ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ – ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
ΑΘΗΝΑ – Στις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου και της 24ης Φεβρουαρίου η επιλογή δεν είναι επιλογή προσώπων αλλά επιλογή φιλοσοφιών, πολιτικής προσέγγισης και πραγματικής δυνατότητας υλοποίησης προτάσεων προς όφελος του συνόλου, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις του όσον αφορά στο Κυπριακό, το φυσικό αέριο, την οικονομία και την οικονομική κρίση, που πλήττει και την Κύπρο.
Ο κ. Μαλάς είπε «η οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της σε θεσμούς και τα αποτελέσματα στην ζωή των πολιτών της είναι οι λόγοι που συθέμελα ταράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί άμεσα και πειστικά στις προκλήσεις», προσθέτοντας ότι «η νέα εποχή για την Ευρώπη επιβάλλει αλλαγή προσέγγισης και φιλοσοφίας».
Απέδωσε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε λάθη, που, όπως είπε, «έγιναν κατά κύριο λόγο από διοικήσεις τραπεζών», λέγοντας ωστόσο ότι το νησί «έχει την ευτυχή συγκυρία να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της», κάτι το οποίο χαρακτήρισε εξέλιξη καθοριστικής σημασίας, που δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομικές προεκτάσεις, αλλά έχει και βαθύτατες πολιτικές διαστάσεις τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, όπως και για την ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή μας και την ίδια την ΕΕ.
Όπως είπε, η ανεύρεση φυσικού αερίου σηματοδοτεί μια νέα πορεία για την Κύπρο, δίνοντας δυνατότητα για μία πολιτική, με δυνατότητα άσκησης πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς, για λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι με επιστολή του έχει εξηγήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για μια συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, από την οποία οι τρείς χώρες θα έχουν θετικό αντίκτυπο.
Ο κ. Μαλάς είπε ότι σε μια μελλοντική συμμαχία των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, θα συμβάλει τα μέγιστα η διασφάλιση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, «λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», που «θα διασφαλίζει μια κεντρική κυβέρνηση με αυξημένες αρμοδιότητες σε κορυφαία ζητήματα, θα διασφαλίζει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «οτιδήποτε άλλο κατά την άποψή μας θα είναι μια θνησιγενής λύση που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, ούτε και των συμμάχων μας».
Ο κ. Μαλάς είπε πως οι συνυποψήφιοι του καταθέτουν επίσημα προτάσεις που δεν εξυπηρετούν την υπόθεση της λύσης του Κυπριακού, εκφράζοντας την άποψη ότι «ούτε η λύση χαλαρής ομοσπονδίας μπορεί να εξυπηρετήσει την Κύπρο, ούτε η λογική του «καθαρίζω το τραπέζι των συνομιλιών»», λέγοντας ότι και οι δύο αυτές στρατηγικές «δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επανέλθει επίσημα με προτάσεις απαράδεκτες για λύση του Κυπριακού».
Ο κ. Μαλάς συνέχισε λέγοντας ότι «οφείλουμε ως ε/κ πλευρά να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος που έδωσαν στην Τουρκία τη δικαιολογία να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαράδεκτες θέσεις», και πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητα του θέτει ως ύψιστη έγνοια και στόχο να μην αφεθεί καμία δυνατότητα στην Τουρκία να καταθέσει και να επιμένει σε απαράδεκτες λύσεις. Ο κ. Μαλάς επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της ε/κ πλευράς ως το ισχυρότερο όπλο, λέγοντας ότι σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο και τα διαφορετικά ισοζύγια που αναπτύσσονται στην περιοχή, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του εθνικού προβλήματος.
Όσον αφορά την Τουρκία είπε ότι όταν εξασφαλιστεί μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συζητηθεί η οποιαδήποτε συνεργασία, μεταξύ Κύπρου και των μεγάλων εταιριών που θα εμπλακούν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με την Άγκυρα, εάν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ένας χερσαίος αγωγός μέσω Τουρκίας για την έλευση του φυσικού αερίου στην βόρεια Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, εάν η Τουρκία εμποδίσει την έλευση του αερίου, θα έχει να κάνει όχι μόνο με την Κύπρο, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες θα έχουν συμφέροντα σε αυτό, βάσει των συμφωνιών.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού, ο κ. Μαλάς είπε ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν προσωπικότητες πολιτικές και μη πολιτικοποιημένα άτομα, τα οποία θα προέρχονται από το χώρο της Αριστερά μέχρι και το χώρο της Δεξιάς, που θα έχουν μία συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία της προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία δεν ασπάζεται τη λογική ότι η ανάπτυξη προέρχεται μόνο από μέτρα αυστηρής λιτότητας, αλλά ασπάζεται τις έξυπνες λύσεις, δηλαδή ανάπτυξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο, ο κ. Μαλάς είπε πως η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή με ένα μόνο μνημόνιο, χωρίς να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, που δεν προσφέρουν καμία ευχέρια μείωσης τόσο του ελλείμματος όσο και του δημοσιονομικού χρέους. Σχετικά με τις κατηγορίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είπε ότι έχουν απαντηθεί επανειλημμένα και η Κύπρος έχει υποστεί πολλές αξιολογήσεις. Σχετικά με κατηγορίες, οι οποίες όπως είπε ο κ. Μαλάς αιωρούνται και για δημόσια πρόσωπα, με αιχμή δημοσιεύματα που αφορούν εταιρεία, η οποία σχετίζεται με το γραφείο του Νόμου Αναστασιάδη, ανέφερε πως θα πρέπει όλοι να δώσουν πειστικές απαντήσεις και ιδιαίτερα ένας υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Μαλάς ερωτηθείς για τυχόν ευθύνες της Ελλάδας για την κρίση στην Κύπρο, είπε ότι δεν υπάρχουν, αλλά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είχε τις επιπτώσεις της στην Κύπρο. Ένας από τους βασικούς λόγους της οικονομικής κρίσης της Κύπρου, όπως είπε, είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά και δη τα ελληνικά ομόλογα, που είχαν τεράστιες επιπτώσεις μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είπε ότι είναι πενταπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας και 12πλάσιο του κυπριακού κράτους, δίνοντας χρήματα με ευκολία στους Κύπριους, κάνοντας το ιδιωτικό χρέος στο 300% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα τεράστιο χρέος, που σε συνάρτηση με την κρίση δημιουργεί μεγαλύτερες προκλήσεις από ότι στο παρελθόν.
Σε σχέση με τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, είπε ότι υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Κομισιόν και την κυπριακή Κεντρική Τράπεζα. Όταν υπήρξε ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μαλά, η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία σε αυτά μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, με αδυναμία τελικά λήψης μέτρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ήθελαν μέτρα που έπλητταν κυρίως τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, απαλλάσσοντας εν μέρει εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Όσον αφορά τα κέρδη από το φυσικό αέριο, ο κ. Μαλάς είπε ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάθος επταετίας, με τα κέρδη να ανέρχονται σύμφωνα με τους ειδικούς, για το κάθε οικόπεδο, σε 1δις. ευρώ ετησίως. Όσον αφορά τους τ/κ είπε ότι το όφελος τους από το φυσικό αέριο μπορεί να προκύψει μόνο από τη λύση του Κυπριακού, κάτι που όπως εκτίμησε θα συμβάλει στην άσκηση κοινωνικής πίεσης και προς την Τουρκία, για την λύση.
Ερωτηθείς αν το Μνημόνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση εξπρές του Κυπριακού, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει εμμέσως. Συγκεκριμένα τη λύση του Κυπριακού, μπορεί να επηρεάσει σύμφωνα με τον κ. Μαλά, η διαχείριση και του πρώτου μνημονίου και του πώς θα συμπεριφερθεί η Κύπρος εάν υποκύψει σε πιέσεις που αφορούν εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως στο θέμα του φυσικού αερίου, στέλνοντας έτσι έμμεσο μήνυμα, όπως είπε, ότι με την ίδια ευκολία που υποχωρεί στις οικονομικές πιέσεις μπορεί να υποχωρήσει και στην όποια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η Κύπρος πρέπει να τελειώσει στο ένα μνημόνιο, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υποχωρεί.
Ο κ. Μαλάς σχολιάζοντας τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη στην εφημερίδα “Σημερινή”, είπε ότι αυτοί που υποστηρίζουν προτάσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, προμηνύουν μία Κυβέρνηση χωρίς διεκδικητικά ερείσματα, που θα οδηγήσει σε δεύτερο μνημόνιο.
Πρόσθεσε ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού, στη βάση που το θέτει ο ίδιος, θα έχει περισσότερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, θέτοντας στον αντίποδα την πρόταση Αναστασιάδη για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, την οποία όπως είπε με τις σημερινές του δηλώσεις αναίρεσε, αναφέροντας ότι θα συμμετέχουν σε αυτήν, άτομα από τη σημερινή αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλά αυτό αποτελεί νέα αναίρεση των υποσχέσεων του και αποκαλύπτεται ο κ. Αναστασιάδης για το πώς θα λειτουργήσει εάν εκλεγεί.