Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΟ Σταύρος Μαλάς 8 μονάδες μπροστά από τον Λιλλήκα, σύμφωνα με τις...

Ο Σταύρος Μαλάς 8 μονάδες μπροστά από τον Λιλλήκα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

-

: Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013

ΣΤ. ΜΑΛΑΣ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ – ΠΛΕΟΝ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Το θέμα του δεύτερο γύρου των Προεδρικών Εκλογών έχει ξεκαθαρίσει, δηλώνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος ανέφερε πως οι τελευταίες εσωτερικές δημοσκοπήσεις τον φέρνουν 8 μονάδες μπροστά από τον ανθυποψήφιο του Γιώργο Λιλλήκα.

Σε ομιλία του απόψε, στο Δήμο Αγίου Αθανασίου, ο κ. Μαλάς ανέφερε πως “εμείς έχουμε απανωτές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες, θα έχουμε αύριο και άλλη και έχουμε 8 μονάδες διαφορά από τον κ. Λιλλήκα”, προσθέτοντας ότι “αυτό καταδεικνύει πλέον ότι, η προσπάθεια μας και η στόχευση μας θα πρέπει να είναι, να αποτρέψουμε την εκλογή του κ. Αναστασιάδη”.

Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε, επίσης, ότι η αποχή, αν και φαίνεται να μειώνεται, παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα και κάλεσε τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, “γιατί αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν, όχι τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά το μέλλον της χώρας μας για πολλές δεκαετίες, τόσο σε ότι αφορά το Κυπριακό αλλά και την οικονομία “.

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέλυσε την παρούσα οικονομική κατάσταση και επανέλαβε τη θέση πως, η προσφυγή μας στον μηχανισμό στήριξης οφείλεται στην κατάσταση των τραπεζών, ενώ υπέδειξε πως, τα δημοσιονομικά του κράτους δεν βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ότι βρίσκονταν, όταν έφευγε από την εξουσία η Κυβέρνηση Κληρίδη.

Είπε, ακόμη, πως στην Ευρώπη κυριαρχούν δυο βασικές φιλοσοφίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, με την πρώτη να στηρίζεται σε αυστηρά μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις, πριν την οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης, σε αντίθεση με την δεύτερη, που ο ίδιος στηρίζει και η οποία θέτει ως βασική προϋπόθεση τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

“Η φιλοσοφία του κ. Αναστασιάδη και του ΕΛΚ είναι η αυστηρή λιτότητα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση οργανισμών και μέσα από αυτήν την αυστηρή λιτότητα και την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου στον ιδιωτικό τομέα, θεωρούν ότι θα μπούμε σε πορεία ανάπτυξης”, είπε ο κ. Μαλάς και συμπλήρωσε “εμείς λέμε ότι, εκεί και όπου μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα στο δημόσιο τομέα, αλλά πάνω από όλα, όποια πολιτική και να εφαρμόζεται, πρέπει να διατηρεί την κοινωνική συνοχή, αλλιώς θα φτάσεις σε μια κατάσταση κοινωνικής αναρχίας”.

Επανέλαβε δε τη δέσμευση του ότι, εάν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα εργαστεί ώστε να μην έρθει ποτέ ένα δεύτερο μνημόνιο και ότι θα διεκδικήσει την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών “για να γλιτώσουμε τους ημικρατικούς οργανισμούς”, προσθέτοντας ότι δεν προσφέρεται η λύση της ιδιωτικοποίησης τους, όχι μόνο για τους ίδιους τους υπαλλήλους αλλά και για το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν ιδιωτικά ολιγοπώλια και το κυριότερο, θα δημιουργηθεί θέμα εθνικής ασφάλειας, καθώς λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα ελέγχονται πλέον από το κράτος.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μαλά, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ενώ εξέφρασε την άποψη πως οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο, με τις αδειοδοτήσεις και γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν, ” θα αλλάξουν πλήρως το κλίμα σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων και η Κύπρος θα μπει στον ενεργειακό χάρτη”.

Ανέφερε, παράλληλα, πως η διασύνδεση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου με τη διεκδίκηση επίλυσης του Κυπριακού είναι ο μοναδικός δρόμος για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

“Αν ξεφύγουμε από το πλαίσιο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει, σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, τότε θα είναι το τέλος του και θα μας ξεχάσουν και εκείνοι που στο παρελθόν μας είχαν υποστηρίξει”, είπε και πρόσθεσε πως “θα κάνουμε στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες χώρες, οι οποίες δεν θα είναι μόνο οικονομικοί εταίροι αλλά και στρατηγικοί, οι οποίοι θα ενδιαφέρονται να έχουν συνεργασία με μια χώρα με επιλυμένο το κυπριακό πρόβλημα, πάνω στη σωστή βάση”.

Ο Σταύρος Μαλάς διερωτήθηκε, επίσης, γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μιλά σχεδόν καθόλου για το Κυπριακό στις ομιλίες του, “κάτι που θεωρώ μεγάλο λάθος για κάποιον που διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, γιατί στέλνουμε το μήνυμα στους πολίτες να ξεχάσουν Κυπριακό και ότι έχει κλείσει ουσιαστικά”.

Υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του για δημιουργία Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, στη βάση ενός εθνικού συνασπισμού, ο κ. Μαλάς είπε πως “δεν προαποκλείουμε κανέναν, όμως δεν δημιουργούμε συνθήκες που να εξυπηρετούμε πολιτικές προσωπικότητες και να ονομάζουμε, όπως άλλοι, Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που στη δική μου αντίληψη είναι Κυβέρνηση κομματικής σωτηρίας και της πολιτικής καριέρας κάποιων προσωπικοτήτων, είτε ενεργών, είτε ανενεργών, οι οποίοι έχουν βιοποριστική σχέση με την πολιτική”.

Διαβάστε Επίσης