Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠάει στη Νέα Υόρκη ο Ντάουνερ, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα...

Πάει στη Νέα Υόρκη ο Ντάουνερ, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα ασχοληθεί με το Κυπριακό

-

ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που θα βρίσκεται την προσεχή εβδομάδα στην Κύπρο για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, πρόκειται μετά την ολοκλήρωση των επαφών να έλθει στη Νέα Υόρκη, για διαβουλεύσεις στη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Ντάουνερ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 17-21 Μαρτίου και στη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κι άλλα στελέχη της Γραμματείας και θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο και τις προοπτικές που υπάρχουν για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ των σκέψεων που γίνονται στη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν αναμένονται συνολικές διαπραγματεύσεις, πριν τουλάχιστον το Σεπτέμβριο, είναι να συζητηθεί η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Παρά το αίτημα του κ. Ντάουνερ να ενημερώσει το Σ.Α., η ρωσική προεδρία απάντησε ότι δεν βλέπει το λόγο να διευθετηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου για το Κυπριακό, καθώς δεν υπάρχουν εξελίξεις από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Αυστραλός διπλωμάτης θα έχει επίσης συναντήσεις με τους μονίμους αντιπροσώπους της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας και πιθανόν μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβάστε Επίσης