Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ12.736, είναι οι νέοι εκλογείς - Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων εκτιμάται...

12.736, είναι οι νέοι εκλογείς – Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 545.000

-

Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 10 Ιανουάριος 2013

“ΠΥΡΕΤΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

12.736, είναι οι νέοι εκλογείς που έχουν το δικαίωμα για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του 2013. Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 545.000.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών και Βοηθός Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι “οριστικό αριθμό εκλογέων θα έχουμε μετά τις 14 Ιανουαρίου που λήγει η περίοδος ενστάσεων κατά των νέων εγγραφών στον νέο εκλογικό κατάλογο”.

Ελπίζω, ανέφερε, ότι οι ενστάσεις που θα υποβληθούν – γιατί μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες – να είναι τέτοιες που να μπορούν να διεκπεραιωθούν μέχρι και την επομένη ημέρα, οπότε στις 15 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχουμε τον τελικό αριθμό εκλογέων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί 545.000.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο αριθμός των ψηφοφόρων ήταν 516.441. Οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι είναι γύρω στους 600.

Στις προεδρικές εκλογές του 2013 θα λειτουργήσουν 1002 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο – Λευκωσία 418, Λεμεσός 315, Λάρνακα 183, Αμμόχωστος 54 και Πάφος 132.

Σαράντα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν, 5 στην Αθήνα, 1 στον Βόλο, 1 στο Ηράκλειο, 3 στη Θεσσαλονίκη, και από ένα στα Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα, Ρέθυμνο και Ρόδο.

Επίσης θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο στο κτίριο της Υπάτης Αρμοστείας και δύο στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο. Σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπάρχει ένα εκλογικό κέντρο στο Ληντς, 2 στο Μάντσεστερ, 2 στο Μπέρμιγχαμ και 1 στο Μπρίστολ.

Θα λειτουργήσουν επίσης από ένα εκλογικό κέντρο στο Βερολίνο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Μανάμ (Μπαχρέϊν), Νέα Υόρκη, Ντόχα, Παρίσι, Πράγα, Ριάτ (Σαουδική Αραβία) και Σόφια.

Η στελέχωση των κέντρων αυτών θα γίνει από προσωπικό που θα διαθέσουν οι Πρεσβείες και από προσωπικό που θα σταλεί από την Κύπρο.

Η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου με Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στη Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 4 Ιανουαρίου διόρισε, για σκοπούς των Προεδρικών εκλογών, τον Ανδρέα Ασσιώτη – Γενικό Έφορο Προεδρικής Εκλογής,

Δημήτρη Δημητρίου – Βοηθό Γενικό Έφορο Προεδρικής Εκλογής, Αργύρη Παπαναστασίου – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας, Χριστίνα Ροδοσθένους – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού, Ανδρέα Κτωρίδη – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, Μάριο Παναγίδη – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας, Γιαννάκη Μαλλουρίδη – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Μαίρη Λάμπρου – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Κερύνειας και Χρίστο Νικολάου – Έφορο Εκλογής Εξωτερικού.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον από τις 900 π.μ. μέχρι τις 1200 μ.μ.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητρίου, οι ενδιαφερόμενοι ήταν συνολικά 13 αλλά ο αριθμός θα οριστικοποιηθεί με την υποβολή υποψηφιοτήτων.

“Οι σίγουροι που θα κατέλθουν με κομματικό έμβλημα είναι η Πραξούλα Αντωνιάδου (ΕΔΗ), Γιώργος Χαραλάμπους (ΕΛΑΜ), Λάκης Ιωάννου (ΛΑΣΟΚ)”, σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Αγνωστο ακόμη είναι πώς θα κατέλθει ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αν θα είναι με συνασπισμό κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ή ο κ. Μαλάς, ανεξάρτητος ή και με ΑΚΕΛ και ο κ. Λιλλήκας, ανεξάρτητος ή και με ΕΔΕΚ.

Η δαπάνη των προεδρικών εκλογών 2013 είναι 8 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι 4.650.000 ευρώ οπότε σε ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο θα εξοικονομηθούν 1.350.000 ευρώ.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο με χρώμα άσπρο. Θα τυπωθούν γύρω στα 575.000 ψηφοδέλτια.

Στο ψηφοδέλτιο προηγούνται οι υποψήφιοι που κατέρχονται με αλφαβητική σειρά του κόμματος. Αν υπάρχουν συνασπισμοί κομμάτων ακολουθούν με την επωνυμία του συνασπισμού και οι ανεξάρτητοι με βάση το επώνυμο τους.

Η διαλογή ψήφων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα με το κλείσιμο κέντρων.

Οσον αφορά την έδρα του Γενικού Εφόρου Εκλογών, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι “ο προγραμματισμός μας εδώ και καιρό είναι όπως ο Γενικός Εφορος εδράζεται στο Συνεδριακό Κέντρο όμως λόγω της αβεβαιότητας για το ποιος θα είχε την διαχείριση του Συνεδριακού Κέντρου μετά την λήξη της Προεδρίας, είναι σε εκκρεμότητα”.

“Πρόσφατα το Υπουργικό αποφάσισε όπως από 1η Φεβρουαρίου την διαχείριση αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) γι αυτό η πρόθεση μας είναι για το Συνεδριακό αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να λειτουργήσει ομαλά ο χώρος εκείνος σαν έδρα του Εφόρου αλλά και ως κέντρο Τύπου”, πρόσθεσε.

Στις προεδρικές εκλογές 2013 θα εργοδοτηθούν, ως γνωστό, 2000 άνεργοι πτυχιούχοι.

“Η απόφαση μας είναι εκεί που το εκλογικό κέντρο θα στελεχωθεί με τέσσερις βοηθούς, οι δύο να είναι δημόσιοι λειτουργοί και οι άλλοι δύο άνεργοι πτυχιούχοι. Εκεί που τα κέντρα θα είναι με τρεις βοηθούς να είναι ένας άνεργος πτυχιούχος. Στα κέντρα που θα είναι μόνο δύο βοηθοί θα είναι και οι δύο δημόσιοι λειτουργοί”, διευκρίνισε ο κ. Δημητρίου.

Οσον αφορά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο κ. Δημητρίου καθόρισε ότι θα είναι γύρω στις 7.30 το βράδυ.

“Αν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίηση στις ώρες ψηφοφορίας – γιατί ακούονται κάποιοι ψίθυροι για κινήσεις τροποποίησης της ώρας λήξης της ψηφοφορίας, που αυτή την στιγμή ο νόμος προβλέπει ότι είναι στις 5 το απόγευμα – έχοντας υπόψη το τι έγινε το 2008 αναμένουμε ότι κοντά στις 7.30 θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα”, διευκρίνισε.

Ερωτηθείς ανέφερε ότι για την αλλαγή ώρας θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στην νομοθεσία, προσθέτοντας πως ετοιμάζεται σχετική πρόταση νόμου από πλευράς ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

Οσον αφορά την αποχή ψηφοφόρων από τις εκλογές, ο κ Δημητρίου είπε πως “αναμένω ότι θα είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές (10,38%) ενώ δεν αναμένω να δω την αποχή που υπήρξε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (21,3%).

Διαβάστε Επίσης