Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΗ Ευρώπη θα αισθάνεται τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας για δεκαετίες

Η Ευρώπη θα αισθάνεται τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας για δεκαετίες

-

Ιανουάριος 2013

Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ «ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ» ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

Με εξοικονόμηση πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας φιλοξενήσει πέραν των 2,000 συναντήσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό, περιλαμβανομένων και 15 Άτυπων Συμβουλίων στην Κύπρο, για τις 184 μέρες που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε τα ηνία της ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές της Κυπριακής Προεδρίας, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της ΚΠ, που συνέβαλε στην επιτυχή έκβασή της, ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τους θεσμούς της ΕΕ. Εμφανές παράδειγμα σωστού χειρισμού των ευρωπαϊκών θεμάτων αποτελεί και η σημαντική – κατά γενική ομολογία – συμφωνία για το Ενιαίο Πακέτο Ευρεσιτεχνίας, η συμφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό καθώς και η πρόοδος που επετεύχθη σε ό,τι αφορά το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, που παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες της ΚΠ δεν ολοκληρώθηκε εντελώς και τυπικά λόγω έλλειψης χρόνου.

Παρόλο που είχε να αντιμετωπίσει αντίξοες συνθήκες, η ΚΠ δούλεψε σκληρά (1,800 περίπου άτομα εργάστηκαν για την ΚΠ και περίπου 140 εθελοντές), δεν παραμέλησε κανένα θέμα και πέραν του σωστού χειρισμού που έτυχαν διάφορα ζητήματα, η επιτυχής άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ οφείλεται «και στο φιλότιμο και το γινάτι» – όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε – των Κυπρίων.

Όπως αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «η Ευρώπη θα αισθάνεται τα αποτελέσματα της ΚΠ για δεκαετίες». Η Κύπρος έδωσε μια ανθρώπινη σχέση στους θεσμούς, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη από πηγή της ΚΠ, σημειώνοντας τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και των ανθρώπων. Οι εντατικές και επίπονες διαβουλεύσεις που έγιναν για το ΠΔΠ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) – θέμα επί του οποίου υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις – οδήγησαν στην αναγνώριση ότι η πρόταση της ΚΠ επί του θέματος ήταν σωστή και τώρα παραμένει η προώθηση του θέματος για ολοκλήρωση εντός των προσεχών δύο μηνών.

Η συλλογική, διαδραστική προσέγγιση της ΚΠ, πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς το συνομιλητή μας, φαίνεται να έχει φέρει ένα νέο ήθος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, δημιουργώντας μια σωστή κουλτούρα, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της ΚΠ, εκτιμάται ότι υπάρχει μια εξοικονόμηση πέραν των 5 εκ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό εξοικονόμησης αναμένεται να καθοριστεί λίαν συντόμως. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλι ύψους 61,7 εκ., και πέραν των 28 εκ. χρειάστηκαν για την ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου. Το κόστος της ΚΠ εκτιμάται στα 28 εκ. Σύμφωνα με την ΚΠ, η εξοικονόμηση οφείλεται στη συγκράτηση εξόδων, στη χρηστή διοίκηση αλλά και στο γεγονός ότι σημειώθηκε μια μείωση της τάξης του 15-20% στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν στις διάφορες συναντήσεις.

Κατά τη διάρκεια της ΚΠ, όπως και σε άλλες Προεδρίες της ΕΕ, διαπιστώθηκαν και κάποιες αδυναμίες, ενώ κατά γενική εκτίμηση δεν έγιναν μεγάλα λάθη. Μια τέτοια αδυναμία είναι ότι δεν έγινε κατορθωτό να εμπεδωθεί σε όλους ότι η ΚΠ λειτουργούσε σε πολλά επίπεδα, ότι υπήρχαν δυνατότητες να λυθούν δυσκολίες, που αυστηρά ομιλούντες αφορούσαν ένα τομέα ή ένα τμήμα, με διάλογο και διαβούλευση σε άλλο επίπεδο.

Η Γραμματεία της ΚΠ, υπό τη σημερινή σύνθεση με την οποία άσκησε την Προεδρία της ΕΕ, είχε στη διάθεσή της πολύ περιορισμένα χρονικά πλαίσια για διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου εργασίας που έπρεπε να γίνει. Η Κύπρος, όπως αναφέρεται, έχει πάρει και κάποια μαθήματα που, αξιοποιώντας τα, θα είναι προς όφελος της χώρας πχ ότι η εμπειρογνωμοσύνη και όχι η θέση του όποιου ατόμου έχει σημασία, ότι η εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής είναι εκ των ων ουκ άνευ και ότι πρέπει να μετρά το αποτέλεσμα και όχι μόνο η προσπάθεια στην επίλυση προβλημάτων. Επίσης έγινε κατανοητό ότι θεσμοί όπως τα κλιμάκια ευρωπαϊκών θεμάτων που έχουν συσταθεί στα Υπουργεία μπορούν να βοηθήσουν στην καλή οργάνωση και σωστή διεκπεραίωση της δουλειάς.

Διαβάστε Επίσης