Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Αναμένουμε την επικύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Αναμένουμε την επικύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου – Λιβάνου

-

Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 10 Ιανουάριος 2013

«Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ»

Αναμένουμε την επικύρωση της συμφωνίας με το Λίβανο για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των δύο χωρών, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό πραγματικότητα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το απόγευμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ολοκληρώνει απόψε την επίσημη επίσκεψή του στο Λίβανο, είπε ότι «η επίσκεψη είναι σύντομη, αλλά φοβερά περιεκτική. Αν ακούσετε τα λόγια του Προέδρου του Λιβάνου για το ρόλο που διαδραματίσαμε στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά προπάντων για την ‘έκρηξη’ των σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, επί του εδάφους, στην πράξη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, είναι αρκετό».

Ερωτηθείς αν έχει γίνει βήμα προς τα μπρος σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν έχουμε διαφορά μεταξύ μας. Οι φίλοι μας θέλουν να αντλήσουν από την πείρα μας, είμαστε πανέτοιμοι να μεταδώσουμε την πείρα μας».

Βεβαίως, πρόσθεσε, «υπάρχει το πρόβλημα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για το οποίο γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθεί». Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευχή «σύντομα ο Λίβανος να προβεί στην αδειοδότηση που έχει προκηρύξει και να αρχίσει δουλειά». Όπως είπε, «έχουμε κοινό συμφέρον με το Λίβανο διότι έχουμε κοινή ΑΟΖ. Οπότε κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει μεταξύ μας».

Σε ερώτηση αν έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας που εκκρεμεί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το αναμένουμε αυτό, όμως, εδώ υπάρχει μια ιδιόμορφη κατάσταση. Εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατόν να γίνει και αυτό πραγματικότητα».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι μου δόθηκε η δυνατότητα έστω και τώρα στο τέλος της θητείας μου να ξοφλήσω αυτό το χρέος». Είναι χρέος, ανέφερε, «διότι είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Λιβάνου στην Κύπρο και του είχα υποσχεθεί ότι θα ανταποδώσω».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «η επίσκεψη είναι πολύ καρποφόρα από όλες τις απόψεις». Έχουν υπογραφεί συμφωνίες, είπε, «είναι έτοιμες μερικές άλλες συμφωνίες για υπογραφή και εύχομαι σύντομα να γίνει και αυτό πραγματικότητα». Το θέμα είναι, πρόσθεσε, «αυτός που θα έρθει, όποιος και να είναι, να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία».

«Ο Λίβανος είναι μέρος του σπιτιού μας, δεν είναι απλώς κοντά στο σπίτι μας, μάς χωρίζει καμιά απόσταση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το αεροπλάνο από την Κύπρο για το Λίβανο μέχρι να πάρει ύψος άρχισε να κατεβαίνει για να προσγειωθεί, άρα, η απόσταση είναι ουσιαστικά μηδενική».

Επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει ούτε και απόσταση μεταξύ της τύχης και της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών». Έχουμε την ίδια τύχη, είπε, «αλλά και τα ίδια βάσανα να αντιμετωπίσουμε όπως κατοχή, εξωτερικές επεμβάσεις, προσφυγιά, τα πάντα είναι όμοια».

Αναφερόμενος στις τελευταίες του επαφές στο Λίβανο, είπε ότι «μόλις επιστρέφω από τον Πατριάρχη της Κιλικίας Αράμ Α’ ο οποίος με έχει τιμήσει με το Ανώτατο Παράσημο του Πατριαρχείου, κάτι που θεωρώ μεγάλη τιμή μου, και συναντώμαι και με τον Πατριάρχη τον Μαρωνιτών με τον οποίον είχα και πριν συναντήσεις και αδελφική συνεργασία».

«Φεύγω πολύ ικανοποιημένος από το Λίβανο και εύχομαι αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί», είπε τέλος ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Διαβάστε Επίσης