Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΕλλάδα και Κύπρος θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Ελλάδα και Κύπρος θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

-

Φεβρουάριος 2013

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΑΘΗΝΑ – Χωριστές συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του, Κάρολο Παπούλια, και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της χώρας, είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπούλια για την ανιδιοτελή στήριξη για το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα για τα κοινά προβλήματα Κύπρου και Ελλάδας λέγοντας ότι «εμείς ναι μεν θεσμικά αποχωρούμε, αλλά δεν τα παρατάμε. Ο αγώνας συνεχίζεται, η επαφή μεταξύ μας σίγουρα θα συνεχιστεί και εδώ, και στα Γιάννενα, και στην Κύπρο, με την ελπίδα όσο μας κρατούν οι δυνάμεις μας και όσο ζούμε, να δούμε δικαιωμένη και την Κύπρο και την Ελλάδα».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί. Και αυτά δεν τα λέγω γιατί είμαι ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτά τα είπα και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι τα ίδια ανέφερε στον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Ρομπέϊ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από νεοαποικιακές πολιτικές. Όταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω. Και αυτό το θεωρώ, από άποψη αρχής απαράδεκτο».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι όλοι «υποσχεθήκαμε στους λαούς, και της Ελλάδας και της Κύπρου, καλύτερες μέρες εντός αυτής της Ένωσης. Και διερωτώμαι: πού είναι η αλληλεγγύη της Ένωσης; Η καταπίεση υπάρχει, η κοινωνική αδικία διευρύνεται, πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Την ίδια στιγμή ωστόσο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και της ΕΕ για το Κυπριακό πρόβλημα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Κλείνοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μία αποτίμηση της Κυπριακής Προεδρίας, στην ΕΕ λέγοντας ότι στην Κύπρο «αποδείξαμε ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Προεδρίες. Υπάρχουν καλές και μη καλές Προεδρίες».

Ο Πρόεδρος Παπούλιας από την πλευρά του δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν «μια σταθερή, εγκάρδια και ειλικρινής βάση για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Κύπρο, οπότε όποιες κουβέντες κάναμε, τις κάναμε ακριβώς με αυτόν τον πόνο για το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που ήταν για μας το πρόβλημα της Κύπρου και του κυπριακού λαού» και πρόσθεσε ότι «ό,τι μπορούμε να συνεισφέρουμε από όπου και αν είμαστε, θα το πράττομε».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Την πίστη ότι Ελλάδα και Κύπρος θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, είπε ότι αυτές «αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας θα συνεχιστεί παράλληλα με το συντονισμό δράσης μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας και μετά τη λήξη της θητείας του.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αν και δεν πετύχαμε το μείζον ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον κύριο Έρογλου, έχουμε εντούτοις ανατρέψει το τουρκικό δόγμα του ‘ενός βήματος μπροστά’.

Βρισκόμαστε σήμερα βήματα μπροστά ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, ως αποτέλεσμα της συνέπειας και της σταθερότητάς μας στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σήμερα είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευθύνη για τη στασιμότητα βαραίνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά, αν και αυτό δεν είναι το κύριο ζητούμενο, όπως είπα. Το κύριο ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να την απαλλάξουμε από την κατοχή και τον εποικισμό».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε βήματα μπροστά ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής και της διαμόρφωσης συνθηκών οικοδόμησης συμμαχιών με όλους τους σημαντικούς παίχτες στο διεθνές σύστημα» και πρόσθεσε ότι «είναι αυτή η φιλοσοφία που μας επέτρεψε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στον τομέα της ενέργειας, δημιουργώντας ένα προστατευτικό πλέγμα έναντι κάθε επιβουλής κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συμπληρώνοντας ότι «οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γείτονές μας, οι σημαντικοί όλοι παράγοντες στο διεθνή χώρο υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε στον κ. Σαμαρά ευχαριστίες για τη συνεργασία, τη συμπαράσταση και τη φιλία του εκφράζοντας τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές του προς τον ελληνικό λαό στο σύνολό του.

Σημείωσε ότι ο ίδιος θα παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ενεργός στον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και στον κοινό αγώνα για καλύτερο μέλλον για το λαό της Ελλάδας και της Κύπρου, για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια όλο αυτό το διάστημα, την οποία χαρακτήρισε άριστη, μιλώντας, όπως είπε, εκ μέρους «όλων των Πρωθυπουργών που ήταν σε αυτή τη θέση στη διάρκεια της Προεδρίας Χριστόφια». Εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και με τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σε μια περίοδο κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγαλόνησο, αλλά πιστεύω ότι θα βγει ενισχυμένος μέσα στην Ευρώπη και με αυξημένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας». Τόνισε ότι «ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν τέτοιος που να επιτρέπει αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη». Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια και για τη συμπαράσταση που έδειξε σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας τον ότι «η συμπαράσταση της χώρας μας, της Ελλάδας μας, θα συνεχιστεί, γιατί όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα πράγμα με την Κύπρο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να τερματίσει ο ίδιος τη θητεία του στην πολιτική, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ιστορία θα δικαιώσει πολλές από τις επιλογές του.

ΠΙΚΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την πικρία του όσον αφορά τις διαθέσεις ορισμένων μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την οικονομική κρίση, εξέφρασε σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Συναντώντας τον κ. Μεϊμαράκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο, αλλά και των Ελλήνων Πρωθυπουργών και Προέδρων της Δημοκρατίας, στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα αποσκοπεί στο να «μοιραστούμε μαζί τα κοινά μας προβλήματα», καθώς «μπορεί να είναι η Τουρκία η οποία με την αλαζονεία η οποία τη διακρίνει τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο με τη σκληρή στάση», αλλά «από την άλλη είναι και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας».

Δήλωσε ότι φεύγει «πικραμένος» από μέρος του Συμβουλίου της ΕΕ λέγοντας ότι «η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη. Προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης και αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό» και πρόσθεσε ότι «θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να το χειροκροτήσει».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τις διατάξεις του μνημονίου «οδυνηρές», αλλά όχι τόσο όσο το μνημόνιο που υποχρεώθηκε η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «πιθανόν να είναι για αυτό που δε θέλουν να προχωρήσουν». Ξεκαθάρισε ότι «εμείς δε φέρουμε καμία ευθύνη για την μη υπογραφή του μνημονίου μέχρι αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν προχωρούν γιατί «θέλουν να επιβάλλουν και νέους επαχθείς όρους».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε δικαιωμένος γιατί παρέλαβε μία Κύπρο «η οποία ήταν στη γωνιά από όλη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα με τις κατηγορίες για την απόρριψη, τη δίκαια απόρριψη – αν με ρωτάτε – του σχεδίου Ανάν και αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς ένα βήμα μπροστά είναι η Τουρκία που αρνείται καν να συνομιλήσει. Έχουμε προχωρήσει σε συγκλίσεις με τον πρώην ηγέτη της τ/κ κοινότητας και το αν τελικά θα ακυρωθούν και από εμάς – γιατί από τον κ. Έρογλου έχουν ακυρωθεί – στο τέλος της μέρας δε θα είμαστε πολύ μακριά από την οριστική διχοτόμηση και αυτό και αν θα είναι η τραγωδία για την Κύπρο και την Ελλάδα».

Δήλωσε ότι μετά την λήξη της θητείας του θα είναι ένας ενεργός πολίτης που θα συνεχίσει να αγωνίζεται «για την ελευθερία της Κύπρου για τη δικαίωση των απλών ανθρώπων, διότι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα αυτή την ώρα, το σκληρό τίμημα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο», τονίζοντας ότι πρέπει στο τέλος της μέρας «να αγωνιστούμε να τους δικαιώσουμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνούν Ελλάδα και Κύπρος, λέγοντας ότι «με κανένα τρόπο δε θα επηρεάσουν τις σχέσεις μας και την εξωτερική μας πολιτική, στους στόχους που έχουμε χαράξει τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στα ζητήματα τα οποία πορευόμαστε και συμφωνούμε τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη». Δήλωσε πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και πείσουν τους εταίρους τους για τα προγράμματα τους «τα οποία πρέπει να στηρίζονται πάνω στην κοινωνική συνοχή και στις προσπάθειες και τις θυσίες των λαών μας», προσθέτοντας ότι «το θέμα όπως μπαίνει στους εταίρους μας δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα ή η Κύπρος μεμονωμένα αλλά να σωθεί το σύνολο της Ευρωζώνης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες τάξεις και πολίτες».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην Κύπρο είπε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως γνωρίζετε και ενημερωνόμαστε τακτικά για την πορεία και των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων που υπάρχουν» για την οικονομία, λέγοντας ότι «πάντα ένα κλίμα εκλογικό δε βοηθάει σε συναίνεση και διάλογο ουσίας με πολλή ωριμότητα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «στην Κύπρο γίνεται ένας πολιτισμένος προεκλογικός διάλογος, μία προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες και να πάνε στις κάλπες όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται και εν πάση περιπτώσει όποιο και να είναι το αποτέλεσμα το σεβόμαστε και συνεργαζόμαστε θεσμικά όπως επιβάλλουν οι κανόνες και των διακρατικών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου με όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες είναι εκλεγμένες και εκφράζουν τους πολίτες και τους λαούς».

Στα εθνικά θέματα ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά στην Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, λέγοντας ότι η εξομάλυνση τους «περνάει πάντα μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι μία πορεία που έχουμε χαράξει, είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή την πορεία θέλω να σας πω και να σας μεταφέρω τη βούληση όλων των κομμάτων και των βουλευτών ότι είναι αμετακίνητοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε μία καλή συνεργασία που μπορούμε να έχουμε με την κυπριακή Βουλή θα απευθυνθούμε προς τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Τέλος ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά στη συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι «σεβόμενοι πάρα πολύ τον Κυπριακό λαό για την πορεία του και για το σχέδιο Ανάν, πιστεύω ότι οφείλουμε και πρέπει αυτή την πορεία να τη συνεχίσουμε προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα».

Έκλεισε λέγοντας στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι κανείς δεν έχει να του καταλογίσει τίποτα και είπε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «υποδεχόμαστε έναν Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι, που έχει κάνει το καθήκον του και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το αναγνωρίζει»..

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΚΑΜΜΕΝΟ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της θητείας του.

Ο κ. Καμμένος εξερχόμενος αναφέρθηκε στην συνάντηση λέγοντας ότι συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ενέργεια και τα βήματα που έχει κάνει η Κύπρος. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε στον Πρόεδρο Χριστόφια τις απόψεις του κόμματος του, για την πορεία που «οι φεντεραλιστές της ΕΕ προσπαθούν να οδηγήσουν τον ελληνισμό και στην Ελλάδα και στην Κύπρο ώστε να αποκόψουν τις συνεργασίες και της συμμαχίες με χώρες εκτός ΕΕ, με συμμάχους όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ».

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την Κύπρο «παράδειγμα προς μίμηση για την πολιτική της ενεργειακά, όπως ξεκίνησαν επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου» και πρόσθεσε ότι «πρέπει ξεκάθαρα να πούμε ότι δε θα επιτρέψουμε στις αγορές στους φεντεραλιστές της ΕΕ μαζί με την εκμετάλλευση που προσπαθούν να πάρουν μετά από μνημόνια του ορυκτού πλούτου του ελληνισμού να οδηγήσουν και σε μία λύση – πακέτο για το Σχέδιο Ανάν».

Καταλήγοντας ο κ. Καμμένος είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «ζητάμε από την Κυπριακό ελληνισμό να συμπορευθούμε στο να αντισταθούν οι λαοί μας απέναντι στην παράδοση στους διεθνείς τοκογλύφους και τους τραπεζίτες».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

CHRISTOFIAS - PAPARHGA 9 3Συνάντηση με τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην Αθήνα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, στην τελευταία του επίσκεψη της Ελλάδα, από το συγκεκριμένο αξίωμα.

Η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι απέναντι στην Κύπρο – ενόψει και των προεδρικών εκλογών – ενεργοποιείται η γνωστή τριάδα ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ «για να βάλουν στο χέρι τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου», λέγοντας ότι «αυτό θα είναι ίσως και το μνημόνιο που ευελπιστούν να υπογραφεί εάν βεβαίως μετά τις εκλογές έχουν άνθρωπο και ανθρώπους της δικής τους επιλογής».

Σύμφωνα με την ΓΓ του ΚΚΕ κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο και το Κυπριακό καθώς επιχειρείται σύνδεση των δύο ζητημάτων, και πρόσθεσε ότι «το συμπέρασμα, είναι ότι ο πλούτος που υπάρχει σε μία χώρα ενώ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να ζήσει καλύτερα ο λαός, τα χέρια των κεφαλαιοκρατών γίνονται ένα όπλο εναντίον τους».

Κλείνοντας η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ πιστεύει ότι «ο κυπριακός λαός θα συνεχίσει να παλεύει και για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού αλλά και να μην αφήσει τον πλούτο που του ανήκει να γίνει βορρά σε δυνάμεις είτε ευρωπαϊκές είτε άλλες».

* Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Διαβάστε Επίσης