Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Το 2012, ήταν η πιο πετυχημένη χρονιά όλων των εποχών...

ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Το 2012, ήταν η πιο πετυχημένη χρονιά όλων των εποχών για τον Κυπριακό Αθλητισμό

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2013

Π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ : Ο ΚΟΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ως την πιο επιτυχημένη χρονιά όλων των εποχών, χαρακτήρισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, το 2012, δηλώνοντας ότι υπήρξε “χρονιά επιτυχιών για τον κυπριακό Αθλητισμό”.

“Η μικρή μας πατρίδα”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στη διάρκεια της τελετής βράβευσης των άριστων αθλητών του 2012, “άφησε έντονη τη σφραγίδα της στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια στους αθλητές, προπονητές και λοιπούς συντελεστές αυτής της άξιας εκπροσώπησης”.

Στην τελετή, η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, στο ξενοδοχείο “Χίλτον Παρκ” της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στον ΑΠΟΕΛ, δηλώνοντας ότι “σπουδαία, από κάθε άποψη, και ιστορική είναι η επιτυχία της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ να αγωνισθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης στον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ”.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στον Ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη, στον Ανδρέα Μουσκάλλη που ανακηρύχθηκε ως πρεσβευτής του Ευ Αγωνίζεσθαι της Κύπρου για το 2013 από τον ΚΟΑ και στη Ρούλα Κατσαμπή για την “εξαιρετικά επιτυχημένη της διαδρομή στον κυπριακό Αθλητισμό και για το βραβείο που της απονέμεται για την προσφορά της ως Γυναίκας στον Αθλητισμό”.

“Οι επιτυχίες αυτές είναι πλέον παρακαταθήκη για ακόμη μεγαλύτερες στο μέλλον”, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως “η δόξα ανήκει στους αθλητές μας και είμαστε σίγουροι ότι στις επερχόμενες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις θα ανεβάσουν την Κύπρο πιο υψηλά στο αθλητικό βάθρο”.

“Στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντος μας, ψυχή και τελικός αποδέκτης κάθε αθλητικής δραστηριότητας είναι και πρέπει να είναι ο ίδιος ο αθλητής”, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

“Αυτόν τιμούμε και επιβραβεύουμε απόψε, όλοι εμείς, στην όμορφη αυτή τελετή, που έχει καταξιωθεί ως θεσμός στα αθλητικά πράγματα του τόπου”, πρόσθεσε.

“Χειροκροτούμε και τιμούμε απόψε τους άριστους αθλητές του 2012, οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από το έγκυρο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών μελών της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου”, είπε, συγχαίροντας “θερμά την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου για τη συνολική δράση και προσφορά της”.

“Η συνεργασία μας φίλοι αθλητικογράφοι είναι διαχρονικά φιλική και καρποφόρα” και “η αποψινή μου παρουσία είναι η τελευταία ως Ανώτατου Αξιωματούχου της Δημοκρατίας μας”, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

“Θέλω να σας ευχαριστήσω από ψυχής και να σας πω ότι δεν είναι και η έσχατη και σας διαβεβαιώ ότι θα παραμείνω στις επάλξεις προώθησης του αθλητισμού και του πολιτισμού”, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος συνεχάρη όσους βραβεύθηκαν απόψε και τους ευχήθηκε “χαρά υγεία και νέες μεγάλες αθλητικές επιτυχίες”.

“Στο πρόσωπο τους επιβραβεύουμε επίσης και όλους τους αφανείς εργάτες του αθλητισμού, που με τη δική τους αφοσίωση, τις πιο πολλές φορές αφιλόκερδη και εθελοντική εργασία, συνθέτουν το κυπριακό αθλητικό οικοδόμημα”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

“Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Αύγουστο, τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου, Παύλο Κοντίδη, για να του απονείμω τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχα τονίσει ότι ο Παύλος με την τεράστια επιτυχία του, σήκωσε υψηλά στις νεανικές του πλάτες ολόκληρο τον κυπριακό λαό και την Κύπρο και ήρθε να αναπτερώσει το ηθικό του λαού μας σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, η οποία δοκιμάζεται σε πολλούς τομείς”, είπε.

“Ο ρόλος της Πολιτείας στο αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου”, συνέχισε, “είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος. Θέλουμε τον αθλητισμό μας να διακρίνεται και να προβάλλει τη χώρα μας, ταυτόχρονα όμως θέλουμε και αθλητές και παράγοντες με ήθος και αξίες”.

“Ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κινήματα της εποχής μας”, είπε, προσθέτοντας πως “ο κοινωνικός του ρόλος προσδιορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη Λευκή Βίβλο και σωρεία πορισμάτων και συμπερασμάτων”.

“Η Κυβέρνηση”, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, “εναρμονίζεται πλήρως με τον ευρωπαϊκό αθλητικό προσανατολισμό” και “μέσα από τους σχεδιασμούς και τα προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, προσφέρει όλα εκείνα τα εχέγγυα για ανάπτυξη, εξάπλωση και διάκριση του αθλητισμού μας”.

STYLIANOU PAMBOS KOA 2Π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ : Ο ΚΟΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τη δέσμευση ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο, αφοσίωση, ανιδιοτέλεια, ισονομία και αξιοκρατία για την παραπέρα πρόοδο του κυπριακού αθλητισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πάμπος Στυλιανού και κάλεσε όλους σε συνεργασία σε αυτή τη μεγάλη και συλλογική προσπάθεια, τον αγώνα του αθλητισμού.

Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία ότι, παρά τις δυσκολίες, οι αθλητές και οι ομάδες της Κύπρου, ο αθλητισμός γενικότερα, θα χαρίσουν στον κυπριακό λαό καινούργια χαμόγελα και θα αναζωογονήσουν την ελπίδα.

Σε χαιρετισμό του στην αποψινή γιορτή των αρίστων αθλητών 2012 της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η τελετή βράβευσης των αρίστων αθλητών συνιστά μια από τις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς που έχει καταξιωθεί ως θεσμός στην συνείδηση του αθλητικού κόσμου.

«Η φετινή τελετή παίρνει ξεχωριστή θέση αφού η χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε ήταν η κορυφαία στην ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού. Πρώτος ανάμεσα στους πρώτους ο Παύλος Κοντίδης και όλα τα παιδιά της Ολυμπιακής ομάδας, η Καρολίνα Πελεντρίτου με την παραολυμπιακή ομάδα, ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ στο ποδόσφαιρο, ΕΘΑ και Κεραυνός στην καλαθόσφαιρα, ΑΕΚ Καραβά στην πετόσφαιρα, ΣΠΕ Στροβόλου στην χειροσφαίριση. Χρονιά γεμάτη έντονες αναμνήσεις και επιτυχίες που αποτελούν παρακαταθήκη και κέντρισμα για το μέλλον. Συγχαίρουμε όλους όσοι έκαναν το 2012 μια χρονιά αλησμόνητη και καταξιώνονται απόψε σε αυτή τη λαμπρή βραδιά απόδοσης τιμών. Κερδίζουν δικαιωματικά το ζεστό χειροκρότημα όλων», πρόσθεσε.

Οι επιτυχίες αυτές, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, υπήρξαν πρώτα απ’ όλα, αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας και σκληρής επιστημονικής δουλειάς από τους αθλητές, τους προπονητές, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες.

«Καθοριστική και διαχρονική υπήρξε η συμβολή της Πολιτείας που επένδυσε μέσα από τους Σχεδιασμούς του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και για 10ετίες, στηρίζει τη δυναμική ανάπτυξη και βελτίωση του αθλητισμού. Ο δρόμος του αθλητισμού μας ποτέ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Για χρόνια τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που τον εκτροχιάζουν. Βία και χουλιγκανισμός, ξενοφοβία, ντόπινγκ, και στημένα παιχνίδια, που τα τελευταία χρόνια σε συνάφεια με το παράνομο στοίχημα (και όχι μόνο) αποτελεί τεράστια απειλή για την ακεραιότητα του αθλητισμού. Πιο πρόσφατα αναδεικνύονται προβλήματα διακυβέρνησης και μη χρηστής διοίκησης, ενώ στο χώρο του ποδοσφαίρου, πέρα από την διαχρονική αναξιοπιστία των πρωταθλημάτων, πολλά σωματεία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της οικονομικής χρεοκοπίας», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Στυλιανού, και με τα νέα οικονομικά δεδομένα των μειωμένων προϋπολογισμών, καλούνται να διαχειριστούν το χώρο του αθλητισμού.

«Άλλωστε αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει έξω από τα πλαίσια μιας κοινωνίας που ζει με ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αύριο. Καλούμαστε όλοι να διαχειριστούμε σωστά και με σεβασμό το δημόσιο χρήμα και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όσα ο καθένας έχει στη διάθεση του», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι με αυτά τα δεδομένα, ως Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.

«Στοχεύουμε την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων μέσα από συνεργασίες με άλλους Οργανισμούς και Φορείς. Εξετάζουμε την λειτουργία του ΚΟΑ, στοχεύοντας σε μείωση των εξόδων και αύξηση των εσόδων του Οργανισμού. Εντατικοποιούμε τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των Ομοσπονδιών υλοποιώντας το στόχο της Σωστής Διακυβέρνησης. Προωθούμε εφαρμογή των αρχών της Λογοδοσίας και Διαφάνειας, πάταξη της διαπλοκής συμφερόντων στο χώρο του αθλητισμού. Επίκεντρο κάθε σκέψης και ενέργειας μας, είναι ο αθλητής και ο κάθε αθλούμενος, η διαφύλαξη του αγωνιστικού επιπέδου του αθλητισμού μας, η στήριξη των εθνικών προγραμμάτων κοινωνικού αθλητισμού. Να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα και το κληροδότημα του αθλητισμού μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και στον τομέα του Αθλητισμού, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ είπε ότι κατάφεραν σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να διαχειριστούν όλα τα θέματα του ευρωπαϊκού αθλητισμού.

Ο κ. Στυλιανού ευχαρίστησε, παράλληλα, εκ μέρους του ΚΟΑ όλους ανεξαίρετα τους συντελεστές που προσφέρουν στην ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού.

«Πρώτους φυσικά τις χιλιάδες των αθλητών κάθε ηλικίας που βρίσκονται στους χώρους άθλησης καθημερινά. Αυτοί αποτελούν την πεμπτουσία του αθλητισμού, αγωνιστικού και κοινωνικού. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, γενικά στο Κράτος και την Πολιτεία, για την ολόπλευρη στήριξη που μας παρέχουν. Ευχαριστίες εκφράζουμε προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την στήριξη στον ΚΟΑ και τον αθλητισμό μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να μείνει έξω από τις αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης