Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΙστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του...

Ιστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΩΣ ΕΤΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Ιστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ανέφερε από την Παναγιά της Πάφου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρις Χριστόφιας που ήταν ομιλητής στο εκκλησιαστικό μνημόσυνο που οργανώθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισας από το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Παναγιάς είπε πως την παρακαταθήκη του Μακάριου την ακολούθησαν από τότε όλοι ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ομοσπονδία πρόσθεσε « ήταν φυσικά ένας οδυνηρός για την εποχή συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας του 1974 σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι ο Μακάριος είχε το πολιτικό κριτήριο και το πολιτικό εκτόπισμα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου σε στιγμές δύσκολες για τον τόπο».

Σήμερα, είπε «συνεχίζοντας την ίδια πορεία και πιστεύοντας ανεπιφύλακτα ότι η βάση που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αποφυγή της οριστικής διαίρεσης της πατρίδας μας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο».

Ο Μακάριος συμπλήρωσε, δεν ήταν όμως μόνο πολιτικός ηγέτης αλλά αποτέλεσε ίσως τον σημαντικότερο θρησκευτικό ηγέτη του λαού μας, και πρόσθεσε «έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης του ποιμνίου του γιατί φρόντιζε με τη στάση του να ενισχύει την ενότητα του λαού μας και να την προστατεύει ως κόρη οφθαλμού. Ήξερε ότι πάνω από όλα ένας πνευματικός ηγέτης για να μπορεί να γίνεται αποδεκτός από το λαό πρέπει να δίνει πρώτα με το παράδειγμα του το στίγμα της μετριοπάθειας, της ταπεινοφροσύνης της ωριμότητας και της ολιγάρκειας στοιχεία που συνθέτουν τον πνευματικό άνθρωπο».

Πρόσθεσε επίσης, πως φαινόμενα της χλιδής, της αμετροέπειας και του φανατισμού δεν θα έβρισκαν καμιά συμπάθεια στο πρόσωπο του μεγάλου αυτού ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνοντας σε μια αδρή αξιολόγηση του έργου του Μακαρίου καθώς και του ρόλου που διαδραμάτισε ως ο ιδρυτής και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε πως δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί, και στο λεπτό και πολύ δύσκολο έργο του να ασκεί τα καθήκοντα του ηγέτη ενός κοσμικού δικοινοτικού κράτους και συνάμα εκείνα του προκαθήμενου της ορθόδοξης εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μακάριος συνέχισε, επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες διαλεκτικής και αρμονικής σύζευξης των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του κρατικού και συνάμα του εκκλησιαστικού ηγέτη χωρίς το ένα λειτούργημα να μπαίνει στα ταράφια του άλλου.

Ανέφερε ακόμη πως τιμώντας σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αποτίνουμε φόρο τιμής στο έργο του τόσο το εκκλησιαστικό όσο και το πολιτικό.

Οι φετινές εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Εθνάρχη Μακάριου συμπίπτουν με την συμπλήρωση των 100 χρόνων, και το 2013 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πρωτοστάτησε έχει ανακηρυχθεί έτος Μακαρίου.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως οι καιροί επιβάλλουν όσο ποτέ προηγουμένως να αντλούμε δύναμη από τα διδάγματα της πρόσφατης ιστορίας του τόπου και μέσα από το παράδειγμα της δράσης και της προσφοράς των χαρισματικών ηγετών του. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που θα μπορούσαμε συλλογικά να προσφέρουμε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για την προσφορά του στον τόπο είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είπε, προσθέτοντας ότι « εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση, συμφιλίωση και απαλλαγή από την κατοχή. Αποδεικνύοντας καθημερινά και στην πράξη, με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας για λύση. Έτσι ώστε να καταφέρουμε ολόκληρος ο λαός της Κύπρου να μπορεί να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα του οικοδομώντας μαζί το κοινό, ειρηνικό μέλλον της Κύπρου».

Πρόσθεσε επίσης, πως για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα, μακριά από ακρότητες που τόσο έβλαψαν αυτόν τον τόπο.

Στον χαιρετισμό του ανέφερε πως με αισθήματα ικανοποίησης και συγκίνησης κηρύσσει την έναρξη των εκδηλώσεων για τα εκατοντάχρονα του μεγάλου ηγέτη του Κυπριακού λαού Εθνάρχη Μακαρίου, στη γενέτειρα του την Παναγιά ενώ χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ με το οποίο όπως είπε, τον συνδέουν μακρά συνεργασία και φιλία,

Τιμούμε συνέχισε, τον ηγέτη που σφράγισε με τη δράση και την προσφορά του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Δεν είναι δυνατό να αναφερθεί κάποιος στα δύσκολα χρόνια από το 1950 μέχρι το 1977 και να μην αναφερθεί εκτενώς στο μεγάλο αυτόν άντρα.

Για αυτό ακριβώς το λόγο είπε, και ως μια απόδειξη της εκτίμησης λαού και πολιτείας, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να ανακηρύξει το 2013 σε έτος Μακαρίου. Κατά την τελευταία συνεδρία του, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ένα πλούσιο, πολυποίκιλο και ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2013, με στόχο ακριβώς να φωτιστούν όλες οι πτυχές της προσφοράς του Μακαρίου και να τιμηθεί επάξια ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,πρόσθεσε .

Ο Μακάριος είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «αποτελεί υπόδειγμα ηγέτη τόσο της πολιτικής όσο και της πνευματικής ζωής. Ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να ψηλαφίσει και να αντιληφθεί σωστά τις γεωπολιτικές συνθήκες και να τοποθετηθεί κατάλληλα με γνώμονα πάντα το καλό του λαού του. Αυτό ήταν κάτι που τον έκανε να διαφέρει από πολλούς άλλους που διαχρονικά ηγήθηκαν του λαού μας. Η δράση του και η εμπειρία του καθώς και τα χρόνια που αφιέρωσε στην ηγεσία του Κυπριακού λαού τον διαμόρφωσαν σιγά-σιγά στη μεγάλη φυσιογνωμία που τιμούμε σήμερα».

Συνεχίζοντας είπε, πως ο Μακάριος υπερασπίστηκε με σθένος την αξιοπρέπεια του λαού μας και έδωσε μάχες για την επικράτηση της δημοκρατικής τάξης. Ταυτόχρονα πρόσθεσε, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την πρόοδο και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου , ενώ στο διεθνές πεδίο με το κύρος, την εμβέλειά του και την πολιτική που ακολούθησε δημιούργησε φίλους και συμμάχους η αξία των οποίων είναι διαχρονική. Δημιούργησε είπε, γέφυρες φιλίας και συνεργασίας για τη χώρα μας πολύ μεγαλύτερες του εκτοπίσματος της.

Συμπλήρωσε ακόμη, πως ο Μακάριος με όραμα και διορατικότητα αγωνίστηκε για μια Κύπρο ελεύθερη από τον αποικιακό ζυγό και μακριά από εθνικιστικές ακρότητες και σοβινισμό. Ηγήθηκε της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας σε εποχές δύσκολες και υπό τις συνεχείς απειλές των ξένων δυνάμεων.

Πολύ νωρίς συνέχισε, « μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε να υπερασπίζεται την οντότητα της απέναντι στις ξένες επεμβάσεις και επιβουλές αλλά και σε δυνάμεις μέσα στους κύκλους των δυο κοινοτήτων που υπονόμευσαν ενσυνείδητα την υπόσταση και την ακεραιότητα της».

Ο Μακάριος είπε, υπήρξε συνιδρυτής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, διαδραματίζοντας ένα πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο. Αυτή του η δράση τον καθιέρωσε ως ένα ηγέτη με διεθνή απήχηση και ακτινοβολία.

Πρόσθεσε επίσης πως ήταν αυτός που « αντιλήφθηκε έγκαιρα το πολιτικό παιγνίδι που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση της Κύπρου. Αντιστάθηκε στις δυνάμεις εκείνες μέσα και στις δύο κοινότητες που υπονόμευαν την υπόσταση και την ακεραιότητά της Κύπρου και υπέθαλψαν την εθνικιστική μισαλλοδοξία καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα εξουσίας».

Περιγράφοντας την προσωπικότητα του Μακάριου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο Μακάριος λόγω της προσωπικότητας του ως πολιτικός και συνάμα εκκλησιαστικός ηγέτης κέρδισε την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού με το μέρος του. Ο λαός μας συνέχισε « υπερασπίστηκε τον Μακάριο και μαζί τη δημοκρατία. Κατά την περίοδο της παράνομης δράσης των ακροδεξιών της ΕΟΚΑ Β` και της Χούντας των Αθηνών ο κυπριακός λαός στάθηκε πλάι στον ηγέτη του και τον προστάτευσε γιατί πίστευε στις επιδιώξεις και στο όραμα του για μια ειρηνική Κύπρο».

Το αποκορύφωμα κατέληξε αυτών των φασιστικών ενεργειών ήταν η προσπάθεια βίαιης κατάλυσης της συνταγματικής τάξης, προσθέτοντας πως «στόχο είχαν τον ίδιο τον Μακάριο, τη δημοκρατία και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Τελικά συνέχισε, οι ενέργειες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την επέμβαση του τουρκικού στρατού και την εισβολή το 1974, ενώ μέχρι σήμερα πρόσθεσε «ο λαός μας μετρά τις πληγές του από τις τραγικές συνέπειες της δράσης της ακροδεξιάς στην Κύπρο. Θυμάται αυτούς που έστηναν πανηγύρια στους δρόμους όταν ανακοινώθηκε από ραδιοφώνου η δολοφονία του Μακαρίου».

Αναφέρθηκε και στα χρόνια μέχρι την τουρκική εισβολή όπου μέσα όπως είπε, σε δύσκολες συνθήκες, ο Μακάριος, έχοντας πάντοτε δίπλα του τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, έδωσε τη δύσκολη μάχη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας, που μετά από χρόνια είδε τις συνθήκες της ζωής του να βελτιώνονται.

Η επιλογή του μεικτού συστήματος οικονομίας η λήψη μέτρων και η καθιέρωση οικονομικών θεσμών προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού ακριβώς εκφράζουν με τον πιο υποδειγματικό τρόπο τη συνεχή έγνοια και φροντίδα του Μακαρίου για την προκοπή και ευημερία του συνόλου του Κυπριακού λαού, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας .

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως μετά το εκκλησιαστικό μνημόσυνο του οποίου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος , ηγήθηκε της καθιερωμένης πορείας από το μοναστήρι προς την πλατεία της Παναγιάς και κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα Μακαρίου .

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλή , ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι των υποψηφίων Προέδρων , βουλευτές , δήμαρχοι ,μαθητιώσα νεολαία και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέδωσε επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμητικά βραβεία σε τρεις μαθητές που έγραψαν για το Μακάριο.

Η εκδήλωση για πρώτη φορά περιελάμβανε αγώνα δρόμου 4 χιλιομέτρων .

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Ευθύμιος Αναστασίου πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστικό δώρο.

Διαβάστε Επίσης