Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Τουρκία και τ/κ ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Τουρκία και τ/κ ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση

-

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ακολουθούν μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.

«Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναλαμβάνοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε κατά τη διάρκεια τελετών στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τις οποίες δέχθηκε χωριστά τα διαπιστευτήρια της πρώτης Πρέσβη της Ισημερινής Γουινέας με έδρα τη Ρώμη Cecilia Obono Ndong, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, με έδρα τη Ρώμη Nguyen Hoang Long και τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, με έδρα την Αθήνα, Christian Biever.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Παράλληλα επανέλαβε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο», ανέφερε.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η Πρέσβης της Ισημερινής Γουινέας υπογράμμισε ότι η Ισημερινή Γουινέα είναι μια χώρα προσηλωμένη στην ειρήνη και επιθυμεί να προωθήσει τις καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου, με σεβασμό προς τις αρχές του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες που διέπουν το διεθνές δίκαιο.

Η Κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας, συμπλήρωσε η Πρέσβης, επιθυμεί να εδραιώσει και να προωθήσει τη συνεργασία με την Κύπρο και έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες και τον λαό της Κύπρου να εντείνουν, να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, προς όφελος των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος προσβλέπει στο να εργαστεί στενά με την Ισημερινή Γουινέα για την προώθηση κοινών αξιών και αρχών μέσω του ήδη εγκαθιδρυμένου περιφερειακού διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης του Βιετνάμ τόνισε ότι η θέση της χώρας του για το κυπριακό πρόβλημα είναι η υποστήριξη της νόμιμης επιθυμίας του κυπριακού λαού για ένα ενωμένο κράτος με πλήρη κυριαρχία και η ενθάρρυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ των μερών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη τέτοιας λύσης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών συνεργασίας η Κύπρος και το Βιετνάμ θα προωθήσουν τη συνεργασία τους και θα υποστηρίζουν η μια την άλλη για την προώθηση των συμφερόντων των μικρών χωρών. Εργαζόμενοι μαζί, πρόσθεσε, θα εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η επιστήμη και η εργασία.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τον Πρέσβη του Βιετνάμ για ανάπτυξη των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βιετνάμ. Ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του Πρέσβη θα βοηθήσει στη σύναψη διμερών συμφωνιών προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών και ότι οι δεσμοί φιλίας ενισχύονται περαιτέρω από την παρουσία 10.000 Βιετναμέζων που διαμένουν στην Κύπρο.

Εξάλλου επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο νέος Πρέσβης του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, με έδρα την Αθήνα Christian Biever συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις Λουξεμβούργου και Κύπρου οι οποίες, όπως είπε, χαρακτηρίζονται από στενούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συνεργασίας.

Ανέφερε πως ως πιο μικρά κράτη μέλη της ΕΕ, οι δυο μπόρεσαν να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους συμφέροντα στο ευρύτερο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζονταν και προωθούσαν ενεργά μια βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ευεργετική για όλους σε αυτές τις δύσκολες ώρες της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής αναταραχής.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Biever σημείωσε ότι παραμένει άλυτο μετά από δεκαετίες προσπαθειών και πρόσθεσε ότι το Λουξεμβούργο συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης η οποία να αποσκοπεί στην επανένωση του νησιού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πεποίθηση μας, ανέφερε, ότι μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευμάρεια και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

Συνεχάρη επίσης την κυπριακή κυβέρνηση για την εξαιρετική δουλειά που έγινε στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο μπορούν να οικοδομήσουν πάνω στην αλληλεγγύη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ολοένα ραγδαία αυξανόμενων διεθνών προκλήσεων, με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης σε ασταθείς περιοχές και την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας για τους πολίτες της ΕΕ και για όλο τον κόσμο.

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο έχουν ιστορικούς δεσμούς και ως δύο μικρά κράτη που μοιράζονται τις κοινές αξίες και αρχές της ΕΕ, η ουσιαστική συνεργασία και η αμοιβαία υποστήριξη εντός της ΕΕ και σε διεθνή φόρα χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους, όπως ανέφερε.

Διαβάστε Επίσης