Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΤηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο θα έχει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο θα έχει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

-

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- Ενα από τα πρώτα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που θα δεχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι αυτό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Πέραν των καθιερωμένων ευχών για καλή επιτυχία, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδιώξει να διερευνήσει τις προθέσεις του νέου Προέδρου για τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό που έχει παγώσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Για τις προθέσεις του, ο Μπαν Γκι-μουν μίλησε και με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στη συνάντησή τους την Πέμπτη, στην έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, εκτός του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μπαν θα επικοινωνήσει και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου. Όπως διαφαίνεται και από τη δήλωση εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, την Πέμπτη, πρόθεση του Μπαν Γκι-μουν είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η συνέχεια θα δοθεί εντός του Μαρτίου, με την επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον ΓΓ και το Σ.Α. του ΟΗΕ.

Όπως άφησε να εννοηθεί στον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών ο Γενικός Γραμματέας, προτίθεται να καλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις και στη συνέχεια, αν δει ότι υπάρχει βούληση, να ξεκινήσει τη νέα φάση των συνομιλιών.

Διαβάστε Επίσης