Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟι Ε/κ μπλοκάρουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λέει ο Νταβούτογλου

Οι Ε/κ μπλοκάρουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λέει ο Νταβούτογλου

-

των Τ/κ υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας χθες σε συνέδριο στη Φινλανδία για το ρόλο της Αγκυρας υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρώπη που οργάνωσε, η δεξαμενή σκέψης “Paasikivi Society”.

Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου ο Νταβούτοβλου είπε ότι οι Ε/κ απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν ωστόσο εντάχθηκαν στην ΕΕ παρά την αρνητική τους ψήφο και παρά τις δεσμεύσεις των Βρυξελλών, όπως είπε.

“Οι Ε/κ εμποδίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θεωρούν ότι η Τουρκία με αυτό το τρόπο θα καταστεί πιο αδύναμη και ότι θα αναγκαστεί να `εκλιπαρεί` για ένταξη. Εμεις αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ, η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να είναι δίκαιη”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ανέφερε ακόμη ότι αν η “Ε/κ διοίκηση” αποδεχόταν το σχέδιο Ανάν , σήμερα θα είχαμε μια ενωμένη Κύπρο και θα είχε επιτευχθεί η οικονομική ενσωμάτωση και ολοκλήρωση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Είπε ακόμη ότι θα είχε αποφευχθεί και η “κατάρρευση της ε/κ οικονομίας”.

Nωρίτερα ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του στον οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αγκυρας για την υποστήριξη που παρέχει το Ελσίνκι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ Eρκι Τουομιόγια ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας αποτελεί κοινό στόχο για τις δύο χώρες.

“Υπάρχουν βεβαίως κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ειλικρινής και να κρατήσει ανοικτή την πόρτα στην Τουρκία”, είπε ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας.

Διαβάστε Επίσης