Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟ14η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων: Υπογράμμισαν τις συνεπείς προσπάθειες του...

14η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων: Υπογράμμισαν τις συνεπείς προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για εξεύρεση λύσης

-

διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασαν σε ψήφισμά τους για το Κυπριακό οι συμμετέχοντες στη 14η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012 στη Βηρυτό.

Παράλληλα καταδίκασαν την αρνητική και μη εποικοδομητική στάση της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και υπογράμμισαν τις συνεπείς προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τη δέσμευσή του για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στο ψήφισμά τους οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο συνεχιζόμενο αγώνα του κυπριακού λαού για την εξεύρεση μιας δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ακόμη, κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργεί στην περιοχή για την εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και να υιοθετήσει τις διατάξεις και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). “Πρέπει επίσης να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βόρειο τμήμα του νησιού, τα οποία διατηρεί παράνομα”, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να εξασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τις τρέχουσες απαράδεκτες πολιτικές της έναντι της Κύπρου. “Είναι επείγουσα η ανάγκη όπως η Τουρκία προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένα και πραγματικά βήματα έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν. Η διαιώνιση του στάτους κβο είναι ενάντια στις προοπτικές για μια λύση”, σημείωσαν.

Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με την απουσία ξένων παρεμβάσεων, οι δυο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί όπως έχουν πράξει στο παρελθόν και να ανοικοδομήσουν ένα ειρηνικό κοινό μέλλον σε μια επανενωμένη, δικοινοτική, διζωνική και αποστρατιωτικοποιημένη ομοσπονδιακή Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ανέφεραν πως θεωρούν το σημερινό διαχωρισμό της Κύπρου παράνομο, απαράδεκτο και επιζήμιο για το λαό της Κύπρου στο σύνολό του και διακήρυξαν ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας και ξένων παρεμβάσεων από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως το ΝΑΤΟ και παραβιάσεων των θεμελιακών αρχών του διεθνούς δικαίου, της Χάρτας των ΗΕ, των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού της.

Καταδίκασαν έντονα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μέσα από την εισροή εποίκων από την Τουρκία και τον σφετερισμό γης και περιουσιών στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας από την εισβολή του 1974 προς παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής συνολικής λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. “Μια λύση που να προνοεί το μετασχηματισμό της Κύπρου σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιακές ελευθερίες όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους και το δικαίωμα των οικογενειών όλων των αγνοουμένων να πληροφορηθούν για τη μοίρα των αγαπημένων τους”, προστίθεται στο ψήφισμα.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι η λύση πρέπει να εναρμονίζεται με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων το 1977 και 1979, τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο το 2008 και τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Τόνισαν τη σημασία της δράσης στη βάση της κοινωνίας και της υιοθέτησης ακόμη περισσότερων πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων, καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.

Καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας ως προς την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την καλούν να αλλάξει αυτή της τη στάση και τόνισαν ότι ο σεβασμός προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητος όρος για μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Καταδίκασαν, τέλος, “τον αποικιοκρατικό ρόλο της Τουρκίας και την καταπιεστική συμπεριφορά της έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και τις απαράδεκτες επιθετικές πολιτικές της που στοχοποιούν συγκεκριμένα τα προοδευτικά τμήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας”.

Διαβάστε Επίσης