Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2013: Το πρώτο debate για την οικονομία

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2013: Το πρώτο debate για την οικονομία

-

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Με το θέμα της οικονομίας καταπιάστηκε η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών διεκδικητών του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας.



Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η αξιοπιστία, η διεκδικητικότητα και οι καλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό, είναι τα στοιχεία που χρειάζεται η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κύριος Αναστασιάδης έδειξε πως αδύνατο σημείο συνεχίζει να αποτελεί η ιδιωτικοποίηση / μετοχοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών. Δεν κατάφερε να πείσει ότι έχει εναλλακτική πρόταση για διασφάλιση της κυριότητας των Ημικρατικών στο κράτος και από την άλλη απέφυγε να δεσμευτεί ότι ΔΕΝ θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις εάν η Τρόικα επιμένει σε κάτι τέτοιο.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ταυτίζεται με την Άγκελα Μέρκελ και τις σκληρές πολιτικές λιτότητας ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι στην Γερμανία δεν είναι μόνο η καγκελάριος που ήγειρε ζητήματα σε βάρος της Κύπρου, αλλά και οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα ανάπτυξης και όχι με μέτρα λιτότητας

Επανέλαβε την δέσμευση του ότι αν εκλεγεί δεν θα υπάρξει 2ο μνημόνιο και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κύριος Μαλάς σημείωσε ότι η Κύπρος έχει κάθε ηθικό δικαίωμα να ζητήσει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον νέο μηχανισμό, αφού έχασε αρκετά δισεκατομμύρια από την απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Υπερασπίστηκε την κοινωνική συνοχή και την ανάγκη διατήρησης ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Καυτηρίασε τις πολιτικές που ευαγγελίζεται η κυρία Μέρκελ στην οποία όπως είπε ο κύριος Αναστασιάδης έδωσε διαπιστευτήρια.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Ο Γιώργος Λιλλήκας επέμεινε σε μια πρόταση, η οποία ενώ ηχεί ωραία, σε πρακτικό επίπεδο είναι ανέφικτη και μη υλοποιήσιμη και βεβαίως αυτό αφορά την ιδέα για προπώληση μέρους του φυσικού αερίου. Κυρίως ο Γιώργος Λιλλήκας φάνηκε ανέτοιμος να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση ή εναλλακτικό σενάριο για το πώς η Κύπρος θα μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά μέχρι να μπορέσει να υλοποιηθεί η ιδέα του για προπώληση μέρους του Φυσικού Αερίου.

Στο μεταξύ κατά την έξοδό τους οι τρεις υποψήφιοι αναφέρθηκαν στη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τους κυρίους Μαλά και Λιλλήκα να εκφράζουν παράπονα λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Την ετοιμότητα του να ξανασυζητήσει την διαδικασία εξέφρασε και ο Νίκος Αναστασιάδης.

To δεύτερο debate των τριών υποψηφίων με θέμα το Κυπριακό θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου.

Στις 11 Φεβρουαρίου θα γίνει το τρίτο debate, με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση.

Διαβάστε Επίσης