Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΥποβλήθηκαν 11 υποψηφιότητες ενόψει Προεδρικών Εκλογών

Υποβλήθηκαν 11 υποψηφιότητες ενόψει Προεδρικών Εκλογών

-

height=”400″ alt=”MALAS YPOPSIFIOTHTA 3″/>Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΟΜΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Με την υποβολή 11 συνολικά υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας που αποτελεί αριθμό ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ολοκληρώθηκε στις 12 ακριβώς η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων ενόψει των εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου.

Σε δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης είπε ότι «η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής της 17ης Φεβρουαρίου 2013 ολοκληρώθηκε ομαλά χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα».

Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι «υποβλήθηκαν σήμερα 11 υποψηφιότητες οι οποίες έχουν ελεχθεί από την Υπηρεσία Εκλογών και θεωρούνται έγκυρες. Οι σχετικές γνωστοποιήσεις έχουν αναρτηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Σημείωσε ότι «από τώρα μέχρι τις έξι το απόγευμα μπορεί να υποβληθεί ένσταση κατά υποψηφιότητας που υποβλήθηκε», προσθέτοντας ότι «αφού μελετήσω ενδεχόμενες ενστάσεις θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των υποψηφίων και θα αρχίσει η εργασία με το κυβερνητικό τυπογραφείο για την ετοιμασία των πρωτότυπων του ψηφοδελτίου που θα χρησιμοποιήσουμε στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου».

«Το πρωτότυπο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε με εκπροσώπους των υποψηφίων τη Δευτέρα το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να οριστικοποιήσουμε τη μορφή του».

Ερωτηθείς σχετικά με τη ψηφοφορία στις 17 του Φεβρουαρίου, είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες πρόταση νόμου για την παράταση της προθεσμίας για τη ψηφοφορία έτσι ώστε αντί να λήξει η ψηφοφορία στις 5 το απόγευμα να λήξει στις 6 το απόγευμα» κάτι, που όπως διευκρίνισε συμβαίνει «για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ασσιώτης υπενθύμισε ότι μετά από απόφαση της Υπουργού Εσωτερικών φέτος θα απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία γύρω στις δύο χιλιάδες άνεργοι επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη επιλεγεί από τους εφόρους εκλογής με δημόσιες κληρώσεις».

Ανέφερε ότι «τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη ενημερωθεί για τα καθήκοντα που θα ασκήσουν κατά την ημέρα των εκλογών, ενώ θα παρακολουθήσουν και μια επιμορφωτική παρουσίαση έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο τρόπο».

Η σημερινή διαδικασία άρχισε στις 9 το πρωί με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά – ένα από τους τρεις βασικούς διεκδικητές – να προσέρχεται πρώτος στην αίθουσα του ξενοδοχείου της Λευκωσίας, όπου διεξήχθη η διαδικασία, για την υποβολή της υποψηφιότητας του.

Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ

Ο κ. Μαλάς συνοδευόταν από τη σύζυγό του, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος και Επικεφαλής του Επιτελείου Στ. Μαλά, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, στελέχη του Εκλογικού του Επιτελείου, καθώς και πολίτες που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Η πρόταση της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά έγινε από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη με υποστηρίζοντες τους Νίκο Κατσουρίδη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ και επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Σ. Μαλά), Κίκη Καζαμία, πρώην Υπουργό Οικονομικών, Ελένη Ευαγγέλου, μέλος της οικογένειας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Παντελάκη Πανταζή, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία, Μόνικα Μελέκη, ηθοποιό και Δημοτικό Σύμβουλο Λάρνακας, Θέμο Δημητρίου, μέλος Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών, Κούλη Αβραάμ, Αντιπρόεδρο Κινήματος Ενωμένων Δημοκρατών και Τάσο Κυρμίτση, Δικηγόρο και επικεφαλής της ομάδας Νέα Γενιά με Σταύρο Μαλά.

*Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας που προσήλθε για υποβολή της υποψηφιότητας του ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Ανστασιάδης, στις 10.45, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του καθώς επίσης από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, βουλευτές και στελέχη του Κόμματος του και μεγάλη ομάδα υποστηριχτών του.

Η πρόταση της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη έγινε από το Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη με υποστηρίζοντες τον γνωστό τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, την αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ Ανδριανή Ονουφρίου, το λογιστή της Αρχιεπισκοπής Γιάννο Χαριλάου, την Λογοτέχνη – επιχειρηματία Αλεξάνδρα Γαλανού, τη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και Πρόεδρο στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μαίρη Κουτσελίνη-Ιωαννίδου, την Πρώη Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Ελενα Τάνου (Ελληνα), τον Δικηγόρο Μιχάλη Μουσιούττα και τον γνωστό ψυχίατρο Γιάγκο Μικελλίδη.

*Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας προσήλθε στις 11.15, συνοδευόμενος από την γυναίκα του και τον γιο του, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, άλλα μέλη της ΕΔΕΚ και υποστηρικτές του.

Την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα πρότεινε η Ειρήνη Μάντολες, κόρη της Χαρίτας Μάντολες και την υποστήριξαν οκτώ άνεργοι πολίτες στην πλειοψηφία τους νέοι 25-35 ετών, η Δήμητρα Χριστοδούλου (άνεργη γραμματέας, μητέρα δύο παιδιών, 37 χρονών), η Μελίνα Χριστοφή (άνεργη κομμώτρια, μητέρα δύο παιδιών, 26 χρονών), ο Γεώργιος Γεωργίου (άνεργος, πτυχιούχος εφαρμοσμένης πληροφορικής, 28 χρονών), Κωνσταντίνος Μαρκίδης (άνεργος, νομικός, 33 χρονών), Γιάννης Οικονομίδης (άνεργος πτυχιούχος international business, 25 χρονών), Κωνσταντίνος Πρατζιώτης (άνεργος, πρώην υπάλληλος του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, 55 χρονών), Ευάγγελος Φλουρέντζου (άνεργος, βοηθός χημικός ιατρικών εργαστηρίων, 25 χρονών) και Ελεάνα Χαραλάμπους (άνεργη, φιλόλογος, 29 χρονών).

* Υποβολή υποψηφιότητας υπέβαλαν, επίσης, στις 09:15 η Μακαρία Άντρη Στυλιανού, στις 09:30 ο Λάκης Ιωάννου, στις 09:45 ο Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος), στις 10:00 ο Ανδρέας Ευστρατίου, στις 10:15 ο Λουκάς Σταύρου (ΕΔΗΚ), στις 10:30 η Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου (Πρόεδρος ΕΔΗ), στις 11:00 ο Σόλων Γρηγορίου, και στις 11:30 ο Γεώργιος Χαραλάμπους (ΕΛΑΜ).

Οι υποψήφιοι αφού υπέβαλαν τα απαραίτητα έγγραφα για έλεγχο και κατέβαλαν το παράβολό των 1710 ευρώ προέβαιναν σε δηλώσεις στις οποίες παρουσίαζαν τους λόγους που αποφάσισαν να υποβάλουν υποψηφιότητα και καλούσαν τον κυπριακό λαό να τους εμπιστευθεί με την ψήφο του.

Στον χώρο υποβολής υποψηφιοτήτων προσήλθε ακόμη ένας πολίτης, ο Ανδρέας Ανδρέου, ο οποίος προσήλθε και επιθυμούσε να καταθέσει την δική του υποψηφιότητα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό επειδή δεν είχε συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών υπέβαλαν υποψηφιότητες και δύο γυναίκες, η Πραξούλα Αντωνιάδου και η Μακαρία- Άντρη Στυλιανού.

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Τα επάγγελμα των υποψηφίων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων που είχαν αναρτηθεί σε ειδικό πίνακα στο χώρο υποβολής της υποψηφιότητας τους.

Συγκεκριμένα, Νίκος Αναστασιάδης (Δικηγόρος – βουλευτής), Σταύρος Μαλάς (Γενετιστής), Γιώργος Λιλλήκας (Πολιτικός επιστήμονας), Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου (Οικονομολόγος), Μακαρία Άντρη Στυλιανού (Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης), ο Λάκης Ιωάννου (Σύμβουλος Δικαιωμάτων Πολίτη), ο Κώστας Κυριάκου –Ούτοπος (Γεωργός – Συγγραφέας), Ανδρέας Ευστρατίου (Επιχειρηματίας), Λουκάς Σταύρου (Ζωγράφος – Συγγραφέας), Σόλων Γρηγορίου (Γεωργός) και Γεώργιος Χαραλάμπους (Άνεργος).

Διαβάστε Επίσης