Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα για λύση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα για λύση

-

ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Για να υπάρξει λύση χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα, μακριά από ακρότητες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη του 27ου συνεδρίου της Χριστιανικής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τον χαιρετισμό του οποίου διάβασε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, αναφέρθηκε εκτενώς στον πρώτο Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

«Οι παρακαταθήκες που άφησε ο Μακάριος τόσο ως ένας θρησκευτικός όσο και ως ένας πολιτικός ηγέτης που έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης του λαού μας ήσαν πολλές», είπε, προσθέτοντας ότι «πλούσιο υπήρξε και το θρησκευτικό έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ`, με κορυφαίες ίσως στιγμές την αντιμετώπιση του εκκλησιαστικού πραξικοπήματος και το ιεραποστολικό του έργο που τον έθεσε στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Θρησκευτικού Χάρτη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «ιστορικότερη όμως ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Την παρακαταθήκη αυτή, είπε, «ακολούθησαν από τότε όλοι ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «η ομοσπονδία ήταν φυσικά ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας του 1974 και το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας». Αποδεικνύει ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, «ότι ο Μακάριος είχε το πολιτικό κριτήριο και το πολιτικό εκτόπισμα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου σε στιγμές δύσκολες για τον τόπο».

Σήμερα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «συνεχίζοντας την ίδια πορεία και πιστεύοντας ανεπιφύλακτα ότι η βάση που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αποφυγή της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, το συντομότερο δυνατόν». Την ίδια ώρα, όμως, πρόσθεσε, «υπερασπιζόμαστε αρχές και αξίες διεθνώς κατοχυρωμένες». Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή η στάση δεν μειώνει ούτε υποβαθμίζει τις διεκδικήσεις μας για τη μορφή της λύσης και αυτό είναι καιρός να το αντιληφθούν οι πάντες εντός και εκτός Κύπρου».

«Παραμένουμε σταθεροί σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η λύση θα βρεθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα προνοεί για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης, λέγοντας ότι «παρά τις επιδιώξεις της Τουρκίας για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, εμείς διασφαλίσαμε τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων πάνω σε αυτή τη διαχρονική βάση που καθορίστηκε από τον Πρόεδρο Μακάριο, για λύση ομοσπονδίας, περιλαμβανομένης αυτή τη φορά της διασφάλισης της μίας κυριαρχίας, της μίας ιθαγένειας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. Αποδεικνύοντας καθημερινά και στην πράξη, με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας για λύση». Έτσι ώστε, πρόσθεσε, «να καταφέρουμε ολόκληρος ο λαός της Κύπρου να μπορεί να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα του, οικοδομώντας μαζί το κοινό, ειρηνικό μέλλον της Κύπρου».

«Για να το πετύχουμε χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα, μακριά από ακρότητες που τόσο έβλαψαν αυτόν τον τόπο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια «ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που θα μπορούσαμε συλλογικά να προσφέρουμε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για την προσφορά του στον τόπο είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

Διαβάστε Επίσης