Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΟμαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία – Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το άνοιγμα των...

Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία – Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το άνοιγμα των καλπών

-

Κυριακή, 17 Φεβρουάριος 2013

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 18:00. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 12:00 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 13:00

Άρχισε στις 07:00 στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Θα γίνει διάλειμμα μίας ώρας από τις 12:00 μέχρι τις 13:00.

Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τις 21:00, με την προϋπόθεση ότι έξω από το εκλογικό κέντρο αναμένουν εκλογείς που προσήλθαν έγκαιρα για να ψηφίσουν.

Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί ώστε η ψηφοφορία να λήξει στις 18:00 ώρα Κύπρου.

Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα για 545.491 εκλογείς, από τους οποίους οι 311 βρίσκονται στον κατάλογο των εγκλωβισμένων και οι 14.441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 40 κέντρα του εξωτερικού.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου. Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 20:30. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 18:30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν είναι το «Χ», το «+», και το «√», και ένα εξ αυτών θα πρέπει να σημειώνεται μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας.

Η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας “exit poll” έξω από το εκλογικά κέντρα, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, δεν απαγορεύεται από τον Εκλογικό Νόμο, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της εικονικής ψηφοφορίας θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μετά την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τους κέντρο μέσω των ιστοσελίδων wtv.elections.moi.gov.cy, www.proedrikes2013.gov.cy, www.cyprus.gov.cy, www.moi.gov.cy, και www.pio.gov.cy, ή μέσω του παγκύπριου τηλεφωνικού αριθμού 77772212. Επίσης, έχει δοθεί η δυνατότητα στους συνδρομητές της Cyta να πληροφορηθούν το εκλογικό τους κέντρο στέλνοντας μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 1000, καταχωρώντας τη λέξη ekloges, αφήνοντας κενό, και τον αριθμό της ταυτότητάς τους.

Διαβάστε Επίσης