Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΥΠΕΞ: Η διπλωματία των κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία, δεν έχει...

ΥΠΕΞ: Η διπλωματία των κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία, δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ

-

ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων, με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και τις άμεσες πολεμικές απειλές, δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ.

Σε ομιλία της την Τρίτη με θέμα «Πολιτιστική διπλωματία: Εξωτερική πολιτική και Διαπολιτισμικός Διάλογος» στο πλαίσιο συνεδρίου για τα εγκαίνια του Κυπριακού Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών στη Λευκωσία, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ στους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης.

Η κα. Μαρκουλλή σημείωσε ότι η μακραίωνη ιστορία της Κύπρου αποτελεί σημείο αναφοράς σε σχέση με την συγχώνευση πολιτισμών και τη διαπολιτισμικότητα.

Εξήγησε δε πως λόγω της στρατηγικής της γεωγραφικής θέσης, μεταξύ τριών ηπείρων και σε μια ασταθή περιοχή, η Κύπρος ασκεί προσεκτική εξωτερική πολιτική που βασίζεται στις αρχές της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης.

«Η Κύπρος υπήρξε υπέρμαχος της πολιτικής ‘ήπιας ισχύος’ η οποία προϋποθέτει πειθώ μέσω του πολιτισμού και των ιδεών» επεσήμανε, εξηγώντας πως ως εκ τούτου η Κύπρος και το κυπριακό ΥΠΕΞ θεωρούν την πολιτιστική διπλωματία ως ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής «ήπιας ισχύος» και τόσο σημαντική όσο η πολιτική και η οικονομική διπλωματία.

Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακολούθως στην κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια άσκησης της η Κύπρος έθεσε τη διεύρυνση της ΕΕ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, με στόχο να υπάρξει πρόοδος σε όλα τα σχετικά με τη διεύρυνση θέματα, στη βάση ωστόσο αυστηρών όρων. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία η Υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ότι η ΕΕ αντιμετώπισε με κριτική στάση την τουρκική στρατιωτική προσέγγιση έναντι της Κύπρου.

Ανέφερε δε ότι σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή έννοια για την πολιτική «ήπιας ισχύος», η Τουρκία εμμένει στην στάση «σκληρής ισχύος» έναντι της Κύπρου, μια αναχρονιστική προσέγγιση η οποία στοχεύει στον εξαναγκασμό δια της στρατιωτικής ισχύος.

«Η Άγκυρα πρέπει να κατανοήσει ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων, με την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης και άμεσες πολεμικές απειλές, δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ» πρόσθεσε, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως ως εκ τούτου δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τον Δεκέμβριο την απογοήτευση του για τη στάση της Τουρκίας έναντι της κυπριακής Προεδρίας και σημείωσε με ανησυχία την έλλειψη ουσιαστικής προόδου της Τουρκίας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των πολιτικών κριτηρίων για ένταξη στην ΕΕ.

Η ΥΠΕΞ εξέφρασε στη συνέχεια την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει την αρνητική της στάση και θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού για επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ε/κ και Τ/κ.

Η Υπουργός Εξωτερικών είπε ακολούθως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ στον τομείς του πολιτισμού και των τεχνών, αναφέροντας ότι «ορισμένες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στους τομείς της λογοτεχνίας, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών υπήρξαν πολύ επιτυχημένες και έχουν κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για ένα κοινό μέλλον στην κοινή μας πατρίδα».

Ανέφερε τέλος ότι η πρώτη κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η οποία είχε ως στόχο να εργαστεί για μια «Καλύτερη Ευρώπη», μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της και στον κόσμο, πέτυχε το στόχο αυτό όχι μόνο, όπως υπέδειξε, μέσω της επίτευξης προόδου στις εργασίες εντός του Συμβουλίου και σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της «διαθεσμικής» συνεργασίας αλλά και με το να είναι αρκετά δραστήρια στο πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας».

Τόνισε δε ότι το τέλος της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ δεν θα είναι το τέλος προσπαθειών της Κύπρου για την προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας .

Διαβάστε Επίσης