Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΜέχρι την Πέμπτη και τεχνικού χαρακτήρα η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ...

Μέχρι την Πέμπτη και τεχνικού χαρακτήρα η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

-

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Τεχνικού χαρακτήρα αναμένεται να είναι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα υποβληθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Τέτοιες διαβεβαιώσεις έχουν δώσει σε διπλωμάτες της Κύπρου και της Ελλάδας, αξιωματούχοι της Γραμματείας του ΟΗΕ, επικαλούμενοι τη στασιμότητα που υπάρχει στο Κυπριακό και την ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι αναφορές στις καλές υπηρεσίες θα περιορίζονται στην αναφορά της διακοπής των συνομιλιών πριν το καλοκαίρι, λόγω της κυπριακής προεδρίας και της προεκλογικής περιόδου και στη συνέχιση των συνομιλιών στις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίες.

Πάντως φαίνεται να έχουν γίνει προληπτικές κινήσεις με στόχο να μην επαναληφθούν τα συμβάντα κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματα 2058, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ θετικά επιδρά στη διαμόρφωση του κλίματος η ομόφωνη υιοθέτηση τον Δεκέμβριο του ψηφίσματος της 5ης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης, που θεωρεί αναγκαία την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.

Την προεδρία του ΣΑ έχει τον Ιανουάριο το Πακιστάν, το οποίοι μαζί με το Αζερμπαϊτζάν είχαν απόσχει στην ψηφοφορία για την υιοθέτηση του 2058, διαφωνώντας με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο κείμενο, αλλά και γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικότητες επί του εδάφους στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.

Διαβάστε Επίσης