Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ: Καλεί τον Αναστασιάδη να αποσύρει δηλώσεις του για το φυσικό...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ: Καλεί τον Αναστασιάδη να αποσύρει δηλώσεις του για το φυσικό αέριο, που προκαλούν ζημιά στον τόπο

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 26 Ιανουάριος 2013

ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ. ΛΙΛΛΗΚΑ

Για επικίνδυνες και βλαπτικές προς τα συμφέροντα του τόπου δηλώσεις οι οποίες αφορούν το φυσικό αέριο, καταγγέλλει τον Νίκο Αναστασιάδη ο Σταύρος Μαλάς καλώντας τον να τις αποσύρει. Κάνει επίσης λόγο για πολιτικές εξευμενισμού της Αγκυρας. Παράλληλα επικρίνει τον Γιώργο Λιλλήκα για διάτρητες και καταστροφικές απόψεις για το φυσικό αέριο.

Σε δηλώσεις το μεσημέρι στο επιτελείο του, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «ο κος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να περάσει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη». Χαρακτηρίζοντας την άποψη πολύ επικίνδυνη , ο κ. Μαλάς είπε ότι δείχνει πρώτα από όλα «την ευκολία με την οποία ο κος Αναστασιάδης κινείται σε πολιτικές εξευμενισμού της Τουρκίας».

Ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι καμία δυνατότητα δεν υπάρχει να περάσει το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, χωρίς πρότερη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ «δημιουργεί ένα νέο μοχλό που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού».

Αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα του Economist λέγοντας ότι «είναι δηλωτικό των απόψεων που τείνουν να επικρατήσουν» προσθέτοντας ότι «είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και πολύ περισσότερο οι υποψήφιοι για την προεδρία, να είμαστε πάρα πολύ σαφείς και ξεκάθαροι». «Ζητούμε από τον κ. Αναστασιάδη να αποσύρει προηγούμενες του δηλώσεις που είναι βλαπτικές προς τα συμφέροντα του τόπου» , πρόσθεσε ο κ. Μαλάς.

Ανέφερε επίσης ότι «για να διευκολύνουμε τον κ. Αναστασιάδη αναφέρουμε πως οι δηλώσεις του έγιναν ενώπιον των πρέσβεων κρατών μελών της ΕΕ στις 24 Οκτωβρίου του 2011 και λέει επί λέξει ‘τα αποθέματα φυσικού αερίου παρέχουν στην Τουρκία την ευκαιρία να καταστήσει τον αγωγό Ναμπούκο βιώσιμο’».

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την Τουρκία ρυθμιστή της ροής του αερίου, «πράγμα που εκμηδενίζει τα όποια πολιτικά όπλα δίνει το φυσικό αέριο στην Κύπρο».

Αναφορά έκανε ο υποψήφιος Πρόεδρος και σε δηλώσεις του ανθυποψηφίου του Γιώργου Λιλλήκα για το αέριο, κάνοντας λόγο για ατυχή επιλογή του κ. Λιλλήκα να επαναφέρει καθημερινά μια διάτρητη και καταστροφική, όπως είπε, σκέψη. «Θα είμαι λακωνικός και σαφής. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε την ώρα που το κέδρος είναι σαφές και μετρήσιμο. Η επιμονή να πουλήσουμε τώρα είναι ξεπούλημα. Εμείς λέμε όχι σε κάθε πρόταση ξεπουλήματος. Τελεία και παύλα», είπε ο κ. Μαλάς.

* Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του κ. Αναστασιάδη, ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι η δήλωση περιουσιακών στοιχείων θα μελετηθεί, προσθέτοντας ότι «μας προκαλεί έκπληξη γιατί του πήρε δυόμιση μήνες για να την καταγράψει».

Διαβάστε Επίσης