Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΩΝ 3 ΚΥΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ...

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΩΝ 3 ΚΥΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΤΗΕΛΕΜΑΧΙΑ

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2013

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ

Τις θέσεις τους για το Κυπριακό παρουσίασαν σήμερα οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς , Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας, στο πλαίσιο της δεύτερης διακαναλικής τηλεμαχίας η οποία διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ και μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι θα διαχειριστεί το Κυπριακό σε πλαίσιο απόλυτης ενότητας την οποία θεωρεί επιβεβλημένη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εξωτερική πολιτική και τη διασύνδεση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο μέσα από δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα πλέον να πιέσουμε την Τουρκία, διότι τα συμφέροντας μας και τα συμφέροντα των εταίρων μας θα πληγούν από μια κακή λύση, είτε από μια λύση που διαιωνίζει τη διχοτόμηση.

Ο κ. Μαλάς απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα απολογίας του για την τοποθέτηση του υπέρ του σχεδίου Ανάν το 2004, το οποίο απορρίπτει ξεκάθαρα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συζητήσει ένα σχέδιο όμοιο με το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Μαλάς είπε ότι πιστεύει ακράδαντα σε διπεριφερειακή λύση που θα δημιουργεί ένα ενιαίο ισχυρό ομόσπονδο κράτος το οποίο να σέβεται τις τρεις βασικές ελευθερίες και που θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε πρόσφυγα να επιστρέψει στο σπίτι του, με ενεργό συμμετοχή της ΕΕ και διασύνδεση του Κυπριακού με τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι το 2004 υποστήριξε το σχέδιο Ανάν ως ενεργός πολίτης αφού είχε πληροφόρηση, ότι ενδεχομένως αυτό το σχέδιο με τα πολλά αρνητικά που είχε, μπορούσε να λειτουργήσει. Διευκρίνισε πως όταν μπήκε στην ενεργό πολιτική δήλωσε ότι δεν μπορεί αυτό το σχέδιο να επανέλθει.

Είπε ακόμα ότι ένας υπεύθυνος ηγέτης που σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να εμμείνει σε θέσεις αρχών για να διεκδικήσει ρεαλιστική λύση με τη μέγιστη δυνατή συναντίληψη και την εμπλοκή της ΕΕ.

Άλλο να είσαι απλός πολίτης και άλλο ηγέτης κόμματος όπως ήταν και ο κ. Αναστασιάδης που ήταν από τους εμπνευστές του σχεδίου Ανάν και να παίρνεις αποφάσεις, είπε ο κ. Μαλάς.

Κάνοντας λόγο για πλήρη και παντελή μετάλλαξη του κ. Αναστασιάδη είπε ότι με τα πολλά mea culpa που είπε ο κ. Αναστασιάδης τίθεται θέμα αξιοπιστίας και ευθυκρισίας του ανθυποψηφίου και διερωτήθηκε πόσα mea culpa θα ακόμα θα πει ακόμα εάν εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Οποίος διεκδικεί την ψήφο του κυπριακού λαού πρέπει να εκπέμπει αξιοπιστία, λέγοντας ότι ο ανθυποψήφιος του Γιώργος Λιλλήκας απέφυγε να τοποθετηθεί στη θέσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου για τη δικοινοτική ομοσπονδία κάνοντας λόγο για μεταλλάξεις του Λιλλήκα που στερούνται ρεαλισμού και δημιουργούν φρούδες ελπίδες στο λαό.

Κληθείς να απαντήσει εάν υιοθετεί τις προτάσεις που κατέθεσε στις συνομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μαλάς είπε ότι στο περίγραμμα των θέσεων του Δεκέμβρη του 2011 δεν υπάρχει πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, αλλά υπάρχει πρόταση Προέδρου – Αντιπροέδρου.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Στην ανάγκη για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και για διαμόρφωση ενός σχεδίου λύσης το οποίο θα αποδεχθεί ο κυπριακός λαός αναφέρθηκε απόψε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, διατυπώνοντας τη θέση πως μια δεύτερη απόρριψη ενός σχεδίου λύσης δεν θα οδηγήσει παρά σε εθνική αυτοκτονία και σε οριστική διχοτόμηση.

Για το σχέδιο Ανάν είπε πως είναι δεσμευμένος για πάντα ότι δεν μπορεί να επανέλθει έναν ανάλογο σχέδιο που απορρίφθηκε αλλά ένα νέο σχέδιο που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από την κατοχή.

Ερωτηθείς κατά πόσον εάν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα δεχθεί ή θα απορρίψει τις καταγεγραμμένες συγκλίσεις που κωδικοποιεί ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε κανένα κεκτημένο κανένα έγγραφο κανενός κ. Ντάουνερ ή οποιουδήποτε άλλου».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε υποστηρίζει τη διζωνική, διζωνική ομοσπονδία που «είτε το θέλουμε είτε όχι είναι η βάση» και η θέση της ε/κ πλευράς που δεν μπορεί να μεταβληθεί και πως οι θέσεις του βασίζονται στις συμφωνίες κορυφής 1977-79, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Σεπτέμβρη του 2009

«Πρώτιστη προτεραιότητα είναι να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και να συνεκτιμήσει που βρίσκεται το Κυπριακό, να προετοιμάσει το έδαφος, να προετοιμάσει συνολικό πλαίσιο προτάσεων, να εκστρατεύσουμε στην Ευρώπη» για να πετύχουμε αυτό που εμμένουμε για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ, είπε.

Πρόσθεσε πως δεν θεωρεί «ότι θα ήταν δυνατόν ποτέ από οποιονδήποτε να αξιώσει από εμάς ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς προετοιμασία. Ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς πώς μπορεί να εκφράσει πειστικά τη βούληση του λαού, ο οποίος απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ανέφερε πως έχει αποδείξει εμπράκτως πως δεσμεύεται από την ετυμηγορία του 76%, αγωνιζόμενος μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μετατρέποντας τις δυσμενείς τότε συνθήκες σε μια θετική για την ελληνοκυπριακή πλευρά στάση, μια στάση η οποία είναι καθαρότερη από όλες τις άλλες πολιτικές ομάδες της ΕΕ.

Ερωτηθείς τί θα πράξει εάν κάποιοι επαναφέρουν κάτι παρόμοιο με το σχέδιο Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «αυτό το οποίο μέσα από τη συλλογική διαχείριση θα γίνει θα είναι αυτό το οποίο ο λαός θα πρέπει να αποδεχθεί, δηλαδή θα πρέπει να αποδεχθεί με σεβασμό εις αυτό το οποίο επιδιώκουμε, ενεργότερο εμπλοκή της ΕΕ, μια λύση η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια λύση η οποία θα οδηγεί στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων, των οποιωνδήποτε παραχωρήσεων έχουμε προβεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο πραγματικά μέσα και από την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ έτσι ώστε επιτέλους να νιώθουμε ότι εκφράζουμε το λαό και να προτείνουμε κάτι που να γνωρίζουμε ότι και μέσα από την καθολική ενότητα αλλά και τις θέσεις όλων θα το αποδεχθεί ο λαός».

Τάχθηκε υπέρ μιας διαδικασίας «κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση συγκεκριμένους όρους, δηλαδή ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε επιδιαιτησία και με συμφωνημένο το πλαίσιο το πώς και ποια θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας νομίζω». Σε σχέση με το διορισμό συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις ανέφερε πως αυτός θα εκφράζει τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόσυρση της στήριξης του κόμματός του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στήριξη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για 18 μήνες. Διαφωνήσαμε, πρόσθεσε, όταν διαπιστώσαμε ποιες ήταν οι πραγματικές θέσεις που έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Χριστόφιας εν αγνοία των πολιτικών δυνάμεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Ο Γιώργος Λιλλήκας ξεκίνησε την αρχική του τοποθέτηση λέγοντας ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε στο Κυπριακό από το 1974, κατέληξε στην ουσία σε ένα Σχέδιο το οποίο διχοτομούσε την Κύπρο. «Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι η πολιτική αυτή χρεοκόπησε» είπε, προσθέτοντας ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες δεν μας έχουν φέρει κοντά σε λύση και επέτρεψαν στην Τουρκία να απενοχοποιηθεί και το Κυπριακό να μετατραπεί σε ένα πρόβλημα κατανομής των εξουσιών.

Επέκρινε δε τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά για τη στάση τους στο Δημοψήφισμα του 2004 λέγοντας ότι και οι δύο ήταν θιασώτες του Σχεδίου Ανάν αλλά και πως στην πιο κρίσιμη στιγμή και οι δύο έκαναν λάθος.

Ανέφερε ακόμη ότι η δική του πρόταση είναι προέκταση της πολιτικής που χάραξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2006 και επανέλαβε την πρόταση του για παράλληλη και ταυτόχρονη διαπραγμάτευση από τη μια με τους Τ/κ για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους μέσα από τη λύση και από την άλλη με την Τουρκία για τα ζητήματα που την αφορούν, όπως η αποχώρηση των εποίκων και των στρατευμάτων, οι εγγυήσεις και το εδαφικό.

«Η δική μου η πρόταση αποσκοπεί ακριβώς στο να καθαρίσουμε το τραπέζι και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μέσω μιας στρατηγικής συμμαχιών και αξιοποιώντας τη θέση της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και τα νέα ενεργειακά δεδομένα, μια σωστή λύση στο Κυπριακό είπε και επέκρινε δε τους ανθυποψηφίους του ότι προκρίνουν τη μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας, εξέλιξη η οποία, όπως είπε, θα καταστήσει όμηρο της Τουρκίας την Κύπρο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε μάλιστα ότι όταν ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι σέβεται την ετυμηγορία του λαού στο Δημοψήφισμα δεν λέει όλη την αλήθεια, καθώς το 2009 έλεγε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι πρέπει να παρουσιαστεί ένα σχέδιο που να φαίνεται ότι είναι καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν, από τον Πρέσβη των ΗΠΑ ζητούσε το 2008 την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με μικρές αλλαγές και στον Μάικ Μπράιζα πρότεινε συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία.

Εξήγησε ακολούθως ότι για να πετύχουμε μια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να δημιουργήσουμε τεράστιο κόστος στην Τουρκία έτσι ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της πολιτική έναντι της Κύπρου.

Ολοκληρώνοντας ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα Πρόεδρο ο οποίος «θα πιστεύει στις δυνατότητες μας και στα δικαιώματα μας» και ένα Πρόεδρο που «να είναι ικανός και να θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματα μας» και όχι ένα Πρόεδρο ο οποίος θα συναινέσει σε εκπτώσεις στα δικαιώματα μας.

Είπε ακόμη ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είτε θα επικυρώσει την απόφαση του κυπριακού λαού στο Δημοψήφισμα του 2004 είτε θα την ακυρώσει και κάλεσε τέλος τους πολίτες με την ψήφο τους να επικυρώσουν τη λαϊκή βούληση στο Δημοψήφισμα του 2004.

Η ΤΡΙΤΗ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ

* Η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί και πάλι στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ στις 11 Φεβρουαρίου με θέμα αυτή τη φορά την εσωτερική διακυβέρνηση.

Διαβάστε Επίσης