Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΝ.ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ: Για την οικονομική κρίση φταίει το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ν.ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ: Για την οικονομική κρίση φταίει το χρηματοπιστωτικό σύστημα

-

Απάντηση σε όσους από τους προλαλήσαντες αξίωσαν «συγγνώμη» από βουλευτές που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, για την οικονομική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τον αντίκτυπό στην κοινωνική συνοχή, έδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος είπε ότι «ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά για αυτό ζητώ συγγνώμη γιατί χαράχθηκε η ‘πράσινη γραμμή’ το 1963 – 64 και γιατί πριν το 1964 γιατί ‘εκποιήθηκαν όπως μας ελέχθη, όνειρα και προσδοκίες’ και δεν εκποιήθηκε το όραμα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Σε ομιλία του κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κατσουρίδης, ζήτησε «συγγνώμη γιατί εκποιήθηκαν όνειρα και προσδοκίες και εμείς ως ΑΚΕΛ στις 15 του Ιούλη προκαλέσαμε την εισβολή» ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην ομιλία του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, είπε ότι «νόμιζα ότι ζούμε στην χώρα των θαυμάτων».

Για την διακυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην «οργίλη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ρουσφέτι» και στο γεγονός ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ να διοριστούν συνταξιούχοι στις διάφορες θέσεις αλλά κατά τα άλλα το είπατε και το κάνετε : το παρακάνατε στο ψέμα. Έλεος. Γιατί ο λαός παρακολουθεί, και ξέρει και αντιλαμβάνεται, τι κάνατε και τι δεν κάνατε».

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «ακούσαμε ότι αυτή η Κυβέρνηση σκότωσε το επιχειρείν και μάλιστα αυτό οφείλεται στο ότι διοίκησαν πρόσωπα που δεν ήταν στην αγορά και την ίδια στιγμή φταίνε οι τρείς τραπεζίτες Υπουργοί που ήταν στην καρδιά της αγοράς» ενώ αναφέρθηκε σε δήλωση κάποιου εκ δεξιών του είπε ότι «η πρωτοφανής κρίση που σάρωσε τον κόσμο και που δεν υπάρχει άλλη στην ιστορία του συστήματος, δεν είναι παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίζεται» ενώ την ευθύνη για την οικονομική κρίση «φταίνε οι τράπεζες, οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας».

Στην ομιλία του ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας από το ΑΚΕΛ που να είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Τράπεζας,» διερωτήθηκε, ωστόσο, κατά πόσον «είναι έτσι που μετρούμε τα πράγματα» και αναφέρθηκε στην ανάγκη για «σωστή διάγνωση ώστε να υπάρξουν τα σωστά μέτρα».

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «η σωστή διάγνωση είναι πως η πρώτη ευθύνη είναι του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του μοντέλου που κατασκεύασε ο Μίλτον Φρίντμαν και εφάρμοσαν ο Ρόναλντ Ρήγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ και πρώτο πειραματόζωο ήταν ο λαός της Χιλής επί Αουγούστο Πινοσέτ και φτάσαμε μέχρι σήμερα».

Διαβάστε Επίσης