Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΣΤ. ΜΑΛΑΣ: Πρέπει να βλέπουμε μπροστά στο Κυπριακό

ΣΤ. ΜΑΛΑΣ: Πρέπει να βλέπουμε μπροστά στο Κυπριακό

-

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ Γ. ΛΙΛΛΗΚΑ ΚΑΙ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ

Το να βλέπουμε μπροστά σημαίνει προτείνουμε συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές λύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς, επικρίνοντας τις θέσεις των ανθυποψηφίων του Γιώργου Λιλλήκα και Νίκου Αναστασιάδη για τις θέσεις που εξέφρασαν κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία.

Μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση αναλώθηκε μεγάλος χρόνος σε παρελθοντολογία, ο κ. Μαλάς είπε πως «πρέπει να βλέπουμε μπροστά, αλλά το να βλέπουμε μπροστά σημαίνει να προτείνουμε πολύ συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές λύσεις έτσι ώστε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε – που είναι η επίλυση του Κυπριακού – όντως να καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε».

Ο κ. Μαλάς ανέφερε πως η άποψη που ακούγεται από τον κ. Λιλλήκα για εξ υπαρχής διαπραγμάτευση είναι σεβαστή, αλλά θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Από την άλλη, συνέχισε, ο κ. Αναστασιάδης δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρος και απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας.

«Είναι κορυφαίας σημασίας να γνωρίζουμε εάν το μοντέλο λύσης που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης είναι η χαλαρή ομοσπονδία και εμείς έχουμε πει ότι χαλαρή ομοσπονδία σημαίνει αποκεντρωμένες εξουσίες, σημαίνει κίνδυνοι διχοτόμησης στο μέλλον, σημαίνει επίσης κίνδυνος διεκδίκησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περίπτωση μιας βελούδινης διχοτόμησης», είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας πως γι’ αυτό η έννοια της ισχυρής ομοσπονδίας αποκτά πολύ πιο ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς διασφαλίζει τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δική του πρόταση, λέγοντας πως δεν υποστηρίζει την αριθμητική ενότητα, αλλά τη συλλογική και απόλυτη ενότητα σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού.

«Δεν αντέχει ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα η ε/κ κοινότητα να παρουσιάζεται διχασμένη ενώπιον της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας», είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας πως το παρελθόν έχει αποδείξει ότι παρόλο που η τουρκική αδιαλλαξία είναι ο κυριότερος λόγος για τη μη επίλυση του Κυπριακού, λόγω προεκλογικών και άλλων σκοπιμοτήτων η ε/κ πλευρά έδωσε την ευκαιρία στην τ/κ να αλλάξει τη βάση και το πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού και να υπάρξει διολίσθηση.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης