Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΣΤ. ΜΑΛΑΣ: Ο ανελέητος πόλεμος κατά της Κύπρου δείγμα του τι μας...

ΣΤ. ΜΑΛΑΣ: Ο ανελέητος πόλεμος κατά της Κύπρου δείγμα του τι μας αναμένει με επικράτηση Αναστασιάδη

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 23 Ιανουάριος 2013

ΠΡΟΩΡΟ ΝΑ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Άδικη χαρακτήρισε την επίθεση που δέχεται η κυπριακή οικονομία για δήθεν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει αξιολογηθεί από πολλούς οίκους και δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Ανέφερε παράλληλα ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ένα καλό δείγμα για το τι περιμένει την Κύπρο αν στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλεγεί ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έχει δημιουργήσει πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη, τους οποίους έφερε στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες για να τους πείσει δήθεν να στηρίξουν την Κύπρου. «Αυτό το οποίο έχει καταφέρει είναι μόλις έχουν φύγει από την Κύπρο να αρχίσουν έναν ανελέητο πόλεμο στην κυπριακή οικονομία», ανέφερε. Όπως είπε, «δεν συζητούν στην βάση πραγματικών αποφάσεων και δεδομένων», αλλά «στη βάση των δικών τους οικονομικών σκοπιμοτήτων». Πρόσθεσε ότι «θέλουν να πλήξουν τη χώρα μας, θέλουν να φύγουν τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο, θέλουν να υπονομεύσουν την κυπριακή οικονομία».

Η επόμενη Κυβέρνηση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να έχει το πολιτικό ανάστημα αλλά και την αξιοπιστία να σταθεί ανάχωμα σε αυτές τις προσπάθειες γιατί, όπως είπε, αν αφεθεί αυτή η λαίλαπα η οποία έχει αρχίσει ενάντια στην κυπριακή οικονομία τότε σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερο και τρίτο μνημόνιο και οι επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή θα είναι τρισχειρότερες από αυτές που προδιαγράφονται. Δήλωσε αποφασισμένος να σταθεί ενάντια σε αυτές τις προσπάθειες.

Εξήγησε ότι όπως έχει τεκμηριωθεί, η Κύπρος, μπορεί με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξεπεράσει την οποιαδήποτε δυνατότητα επιβολής ενός δευτέρου μνημονίου, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις, στη βάση τεχνοκρατικής ανάλυσης, δεν βοηθούν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα αρνηθεί να υπογράψει το μνημόνιο σε περίπτωση επιβολής κάποιων δυσμενέστερων όρων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Μαλάς εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ακόμα και με τις ιδιωτικοποιήσεις το χρέος θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο. Με βάση πραγματικούς αριθμούς, όπως είπε, η ιδιωτικοποίηση της CYTA μειώνει το δημόσιο χρέος κατά 2,5% και τη δόση στο δάνειο κατά 15 εκατομμύρια, άρα δεν εξασφαλίζεται βιωσιμότητα.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια που γίνεται δεν είναι η εξασφάλιση βιωσιμότητας, αλλά να επιβληθούν πολιτικές που είναι προσανατολισμένες προς μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Δήλωσε ότι ο ίδιος σίγουρα δεν θα ενδώσει σε αυτή την προσπάθεια αλλά θα τους πει ότι απευθείας ανακεφαλαιοποίηση έστω και του 50% των χρημάτων που θα ληφθούν για τις τράπεζες λύνει το πρόβλημα της Κύπρου και δεν θα υπάρξει άμεση ανάγκη για τα 10 δις.. Όπως είπε οι άμεσες ανάγκες είναι τα 5 δις και υπάρχει ένα ακραίο σενάριο να χρειαστούν άλλα 5 δις, το οποίο πιθανόν να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. «Άρα δεν είναι θέμα άμεσης ανάγκης διαπίστωσης της βιωσιμότητας του χρέους», κατέληξε ο κ. Μαλάς.


Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο επίσκεψης Μαλά στην Υπηρεσία Ενέργειας

Η Υπηρεσία Ενέργειας εργάζεται σκληρά ώστε να εξηγήσει στην Τρόικα πολύ αναλυτικά τις προοπτικές που υπάρχουν στο θέμα του φυσικού αερίου και σε συσχετισμό με το χρόνο αξιοποίησής του, ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Υπηρεσία του υποψηφίου για την Προεδρία Σταύρου Μαλά.

Ο κ. Κασίνης είπε ότι αν το φυσικό αέριο που βρίσκεται τώρα στο βυθό της θάλασσας αξίζει 10 δις στις καλύτερες περιπτώσεις, αν το φέρουν στην ξηρά με διασωληνώσεις όπου θα ξοδευτούν 2 δις. θα αξίζει 50 δις και αν υγροποιηθεί θα αξίζει 100 δις.

«Άρα νομίζω ότι εμείς οι τεχνικοί έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε στους πολιτικούς όλα τα δεδομένα ώστε να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις για την ουσιαστικότερη συνδρομή στην οικονομία, αυτό του θείου δώρου το οποίο έχουμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί στη μεγαλύτερη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο για αποπληρωμή του δανείου προς την Τρόικα, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Υπηρεσία λέει να αξιοποιείται το φυσικό αέριο είναι σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος για αναπτυξιακά έργα όπου εκεί θα υπάρξουν θέσεις εργασίες και προοπτικές ανάπτυξης, ο δεύτερος για τον προϋπολογισμό και τα χρέη και ο τρίτος και για τις μελλοντικές γενιές.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να στηριχθεί και θεσμικά αλλά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ώστε οι υπάλληλοι και το εργατικό δυναμικό να αξιοποιούνται στο έπακρο και να επεκταθεί η δραστηριότητά τους. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου που θα έχει μια πολύ σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Μαλάς υπεραμύνθηκε της προσέγγισης τους ότι είναι πρόωρο να μιλά κανείς για οποιαδήποτε άμεση αξιοποίηση και οφέλη από το φυσικό αέριο και είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες, όσον αφορά τη «σημαντική αυτή παρακαταθήκη τεράστιου και αμύθητου πλούτου» για τις επόμενες γενιές, αλλά και για να επίλυση των τωρινών προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η επικέντρωση, στις συζητήσεις με την Τρόικα, στο δημοσιονομικό κομμάτι και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως ένα πολύ καλό διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο θα επιλύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

Διαβάστε Επίσης