Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: «Οφείλουμε να ξαναδώσουμε πλήρες νόημα στην Αρχή της Αλληλεγγύης»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: «Οφείλουμε να ξαναδώσουμε πλήρες νόημα στην Αρχή της Αλληλεγγύης»

-

Ιανουάριος 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ, ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ/ Γαλλία

Η πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πέτυχε στοχευμένα και σημαντικά αποτελέσματα για την Ενωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη τήρησης μιας από τις σημαντικότερες αρχές της ΕΕ, της αρχής της αλληλεγγύης και μοιράστηκε την αγωνία του «για το μέλλον της Ένωσης μας»

Στην ομιλία του στο Στρασβούργο ενώπιον του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και άλλων Επιτρόπων και Ευρωβουλευτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι μπορεί η ΕΕ να κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο η Κύπρος, κράτος μέλος της Ενωσης, παραμένει ημικατεχόμενη από ένα κράτος που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος, πλαισιωμένος από τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε ότι η Κύπρος ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο για πρώτη φορά από την ένταξή της στην Ε.Ε., την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου, μέσα σε ομολογουμένως, πολύ δύσκολες συνθήκες για την Ένωση.

«Αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης και του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, κλυδωνισμοί στη θεσμική ενότητα της Ένωσης και αμφιβολίες για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν τα σαφή βήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες «και, που όπως όλα δείχνουν, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση και διαφύλαξη της συνοχής της Ευρωζώνης και στη διασφάλιση του μέλλοντος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ειλικρινά εύχομαι να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα χειρότερα».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα οι πολίτες είναι να οικοδομηθεί μια πραγματικά Κοινωνική Ευρώπη.

«Χρειαζόμαστε μια Ένωση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που να στέκεται αρωγός και να δίνει αξιόπιστες λύσεις στα καθημερινά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα των πολιτών της. Θεωρώ πως αυτό είναι οφειλόμενο χρέος αφενός, στους οραματιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αφετέρου, στις νέες γενιές της Ευρώπης που βλέπουν ζοφερό το μέλλον τους, αφού είναι τα παιδιά μας κυρίως, που υφίστανται τόσο άδικα, τις επιπτώσεις της ανεργίας», πρόσθεσε.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου έχει προωθήσει οριζοντίως «αυτόν το μείζονα πολιτικό στόχο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012».

«Εχουμε εμβολιάσει με τις δικές μας πολιτικές θέσεις και κοινωνικές ευαισθησίες, τον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο για την αναγκαιότητα θεμελίωσης μιας Κοινωνικής Ένωσης που θα συμπληρώνει και δεν θα ακυρώνει βεβαίως, τις συλλογικές μας προσπάθειες για ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης καθώς και τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλουν το σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών της Ένωσης, για οικονομική εξυγίανση και έξοδο από την κρίση», είπε.

Όπως είπε, η Καλύτερη Ευρώπη συνίσταται και στην ευκολότερη και αποτελεσματικότερη θεσμική σχέση και επικοινωνία μεταξύ των κύριων οργάνων της Ένωσης.

«Μια από τις κύριες μας φιλοδοξίες – η οποία πιστεύω ότι εκπληρώθηκε – ήταν να ενεργήσουμε ως έντιμος διαμεσολαβητής, επιδιώκοντας να εργαστούμε εποικοδομητικά τόσο στο Συμβούλιο, όσο και σε στενή διαβούλευση με τους άλλους θεσμούς, προάγοντας, με αυτό τον τρόπο, τη διοργανική συνεργασία», συνέχισε.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυπριακή Προεδρία συνέβαλε ουσιαστικά στην εμβάθυνση μιας αγαστής, αδιάλειπτης και ειλικρινούς σχέσης συνεργασίας με την Επιτροπή αλλά κυρίως, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσω πως όπως δεσμεύθηκα ενώπιον σας στις 4 περασμένου Ιουλίου, η Κυπριακή Προεδρία ακολούθησε πιστά την Κοινοτική Μέθοδο και διασφάλισε μια δημιουργική σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλω να τονίσω επίσης, πως εργαστήκαμε εποικοδομητικά και με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες όλων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης», συνέχισε.

Σημείωσε ότι η αδιαμφισβήτητα, η ενισχυμένη αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους έξι μήνες μεταξύ των δύο Συννομοθετικών Σωμάτων της Ένωσης, θα πρέπει απαρέγκλιτα να συνεχιστεί και να διευρυνθεί ακόμη περαιτέρω.

«Αυτή, Κυρίες και Κύριοι, είναι κατά την άποψή μου, η πιο βασική πολιτική επιτυχία, της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου με σημαντικές θεσμικές προεκτάσεις», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα που πέτυχε η πρώτη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, λειτουργώντας ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής και προς μια Καλύτερη Ευρώπη, όπως ήταν το αρχικό της σύνθημα.

Αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Δεκέμβριο στο έκτακτο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η ίδρυση του οποίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να συμβάλλει απευθείας στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, αντί να καταφεύγει σε αυτή μέσω εθνικών δημοσίων ταμείων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, σημείωσε την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2013 αλλά και για τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς του 2012.

Επιπρόσθετα, μια άλλη σημαντική επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, είπε, ήταν η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, μια συμφωνία που ήρθε μετά από 30 χρόνια διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

«Η επίτευξη συμφωνίας για το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας αναντίλεκτα, αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα για την Ένωση. Υπερπηδήθηκε η διαθεσμική κρίση που προέκυψε τον περασμένο Ιούνιο και μετά από διαπραγματεύσεις πέραν των 30 ετών έχει επιτέλους υπογραφεί ο σχετικός Κανονισμός, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ειδικά, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπρόσθετα, παρά τη γενικότερη καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς κάποιες νομοθετικές προτάσεις, θα ήθελα να αναφέρω με ικανοποίηση πως η Κυπριακή Προεδρία έχει επιτύχει συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο επί πέντε σημαντικών δράσεων της Πράξης για την Ενιαία Αγορά», επισήμανε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που ζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία.

«Είναι αξιοσημείωτο πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, αναμένεται να δημιουργηθούν 400,000 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., ως αποτέλεσμα αυτής της Συμφωνίας», είπε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία επί Κυπριακής Προεδρίας, η Κύπρος έχει συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προετοιμασία του εδάφους προκειμένου να συμφωνηθεί σύντομα, εντός της Ιρλανδικής Προεδρίας, ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ.

Εκανε επίσης αναφορά στην επανεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε μέσω της Διακήρυξης της Λεμεσού και στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

«Αναμφίβολα, οι θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομικά δύσκολη αυτή συγκυρία, για δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας», είπε.

Επίσης, μίλησε για την επιτυχία της Κύπρου να εξομαλύνει τις σχέσεις του Συμβουλίου με το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες είχαν διαταραχθεί στη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου για τη Διακυβέρνηση Σέγκεν.

ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη τήρησης μιας από τις σημαντικότερες αρχές της ΕΕ, της αρχής της αλληλεγγύης και μοιράστηκε την αγωνία του «για το μέλλον της Ενωσής μας».

Όπως τόνισε, υπάρχει σοβαρή διάσταση μεταξύ των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται για παράδειγμα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από τα όσα υλοποιούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

«Δεν μπορεί να αποφασίζουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου να επικεντρωθούμε επιτέλους, σε μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης, και την ίδια ώρα οι τεχνοκράτες-εντολοδόχοι της τρόικας να προωθούν τις ίδιες, αποτυχημένες συνταγές της μονόπλευρης και αυστηρής λιτότητας που οδηγεί εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες στη φτώχεια, την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε.

Μίλησε και για το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε η ΕΕ, λέγοντας ότι μπορεί να κερδίσαμε το Νόμπελ, αλλά σε μια χώρα μέλους της ΕΕ, υπάρχει κατοχή εδάφους από μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ

Παράλληλα, ο Πρόεδρος είπε ότι έχουμε καθήκον να αναστρέψουμε το κλίμα απογοήτευσης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοένα και διευρύνεται στις κοινωνίες των χωρών μας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε, δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση πως στηρίζει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους τραπεζίτες.

«Οι πολιτικές απόλυτης ελευθερίας της αγοράς, που ισούται με ασυδοσία της αγοράς και με ελευθερία των κερδοσκόπων και των πολυεθνικών εταιρειών να επιβάλλουν στους λαούς της Ευρώπης πολιτικές λιτότητας, που πνίγουν την ανάπτυξη και διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, επιβάλλεται να εγκαταλειφθούν. Είναι ακλόνητη πεποίθησή μου ότι οι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας αποτελούν εγγυημένη συνταγή αποτυχίας αφού το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι χωρίς κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μια οργάνωση κρατών χωρίς όραμα.

Αναφερόμενος στην Αρχή της Αλληλεγγύης, είπε ότι «οφείλουμε να ξαναδώσουμε πλήρες νόημα στην Αρχή της Αλληλεγγύης».

«Οχι για να εξυπηρετήσουμε, όπως κάποιοι ενδεχομένως να φοβούνται, την άκρατη δανειοδότηση του «φτωχού ευρωπαϊκού νότου από τον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά», αλλά για να διατρανώσουμε μέσα από διαφανείς διαδικασίες και βέλτιστες πρακτικές, πως η λέξη «Ένωση» στον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση» δεν είναι κενή περιεχομένου, αλλά έχει ουσία και μετουσιώνεται σε πολιτική πράξη μέσα από αποτελεσματικές δράσεις που κάνουν τη διαφορά για τους πολίτες», επισήμανε.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τα θεσμικά όργανα της Ενωσης αλλά πρωτίστως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων, για τη στήριξή τους κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

«Επιτρέψετε μου τώρα να απευθυνθώ προσωπικά σε εσάς, κύριε Πρόεδρε του Σώματος, φίλε Μάρτιν Σουλτς ευχαριστώντας σας από καρδιάς για τη συνεργασία, την αφειδώλευτη αρωγή και τη στήριξη που παρείχατε στο έργο της Κυπριακής Προεδρίας τους τελευταίους έξι μήνες. Σας είμαι πραγματικά, ιδιαίτερα ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε και για την πολύ στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευχαρίστησε θερμά «τον φίλο Πρόεδρο Μπαρόζο, η προσωπική συμβολή του οποίου υπήρξε καταλυτική στην προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής ατζέντας. Θερμές ευχαριστίες θέλω να εκφράσω και προς τους εταίρους μας στο Τρίο Προεδρίας, την Πολωνία και τη Δανία, για την εξαιρετική συνεργασία, και φυσικά, σε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας», είπε.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα Ιρλανδική Προεδρία του Συμβουλίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτύχει πλήρως στην αποστολή της.

«Οι Ιρλανδοί εταίροι μας αναμφισβήτητα έχουν τις ικανότητες, τη δέσμευση και την εμπειρία για να οδηγήσουν την Ευρώπη πιο μπροστά. Θα είναι πραγματικά τιμή μας αν θα είναι χρήσιμα γι’ αυτούς όσα εμείς χτίσαμε κατά το περασμένο εξάμηνο», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης