της σημερινής έκτακτης συνεδρίας της Βουλής προκειμένου μέχρι αύριο να μελετηθούν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις. Συνεπώς η συνεδρία της Βουλής έχει οριστεί για αύριο στις 4 το απόγευμα και στο μεταξύ υπάρχει πρόσκληση προς τους βουλευτές στις 11 η ώρα σε αίθουσα επιτροπών της βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς να διευκρινίσει με τον όρο «εναλλακτικές προτάσεις», ο κ. Ομήρου είπε «αυτό θα σας το απαντήσει καλύτερα η κυβέρνηση».

Διερωτήθηκε ακόμα γιατί η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε Παρασκευή βράδυ, ενώ ακολουθούσε Σάββατο και Κυριακή που είναι αργίες και δεν λειτουργούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, είπε ότι αυτή είναι «πρωτοφανής και ενταφιάζει οριστικά και αμετάκλητα την θεμελιώδη αρχή της ΕΕ που είναι η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης. Η απόφαση αυτή υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Το Eurogroup, πρόσθεσε, «δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει την σημερινή δραματική οικονομική κρίση εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Αν αυτή η απόφαση δεν λαμβανόταν ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελάμβανε πρόνοια για προστασία των κυπριακών τραπεζών, δεν θα αντιμετωπίζαμε τη σημερινή δραματική κρίση. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η αλληλεγγύη της ΕΕ επιβαλλόταν πολύ περισσότερο γιατί, χωρίς εν πολλοίς να ευθύνεται, η Κύπρος καταβάλλει το βαρύ τίμημα μιας απόφασης Ευρωπαϊκού Συλλογικού θεσμικού Οργάνου».

Θεωρούμε, είπε «ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τον εκβιασμό που υπήρξε, όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου. Απορρίπτοντας ένα ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης. Πολύ περισσότερο επειδή το πολιτειακό σύστημα της προεδρικής δημοκρατίας που ισχύει στην Κύπρο, δεν συνάδει με ότι ισχύει σε κοινοβουλευτικά συστήματα όπου οι πρωθυπουργοί διαθέτουν το τεκμήριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Συνεπώς στη δική μας περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις για να εξασφαλιστούν συναινέσει εντός Κύπρου για την όποια απόφαση θα ελαμβάνοντο τελικά.

«Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας όφειλε να ζητήσει χρόνο διαβούλευσης», είπε.

Καταλήγοντας, είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται αύριο να νομιμοποιήσει μια απόφαση, η οποία συνιστά στην πραγματικότητα μια ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων. Κατά σαφή και ευθεία παραβίαση κάθε γραπτής και άγραφης αρχής δικαίου και ηθικής. Με προβολή εκβιαστικών διλημμάτων».

Διαβάστε Επίσης