Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΧριστόφιας προς ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν ζητάμε χαριστικά βοήθεια, ζητάμε δάνειο, το οποίο...

Χριστόφιας προς ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν ζητάμε χαριστικά βοήθεια, ζητάμε δάνειο, το οποίο θα αποπληρώσουμε ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στις υποχρεώσεις μας»

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2013

«ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΓΙΝΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΗΣ, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ»!


Στις ευχάριστες, αλλά και πικρές εμπειρίες που αποκόμισε στα πέντε χρόνια της συμμετοχής του στις δραστηριότητες της ΕΕ, ως αρχηγός κράτους, αναφέρθηκε την Παρασκευή ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή την τελευταία παρουσία του σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια έχω αποκομίσει πολύ ευχάριστες, αλλά και πικρές εμπειρίες ως αρχηγός κράτους-μέλους της Ένωσης», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε κατ’ αρχήν τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε, ώστε η Κύπρος να είναι πάντοτε παρούσα με δημιουργικές θέσεις στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύω, πως με αποκορύφωμα την πρόσφατη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε συμβάλει εποικοδομητικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω μιας Καλύτερης Ευρώπης, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που στο επίκεντρο των πολιτικών της να έχει τον άνθρωπο και τις εύλογες του ανάγκες», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι εξαρχής, αταλάντευτη ήταν η άποψή της Κύπρου τα τελευταία τρία χρόνια, πως η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή ήταν το ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αποδεδειγμένα οδηγούν στην ύφεση, στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη χαρά του που η Ένωση τελικά αντιλαμβάνεται την ανάγκη για συνδυασμό των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους μας.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πόσο γοργά προχωρούμε με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ανάπτυξης που να διασφαλίζουν και να αποκαθιστούν, την κοινωνική συνοχή στην Ένωση, είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για την καθυστέρηση που παρατηρεί ένεκα πολλών πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, και αυτή η καθυστέρηση θα έχει σοβαρές συνέπειες στις προσπάθειες που συλλογικά καταβάλλουμε για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη στην Ένωση, είπε.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους από εμάς τους ιδίους, στοίχησε στην Κύπρο 5 σχεδόν δις ευρώ, και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και αυτό το λέω χωρίς να σημαίνει ότι οι τραπεζίτες στο τόπο μας είναι άμοιροι ευθύνης», ανέφερε.

Όπως και άλλες χώρες, μετά από αυτά τα γεγονότα, η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, που εμείς οι ίδιοι χαρακτηρίζουμε ως μηχανισμό αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να μας ταλανίζει, επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι «δεν ζητάμε χαριστικά βοήθεια, ζητάμε δάνειο, το οποίο θα αποπληρώσουμε ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στις υποχρεώσεις μας».

Ωστόσο, όπως είπε, «αντί της κατανόησης και της αλληλεγγύης, γίναμε θύματα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, οι οποίες κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει στην Κύπρο».

«Δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμα, πράγμα που ζημιώνει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα και πρέπει να ομολογήσω ότι το γενικότερο αίσθημα ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον κυπριακό λαό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατατρεγμό», είπε, εκφράζοντας ειλικρινά, όπως είπε, τη θλίψη του για αυτή την κατάσταση, ενώ «φεύγει πικραμένος», ανέφερε.

Η Κύπρος εφαρμόζει Μνημόνιο, χωρίς να έχει υπογράψει Μνημόνιο και υπόκειται ο κυπριακός λαός σε μεγάλες θυσίες, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

«Η Ενωση μας ή κάποια μέλη από την Ενωση μας μάς έχουν παραπέμψει στη Ρωσική Ομοσπονδία για να συμβάλει στη δανειοδότηση της Κύπρου», είπε, και προς τούτο συνεργαστήκαμε στενά με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνδράμει στη δανειοδότηση της Κύπρου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η δανειοδότηση θα στηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά όλους τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών για τη συνεργασία που είχαν την τελευταία πενταετία, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο βεβαίως, και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σας ευχαριστώ, επίσης, πολύ για τη στήριξή σας στις προσπάθειες που κατέβαλα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σας ευχαριστώ ακόμα για τη στήριξη της Ένωσης στην εφαρμογή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μου», τόνισε.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως είπε, πολύ στενά και έχει οικοδομήσει μια σχέση ειλικρινούς φιλίας. Ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση εξέφρασε και στο «φίλο, τέως Πρόεδρο της Ευρωομάδας Ζαν Κλον Γιούγκερ».

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους Προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί, όπως είπε, τα τελευταία πέντε χρόνια και «ιδιαίτερα τον «πολύ αγαπητό φίλο, τωρινό Πρόεδρο του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς».

Διαβάστε Επίσης