Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΠρόσκληση Σταύρου Μαλά σε μία κοινωνική και πολιτική συμπόρευση για να...

Πρόσκληση Σταύρου Μαλά σε μία κοινωνική και πολιτική συμπόρευση για να να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον

-

Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 10 Ιανουάριος 2013

Απευθύνεται προς όλους όσοι πρόσκεινται στην ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους:

ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΤΟΝΙΖΕΙ, Ο ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πρόκληση – πρόσκληση προς όλους όσοι πρόσκεινται στην ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους, την προοδευτική δεξιά καθώς και στους ανέντακτους να συμπορευτούν πολιτικά μαζί του για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και το λαό της, απηύθυνε απόψε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Σε ομιλία του σε επαρχιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, ο κ. Μαλάς είπε ότι η υποψηφιότητά του απευθύνεται προς τους συμπολίτες του «ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης» και απευθύνθηκε προς τους συμπολίτες του «από την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους, την προοδευτική δεξιά, αλλά και τους ανέντακτους» τους οποίους «καλώ, προκαλώ και προσκαλώ σε μία κοινωνική και πολιτική συμπόρευση για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον. Μας ενώνει ο κοινός στόχος αποτροπής της αναρρίχησης του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ασπαζόμαστε, συνέχισε ο Σταύρος Μαλάς, «τα ίδια ιδεώδη, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Επιδιώκουμε το καλύτερο για την πατρίδα και το λαό μας», είπε, και πρόσθεσε πως στον ένα μήνα που απομένει μέχρι τις Προεδρικές εκλογές «πρέπει να εντείνουμε την επαφή και την επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, να τους διαμηνύσουμε ότι το σήμερα αποζητά το αύριο, να τους πείσουμε ότι το χθες πρέπει να μείνει στο παρελθόν και να τους καλέσουμε να δώσουν τέλος στο συντηρητισμό».

Για το Κυπριακό, ο κ. Μαλάς είπε ότι στο πρόβλημα διακρίνεται «σταδιακά και σταθερά μια αυξανόμενη κόπωση που επέρχεται στους διεθνείς κύκλους», ενώ δεν μπορεί να παραβλεφθεί «το γεγονός ότι το Κυπριακό έχει θρέψει μια ολόκληρη γενιά πολιτικών και κομματικών ηγεμόνων, που παρά τις καλόβουλες προθέσεις τους, έχουν αποξενώσει το πρόβλημα από τον πολίτη και έχουν μετατρέψει τον αγώνα για επιστροφή σε εύηχα συνθήματα που κάθε άλλο πλέον μπορούν να πείσουν το λαό. Αυτή η πορεία πρέπει να σταματήσει», συνέχισε.

Αφού ανέφερε ότι κύριο όπλο μας είναι η συνέπεια και όχι η υπαναχώρηση, είπε πως «τυχόν υπαναχώρησή μας θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να επιτύχει τον από δεκαετίες στόχο της, τη διχοτόμηση». Πρόσθεσε πως «δυστυχώς, κάποιοι φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της διχοτόμησης, αλλά όχι εμείς. Εμείς θέλουμε την πατρίδα μας ακέραιη, ενωμένη και ελεύθερη. Το χρωστούμε στις παλιές γενιές που φεύγουν με την νοσταλγία της απελευθέρωσης, αλλά και στις νέες γενιές που προσδοκούν ένα αύριο με προοπτική».

Για την κυπριακή οικονομία ανέφερε ότι «διαχρονικά ανέπτυξε εγγενή προβλήματα που κυρίως προκύπτουν από το μικρό της μέγεθος και από οικονομικές συγκυρίες. Η επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών θα συνεχίσει να είναι πολύ δύσκολη. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και τα λάθη τραπεζιτών με την ανοχή της εποπτικής αρχής, οδήγησαν στην οικονομική κατρακύλα, με αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να βρίσκονται στην ανεργία», είπε, και χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» την προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Διερωτήθηκε μάλιστα εάν μέσα σε αυτό το περιβάλλον «μπορούμε να ελπίζουμε στον κ. Αναστασιάδη που επικροτεί ότι ζητήσει η Τρόικα, γιατί αυτό ταυτίζεται με τη φιλοσοφία του και τις ιδεοληψίες του, τις οποίες πανηγυρικά αύριο θα επαναβεβαιώσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» σ` αυτόν «που πρόθυμα θα ξεπουλήσει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, που με αφορμή την κρίση θα καταργήσει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, που θα αποδυναμώσει τις συλλογικές συμβάσεις”.

Για το φυσικό αέριο ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι με την ανακάλυψη του στην Κυπριακή ΑΟΖ η Κύπρος μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη. “Είναι η πιο σημαντική οικονομική εξέλιξη που γνώρισε ποτέ η Κύπρος, θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή μας και τη ζωή των επόμενων γενιών, ενώ αποκτούμε μια τεράστια πλουτοπαραγωγική δύναμη που διανοίγει μεγάλες προοπτικές», είπε, και ανέφερε πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να χειριστεί το φυσικό αέριο «με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αξιοπιστία, διαφάνεια, να εργαστεί για να επωφεληθεί η παρούσα αλλά και οι επόμενες γενιές, να τολμήσει να αντισταθεί σε συμφέροντα και διαπλοκές. Και έχετε τέτοια δείγματα γραφής από μένα όταν ήμουν Υπουργός. Έχω το σθένος, έχω τη βούληση να λέω όχι σε κατεστημένα, να λέω όχι σε διαπλοκές», πρόσθεσε.

Είπε ότι επί δικής του προεδρίας ο υποθαλάσσιος πλούτος θα τύχει σοβαρής, υπεύθυνης, διαφανούς και μακριά από διαπλοκές αξιοποίησης για το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας, και για την υπόθεση της λύσης του Κυπριακού. “Η εκλογή μου στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα φέρει μία κυβέρνηση Εθνικού Συνασπισμού. Πιστεύω ότι μόνο ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να υλοποιήσει το έργο της ανασυγκρότησης μέσα από ένα πνεύμα αλληλοκατανόησης», ανέφερε.

Ανέφερε πως θα εργαστεί «σκληρά για επικράτηση πνεύματος συνεννόησης με το κοινοβούλιο για την προώθηση των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων», για να ενισχύσει «το κράτος κοινωνικής πρόνοιας», για να οδηγήσει «την οικονομία σε ανάπτυξη και ανάκαμψη», για να διεκδικήσει «για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές ισονομία, αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση», για να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις «για μία πατρίδα ελεύθερη και ενωμένη».

Αφού ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο «που ένα ιστορικό κίνημα με περγαμηνές στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας όπως είναι το ΑΚΕΛ, στηρίζει την υποψηφιότητα» του, δήλωσε «έντιμα και ευθαρσώς ότι με το ΑΚΕΛ θα συνεργαστούμε με αμοιβαίο σεβασμό σε μία ανεξάρτητη διακυβέρνηση ευρείας αποδοχής», ενώ ευχαρίστησε «όσους από την αρχή ή στην πορεία συστρατεύτηκαν με στόχο μία νικηφόρα έκβαση αυτού του ωραίου αγώνα».

Διαβάστε Επίσης