Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΓια νέο ξεκίνημα στη διαδικασία των συνομιλιών μιλά στην Μιλλιέτ ο ΥΠΕΞ,...

Για νέο ξεκίνημα στη διαδικασία των συνομιλιών μιλά στην Μιλλιέτ ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης

-

λάβουν μέρος στο χρονοδιάγραμμα» η Μιλλιέτ δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Γκιουβέν Οζάλπ.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του ΥΠΕΞ σε τουρκικό ΜΜΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στην εισαγωγή του ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ενώ ο διαχωρισμός στην Κύπρο διαρκεί 40 χρόνια, η νέα «ε/κ διοίκηση», όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, προτίθεται να χαράξει «ένα διαφορετικό προφίλ». Ο «Ε/κ υπουργός», όπως αποκάλεσε τον Ιωάννη Κασουλίδη, επεσήμανε πως τους προσεχείς μήνες θα στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα αυτά να μην μείνουν χωρίς αντίκρισμα.

Ερώτηση: Η προσδοκία είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αν δεν κάνω λάθος η οικονομική κρίση θα παρατείνει το διάστημα αυτό.

ΥΠΕΞ: Σε αυτήν τη φάση την προτεραιότητα την έχει η οικονομία. Θα προχωρήσουμε και στο Κυπριακό. Στο θέμα αυτό δεν έχουμε προκαταρκτικό όρο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο. Είναι ολοφάνερο πως οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι τώρα δεν οδήγησαν πουθενά. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξετάσουμε το πώς θα γίνουν οι νέες συνομιλίες. Οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν σε διαφορετικό επίπεδο. Μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ειδικών εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων. Μπορούν να καθοριστούν και ειδικοί εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες χώρες. Επειδή στις συνομιλίες δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά οι κοινότητες, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Έχω την γνώμη ότι κρυβόμαστε πίσω από μια ψευδαίσθηση (illusion) ότι τα πάντα εξαρτώνται από τις δύο κοινότητες. Όμως όλοι γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια . Γιατί να συνεχίσουμε συμπεριφερόμενοι σαν να είναι τα πάντα εξαρτημένα από τις δύο κοινότητες; Γιατί να μην συναντηθούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές;

Ερ: Αυτό έχει την έννοια μιας νέας μεθοδολογίας.

ΥΠΕΞ: H μεθοδολογία είναι σημαντική, διότι φάνηκε πως η μέθοδος η οποία εφαρμόστηκε στο παρελθόν δεν ήταν σωστή.

Ερ: Είστε υπέρ ενός νέου ξεκινήματος, αλλά ασφαλώς δεν θα σκέπτεστε να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν.

ΥΠΕΞ: Από πλευράς περιεχομένου δεν σκεπτόμαστε να αρχίσουμε από το μηδέν, όμως στο θέμα της μεθόδου και της διαδικασίας πρόθεση μας είναι ένα νέο ξεκίνημα.

Ερ: Γιατί θέλετε να συμπεριλάβετε στη διαδικασία και τους εγγυητές;

ΥΠΕΞ: Όχι όλους. Η Βρετανία στο θέμα αυτό δεν έχει τίποτα να πει. Όμως θεωρώ ότι η συμμετοχή της Τουρκίας θα επιφέρει οφέλη.

Ερ: Δεν είναι η Τουρκία ήδη ένα κομμάτι της διαδικασίας;

ΥΠΕΞ: Λένε ότι υποστηρίζουν τη διαδικασία, αλλά μόνο αυτό. Δεν είναι επαρκής η υποστήριξη της διαδικασίας. Όπως σας είπα, δεν έχουμε προκαταρκτικό όρο. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε κάθε άποψη και πρόταση. Είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε όλους τους τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και αυτό επιθυμούμε. Όλοι σημειώνουν την αναγκαιότητα της εξασφάλισης ενός αποτελέσματος, όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το χρόνο, αλλά και από τη μεθοδολογία.

Ερ: Το να είστε ανοικτοί σε αλλαγή στην μέθοδο και να μην προτιμάτε ένα νέο ξεκίνημα από πλευράς περιεχομένου, σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάποια αλλαγή στις κόκκινες γραμμές;

ΥΠΕΞ: Καθ’ όλη την διάρκεια της πολιτικής μου ζωής δεν μου άρεσαν ποτέ οι προϋποθέσεις και οι κόκκινες γραμμές. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι σαν να βάζετε τον εαυτό σας σε μια λακκούβα και μετά κάθεστε και περιμένετε να φέρουν κάποιοι σκάλα να σας βγάλουν. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμπεριφερθούν λογικά. Αν μείνουμε μακριά από πράγματα όπως οι κόκκινες γραμμές, τότε μπορούμε να μιλήσουμε.

Ερ: Η Τουρκία αποδίδει σημασία στο γεγονός ότι ο Αναστασιάδης είχε πει ¨ναι¨ στο σχέδιο Ανάν το 2004 . Το «ναι» αυτό επιζεί ακόμα;

ΥΠΕΞ: Κανένας δεν αρνείται τη θέση του την περίοδο εκείνη, όμως ούτε ο Αναστασιάδης ούτε και κανένας άλλος πολιτικός, δεν μπορεί να παραβλέψει την απόφαση του λαού και δεν μπορεί να την προσπεράσει. Αλλά, όπως είπα, υπάρχει καλή πρόθεση.

Ερ: Όπως γίνεται αντιληπτό, από το «ναι» του 2004 έχει τρέξει πολύ νερό…

ΥΠΕΞ: Να δούμε τις εξελίξεις με ανοικτή αντίληψη και με καλή πρόθεση.

Ερ: Στο νέο χρονοδιάγραμμα, θέλετε να αναλάβει απευθείας κάποιο ρόλο η ΕΕ;

ΥΠΕΞ: Θα είναι πολύ ωφέλιμο η ΕΕ να βοηθήσει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, διότι οι ρυθμίσεις για την Κύπρο, στο μέλλον θα είναι σχετικές και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αρμοδιότητα θα συνεχίσει να είναι στα ΗΕ.

Ερ: Πιστεύετε ότι πράγματι η ΕΕ ενδιαφέρεται για το Κυπριακό;

ΥΠΕΞ: Πολλοί άνθρωποι όταν δεν βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ φοβούνται να βάλουν το χέρι τους κάτω από την πέτρα. Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην ΕΕ. Αυτό θα είναι ένας παράγοντας που θα εξασφαλίσει την επίδειξη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την ΕΕ στο Κυπριακό.

Ερ: Τι περιμένετε ακριβώς από την Τουρκία στη νέα διαδικασία;

ΥΠΕΞ: Καθήκον και των δύο πλευρών είναι να αλλάξουν την ατμόσφαιρα που γίνονται αυτές οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχει επιδείνωση στις εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Αυτό δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία, ούτε την Κύπρο. Ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το κλίμα αυτό. Εγκαταλείποντας τις γνωστές δηλώσεις θα πρέπει να είμαστε περισσότερο πραγματιστές και να εστιάζουμε στο αποτέλεσμα .

Ερ: Μπορούμε να πούμε ότι στην Τουρκία υπάρχει μια επιφυλακτική αισιοδοξία όσον αφορά την νέα «εκ διοίκηση». Πως εκλαμβάνονται στο νησί τα μηνύματα που δίδονται;

ΥΠΕΞ: Είναι μια πραγματικότητα ότι υπάρχει μια θετική αποδοχή αναφορικά με την εκλογή του κ. Αναστασιάδη. Θα δείτε ότι τους προσεχείς μήνες στην εξωτερική μας πολιτική θα έρχονται στην επικαιρότητα ορισμένες πρωτοβουλίες που θα στέλνουν μηνύματα στην Τουρκία. Έναντι αυτών ελπίζουμε να έχουμε μηνύματα από την Τουρκία. Το θέμα δεν είναι μόνο το Κυπριακό. Πρόκειται για μια πολύ πιο μεγάλη εικόνα. Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση τις ανοικτές προσεγγίσεις της τουρκικής κυβέρνησης προς εμάς. Έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, όμως έχουμε κι εμείς κάποιες προσδοκίες. Θα ήθελα να δώσω δυνατά και ξεκάθαρα ένα μήνυμα. Κάνουμε λόγο για μια ομοσπονδιακή λύση ή κάνουμε πως η λύση είναι η Ομοσπονδία; Εκείνο που είδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η διατύπωση της τουρκικής πλευράς για μια λύση με δύο κράτη κάτω από μια δομή συνεργασίας. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Να μην χάνουμε αδίκως τον καιρό μας.

Ερ: Κάνατε λόγο για μηνύματα στην εξωτερική πολιτική…

ΥΠΕΞ: Ναι, αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το Κυπριακό. Μπορεί να υπάρχουν μηνύματα και για την ΕΕ.

Ερ: Όπως η κατάργηση του ‘μπλοκαρίσματος’ στα κεφάλαια;

ΥΠΕΞ: Δεν είναι μόνο αυτό. Αν θέλετε, στο σημείο αυτό να μην δώσουμε λεπτομέρειες, αλλά τους προσεχείς μήνες θα δείτε. Τα μηνύματα θα είναι άκρως ξεκάθαρα. Θα δούμε και τα μηνύματα που θα έρθουν. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε στο παιχνίδι της κατηγορίας της απέναντι πλευράς. Εμείς είμαστε σοβαροί . Συμπεριφερόμενοι με καλή πρόθεση, θα περιμένουμε καλή πρόθεση και ανταπόκριση.

Διαβάστε Επίσης