Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΣ. Μαλάς: Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους βλάπτει την οικονομία

Σ. Μαλάς: Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους βλάπτει την οικονομία

-

07 Φεβρουάριος 2013

Η συζήτηση για το θέμα της μη βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους προκαλεί μεγάλη ζημιά στην κυπριακή οικονομία και δημιουργεί παρατεταμένη αβεβαιότητα και συνθήκες αποσταθεροποίησης, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Ο κ. Μαλάς προέβη στην πιο πάνω δήλωση μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με την ηγεσία του ΚΕΒΕ και κληθείς να σχολιάσει επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή που διέρρευσε στον Τύπο, σύμφωνα με την οποία η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή έδωσε στην Pimco τους αριθμούς, τόσο για το βασικό όσο και για το ακραίο σενάριο το οποίο οδηγεί στη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

«Αυτή η συζήτηση βλάπτει την ίδια την οικονομία και δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης. Είναι καλύτερα να κρατούμε τη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο», είπε και πρόσθεσε ότι «η ουσία είναι πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πώς θα διαχειριστούμε το δημόσιο χρέος».

Ανέφερε ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε το δημόσιο χρέος στη βάση του βασικού σεναρίου, δηλαδή, όπως εξήγησε, «να πάρουμε τα χρήματα των άμεσων αναγκών και τότε μπορούμε να συζητήσουμε τις επιπρόσθετες ανάγκες με τον οποιονδήποτε υπολογισμό», προσθέτοντας ότι « οι υπολογισμοί που έγιναν από πλευράς της Pimco είναι υπολογισμοί που κινήθηκαν, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, και σε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Αυτό το θέμα δεν θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε εάν το οποιοδήποτε ακραίο σενάριο υλοποιηθεί. Γιατί από τώρα πρέπει να προεξοφλήσουμε ότι αυτό το ακραίο σενάριο θα υλοποιηθεί;», διερωτήθηκε, ενώ αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, είπε ότι η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει «να εξασφαλίσει μια δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα μας και να αποτρέψει ένα δεύτερο μνημόνιο, το οποίο θα δημιουργήσει τόση πολλή αβεβαιότητα στην οικονομία της χώρας μας που μπορεί να έχει συνθλιπτικά, αρνητικά αποτελέσματα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών και όχι μόνο».

Συνεπώς, είπε, «η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να έχει αξιολογήσει σωστά τα δεδομένα και να είναι διεκδικητική έτσι ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο μνημόνιο. Θα πρέπει, επίσης, να είναι σωστή στη διαχείριση της οικονομίας για να παραμείνουμε σ’ αυτά που έχουμε συμφωνήσει», εκφράζοντας, παράλληλα, την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης «έτσι ώστε η χώρας μας τα επόμενα 1-2 χρόνια να μπει σε πορεία ανάκαμψης».

«Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό όλοι οι εργοδότες να αντιληφθούν ότι πρέπει να υπάρξει εργασιακή ηρεμία. Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον κοινωνικής αναστάτωσης και υπάρχει μια συσσωρευμένη και εκρηκτική κατάσταση στους εργαζόμενους που εάν δεν βρεθούν λύσεις σε ένα περιβάλλον οικονομικής δημοκρατίας τότε τα αποτελέσματα θα είναι τρισχειρότερα και για τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο για τους εργοδότες. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η χώρα μας διαχρονικά έχει διατηρήσει ένα ισοζύγιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και καλώ όλους να κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για να βρούμε μια λύση σύντομα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είπε κατά τη συνάντηση «είχαμε την ευκαιρία για μια πολύ εκτενή ενημέρωση από τον κ. Μαλά και την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε όλα τα θέματα της οικονομίας και για το εθνικό θέμα».

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια συναντίληψη για το τι πρέπει να γίνει. Πρώτα απ’ όλα συμφωνούμε απόλυτα στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα και μόνο μνημόνιο δανειακής σύμβασης και επιπλέον, όσο πιο σύντομα γίνει αυτό το πράγμα, τόσο πιο σύντομα θα φύγουμε από την αβεβαιότητα και θα επέλθει μια σταθερότητα στην οικονομία».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην οικοδομική βιομηχανία, είπε ότι «θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για επίλυση των βασικών θεμάτων πρώτα προκειμένου να επανέλθουν οι εργαζόμενοι στις εργασίες τους και μετά βλέπουμε τα λιγότερο σημαντικά θέματα».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «είμαστε σε επαφή με τις μεγάλες συντεχνίες και για τα γενικότερα θέματα διαφωνιών που υπάρχουν στα θέματα της οικονομίας και νομίζω ότι είμαστε σε μια καλή βάση για να προχωρήσουμε σε μια συναντίληψη».

Διαβάστε Επίσης