Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΜπαγίς: Αν προκληθεί η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, θα μετανιώσει η Ευρώπη...

Μπαγίς: Αν προκληθεί η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, θα μετανιώσει η Ευρώπη (2)

-

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Επικεφαλής των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, είπε ότι κανείς δεν πρέπει να προκαλεί τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας απομακρύνοντάς την από την ΕΕ και ότι “αν προκληθεί η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, θα μετανιώσει και η Κύπρος και η Ευρώπη».

Οι αναφορές του Επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας έγιναν ενώπιον της Ιρλανδικής Βουλής στις 19 Δεκεμβρίου κατά την παρουσίαση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Ο Μπαγίς αναφέρθηκε ακόμη στους περιορισμούς στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, στο λεγόμενο εμπάργο κατά των Τ/κ και στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, οι Ιρλανδοί Βουλευτές τόνισαν ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από το νησί αποτελεί προϋπόθεση για συνέχιση της ενταξιακής πορεία της Τουρκίας. Αναφορές έγιναν και στις απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μπαγίς κατά την παρουσίασή του αναφέρθηκε, αρχικά, στις στενές σχέσεις Ιρλανδίας-Τουρκίας και στη συνέχεια στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει τις μακροβιότερες σχέσεις με την ΕΕ από οποιαδήποτε άλλη υπό ένταξη χώρα. Σημείωσε ότι η διαδικασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας καθυστερεί όσο καμιάς άλλης χώρας.

Αναφερόμενος σε Κεφάλαια που μπλοκάρονται για πολιτικούς λόγους, εξέφρασε την προσδοκία ότι η ιρλανδική “επινοητικότητα” θα εξεύρει τρόπους να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερα Κεφάλαια. Παρουσιάζοντας δε τη χώρα του σαν επίγειο οικονομικό και κοινωνικό παράδεισο, επανέλαβε τα τουρκικά επιχειρήματα για τα οφέλη της ΕΕ από την ένταξη της Τουρκίας.

Μετά την παρουσίαση, υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους Βουλευτές και Γερουσιαστές. Όλοι οι Ιρλανδοί Κοινοβουλευτικοί έθεσαν επιτακτικά ερωτήματα προς τον κ. Μπαγίς αναφορικά με το Κυπριακό σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς λύση του Κυπριακού, ενώ και η απόσυρση του κατοχικού στρατού και των εποίκων αποτελεί προϋπόθεση για συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Τονίστηκε επίσης ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και οι συνομιλίες να συνεχιστούν από το σημείο που τις άφησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι η κατοχή και ο εποικισμός αποτελούν διεθνή εγκλήματα και υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων με πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία και τις στρατιωτικές περιοχές, να επιτραπεί η επιστροφή των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου, να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και να επανενωθεί η Κύπρος. Καταδικάστηκαν δε οι υφαρπαγές περιουσιών εκτοπισμένων.

Απαντώντας ο κ. Μπαγίς είπε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο, προσθέτοντας ότι η επίλυσή του δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την ένταξη της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι η χώρα του επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση όμως “πολιτικής ισότητας”. Αναφέρθηκε και στην άρση των περιορισμών στα κυπριακά πλοία λέγοντας ότι αυτό θα επιτευχεθί εάν τερματιστεί το λεγόμενο εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων.

Στις αναφορές του έκανε και πάλι λόγο για δύο “διαφορετικά κράτη, δύο Κυβερνήσεις και δύο Βουλές”. , λέγοντας ότι η ιδέα είναι να επανενώσουμε “τα δύο κράτη” σε ένα.

“Οι Τουρκοκύπριοι είπαν `Ναι` και οι Ελληνοκύπριοι είπαν `Όχι` σε αυτό ( το σχέδιο Ανάν). Από αυτούς εξαρτάται. Η Τουρκία υποστηρίζει οποιαδήποτε λύση γίνει αποδεκτή από τις δύο κοινότητες, με ένα μόνο όρο: την `πολιτική ισότητα`. Και αυτό επειδή επιθυμούμε όταν αποσυρθούν οι στρατιώτες να μην έχουμε επιστροφή στα γεγονότα του 1974”, είπε επί λέξει ο κ. Μπαγίς.

Πρόσθεσε ότι εάν το Σχέδιο Ανάν εφαρμοζόταν, μέχρι το 2010 δεν θα υπήρχαν στρατιώτες στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι. οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν “για να κρατήσουν τους Τούρκους στρατιώτες στο νησί. Ίσως να το θεωρούν καλό για την οικονομία τους”.

Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είπε ακόμη ότι μετά το δημοψήφισμα υπήρξε ομόφωνη απόφαση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι μόνο εάν συμβεί αυτό, η Τουρκία θα ανοίξει όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους.

“Οι Ελληνοκύπριοι διαθέτουν έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο. Το να μην έχουν πρόσβαση στα μεγαλύτερα λιμάνια της περιοχής τους στερεί πολλά οικονομικά και εμπορικά οφέλη”, συνέχισε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι εάν η Ιρλανδία πετάξει ένα αεροπλάνο στην “ΤΔΒΚ”, “θα ανοίξουμε τα λιμάνια μας και τα αεροδρόμια στους Ελληνοκυπρίους”.

“Αναγνωρίζουμε την ύπαρξη κυπριακού έθνους, όμως θα πρέπει να αναγνωρίσετε και την ύπαρξη άλλου κυπριακού έθνους. Ο Ταλάτ έχασε επειδή θεωρήθηκε πολύ ήπιος. Ο Ερογλου είχε συνομιλίες για τρία χρόνια και ο κ. Χριστόφιας τις διέκοψε, επειδή αποφάσισε να μην επιδιώξει επανεκλογή”, συνέχισε ο Μπαγίς.

Εξέφρασε την ελπίδα με την εκλογή νέου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, “να υπάρξουν προοπτικές και θα ενθαρρύνουμε τους Τουρκοκύπριους να συνομιλήσουν, μία λύση υπερτερεί από τη μη λύση”.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα του Μπαγίς, ο κ. Χριστόφιας “οδήγησε στη χρεοκοπία και η αξιοπιστία της ΕΕ βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Εάν υπήρχε λύση, όλοι σήμερα θα ευημερούσαν”.

Ισχυρίστηκε ότι η Αμμόχωστος παραμένει `πόλη-φάντασμα` επειδή οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν τη λύση. Πρόσθεσε ότι εάν η Τουρκία αποσύρει την αίτησή της για ένταξη, “αυτό θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο εφιάλτη για την Κύπρο και την Ευρώπη”.

“Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ο τουρκικός στρατός είναι ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη την Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ. Το να σπρωχθεί η Τουρκία μακριά από την ΕΕ είναι ανόητο. Βλέπω τον Ελληνοκύπριο Πρέσβη ανάμεσά μας και θέλω να τονίσω ξεκάθαρα τα εξής: Μην προκαλείτε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας απομακρύνοντάς την από την ΕΕ. Η ίδια η Κύπρος έχει να χάσει από την απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ. Αν προκληθεί η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, θα μετανιώσει και η Κύπρος και η Ευρώπη», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης