Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΣταύρος Μαλάς: πρέπει να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό μνημόνιο για την Κύπρο

Σταύρος Μαλάς: πρέπει να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό μνημόνιο για την Κύπρο

-

31 Ιανουάριος 2013

Ο επόμενος πρόεδρος και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσουν με επιχειρήματα να πάρουν το καλύτερο δυνατό μνημόνιο, τόσο για το επιτόκιο όσο και για το χρόνο αποπληρωμής, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς δηλώνοντας ότι ένα δεύτερο ή ένα τρίτο μνημόνιο σημαίνει χειρότερες περικοπές ειδικά στους δημοσίους υπαλλήλους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερο κοινωνικό χάος με μη επίλυση των προβλημάτων.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και κληθείς να σχολιάσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων οργανισμών ο κ. Μαλάς υπενθύμισε ότι «ήμουν ο πρώτος που είχα πει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προσφέρονται για να επιλύσουμε το πρόβλημα του χρέους. Σήμερα όλοι μιλούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις όντως δεν προσφέρονται. Φυσικά κάποιοι κρύβονται. Ειδικά ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις, τώρα που έχει αντιληφθεί την αντίδραση του κοινού, σαν ηγέτης όπως λέει ότι είναι, άλλαξε τη θέση του και προτάσσει μια νέα θέση η οποία δήθεν είναι η θέση του μνημονίου, ότι αν χρειαστούμε θα ενεργοποιήσουμε μια ρήτρα του μνημονίου».

Εμείς, συνέχισε «είμαστε ξεκάθαροι. Για να εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει πρώτα απ’ όλα να διεκδικήσουμε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και προτού αυτό γίνει κατορθωτό, πρέπει ο επόμενος πρόεδρος και η επόμενη κυβέρνηση να διεκδικήσουν με επιχειρήματα να πάρουν το καλύτερο δυνατό μνημόνιο και εννοώ και για το επιτόκιο και για το χρόνο αποπληρωμής. Έχουμε τη δυνατότητα με τεκμηριωμένες αποδείξεις να πάρουμε αυτό που χρειάζεται η Κύπρος ώστε να μη μπούμε σε μια διαδικασία δεύτερου ή τρίτου μνημονίου».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο σημαίνει χειρότερες περικοπές ειδικά στους δημοσίους υπαλλήλους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερο κοινωνικό χάος και δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα. Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, έχει την ευχέρεια να αποπληρώσει το χρέος της όταν αξιοποιήσει το φυσικό αέριο και όλοι, εννοώ και εντός Κύπρου και οι δανειστές μας πρέπει να αντιληφθούν τα ειδικά θετικά χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας και να μας στηρίξουν αν θέλουν να συμπεριφερθούν αλληλέγγυα προς την Κύπρο όπως είναι η φιλοσοφία του Μηχανισμού Στήριξης».

Για το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ο κ. Μαλάς το χαρακτήρισε «ένα από τα στολίδια των νοσοκομείων στο δημόσιο τομέα, ένα νοσοκομείο το οποίο χρειάζεται περισσότερη στελέχωση αλλά και αναβάθμιση».Πρόσθεσε πως όταν ήταν Υπουργός είχαν αρχίσει κάποιοι σχεδιασμοί «για τη δημιουργία μιας μονάδας που θα υποστηρίζει χρόνιους ασθενείς αλλά και ασθενείς που χρειάζονται αποκατάσταση. Δεσμεύομαι, στη δική μου διακυβέρνηση τουλάχιστον, αυτό το έργο να το προχωρήσουμε».

Είπε ότι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου «είναι το μόνο το οποίο λειτουργεί σήμερα με πλήρως ψηφιακή απεικόνιση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων και αυτό έγινε πριν από μερικούς μήνες και το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό διότι έχει μεγάλες εξοικονομήσεις. Χρειάζεται όμως ενίσχυση και σε προσωπικό και η δομή που έχουμε αποφασίσει για το νοσοκομείο Αμμοχώστου στη δική μου διακυβέρνηση θα υλοποιηθεί, δηλαδή περισσότεροι γιατροί σε ειδικότητες που χρειάζεται η περιοχή της Αμμοχώστου έτσι ώστε ο κόσμος να μη μετακινείται».

Διαβάστε Επίσης