Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ:Εισαγόμενα δεκανίκια επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τώρα ο Αναστασιάδης

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ:Εισαγόμενα δεκανίκια επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τώρα ο Αναστασιάδης

-

EΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Περισσότερη σεμνότητα και λιγότερη προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της Κύπρου ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Wilfried Martens, λέγοντας ότι ο κ. Martens, με συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», υπερασπίζεται την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ κατηγορεί την οικονομική πολιτική του Προέδρου Χριστόφια.

Σε εκτός κειμένου αναφορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 17ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το παράξενο θα ήταν να έλεγε κάτι διαφορετικό» ο κ. Martens και συμπλήρωσε ότι το ΕΛΚ, που «έχει ηγηθεί της προσπάθειας για να φτάσουμε στην οικονομική κρίση, προσπαθεί σήμερα να μας δώσει μαθήματα για το πώς θα απαλλαγούμε από αυτήν», προσθέτοντας ότι «ο κ. Martens και οι όμοιοι του θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι οι δικές τους πολιτικές επιλογές που οδήγησαν ολόκληρη την ανθρωπότητα σε αυτήν την περιπέτεια, η οποία συνεχίζεται ακόμα».


Ο κ. Κυπριανού παρέθεσε απόσπασμα από την ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ των Επικεφαλής της αποστολής της Τρόικας στην Κύπρο Μάρτιν Φέρβεϊ, ο οποίος στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε πει ότι «τα κύρια προβλήματα, αναφορικά με τις αιτίες της οικονομικής κρίσης» στην Κύπρο «βρίσκονται στις αποφάσεις των τραπεζών», για να δηλώσει ότι αυτό «δεν τους συμφέρει να το ακούν, ή δεν θέλουν να το ακούν και επιλέγουν να το αποκρύβουν», τόσο ο κ. Αναστασιάδης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους, όσο και ΜΜΕ.

Εξάλλου, αναφερόμενος σε ευθύνες του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία, είπε ότι όταν το ΑΚΕΛ ασκούσε απλή κριτική εναντίον του, κάποιοι που «τότε στήριξαν με φανατισμό τον κ. Ορφανίδη», «μάς έριχναν στο πυρ το εξώτερον» και ξιφουλκούσαν εναντίον του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική σε έναν ανεξάρτητο θεσμό, ενώ σήμερα εκ του ασφαλούς διερωτώνται γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπαυσε τον κ. Ορφανίδη, εφόσον ασκούσε ανεπαρκή έλεγχο, προσθέτοντας ότι ξεχνούν ότι ο Πρόεδρος δεν είχε το δικαίωμα να τον παύσει.

Εξάλλου, ανταποκρινόμενος σε σύνθημα που φώναζε η νεολαία της ΕΔΟΝ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «η νέα γενιά απαιτεί οι φταίχτες τραπεζίτες να πάνε φυλακή», ο κ. Κυπριανού απάντησε λέγοντας ότι «το ΑΚΕΛ θα το εφαρμόσει στην πράξη».

Αναφερόμενος εξάλλου στην πολεμική που, όπως είπε, δέχτηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δέχτηκε άλλης τόσης στήριξης από σημαντικό κομμάτι της διεθνούς κοινότητας, πρώτα και κύρια από τον ΟΗΕ, αλλά και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επισκεπτόμενος την Τουρκία δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει τη θέληση και την ετοιμότητά της για λύση και κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει το ίδιο, λέγοντας ότι ήταν η δική της σειρά.

Εξάλλου, απευθυνόμενος ο κ. Κυπριανού προς τους Τουρκοκυπρίους, τούς διαβεβαίωσε ότι «ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα», Μόνο έτσι, είπε, θα δημιουργήσουμε ελπιδοφόρο μέλλον για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Διαβάστε Επίσης