Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΝ.ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ: Να ξεκαθαρίσει ο Λιλλήκας τη θέση του στο Κυπριακό

Ν.ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ: Να ξεκαθαρίσει ο Λιλλήκας τη θέση του στο Κυπριακό

-

2012



Σειρά ερωτημάτων με αφορμή τις θέσεις του στο Κυπριακό θέτει στον υποψήφιο Πρόεδρο, Γιώργο Λιλλήκα ο επικεφαλής του επιτελείου Σταύρου Μαλά, Νίκος Κατσουρίδης, ζητώντας του να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και τι σημαίνει η θέση του για επανέναρξη των συνομιλιών από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κατσουρίδης διερωτάται εάν οι θέσεις του κ. Λιλλήκα είναι κοινό προϊόν συμφωνίας με την ΕΔΕΚ ή η ΕΔΕΚ υποστηρίζει και στηρίζει τις θέσεις του κ. Λιλλήκα;

«Ισχύει για τον υποψήφιο και το επιτελείο του η συνομολογηθείσα, αλλά τελικά απεμποληθείσα, κοινή διακήρυξη των κομμάτων του «ενδιάμεσου» χώρου ή όχι; Κι αν ισχύει ποια από τις δύο εκδοχές εκείνης της διακήρυξης υφίσταται; Η εκδοχή που περιλαμβάνει τη διζωνικότητα ή η εκδοχή που δεν την περιλαμβάνει;»

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσον οι σημερινές θέσεις του Γιώργου Λιλλήκα στο Κυπριακό θα ήταν οι ίδιες αν πέραν από τη στήριξη της ΕΔΕΚ, εξασφάλιζε και τη στήριξη του ΔΗΚΟ. Για την πρόσφατη στήριξη βασικών στελεχών του ΕΥΡΩΚΟ που προέρχονται από τους Νέους Ορίζοντες, «με το βασικό επιχείρημα ότι ο Γιώργος Λιλλήκας εκφράζει τι ς δικές τους διαχρονικές θέσεις στο Κυπριακό», ο κ. Κατσουρίδης επισημαίνει ότι η διαχρονική θέση αυτών των στελεχών είναι η απόρριψη της ομοσπονδίας.

«Είτε εκείνοι στηρίζουν τώρα τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είτε ο ίδιος έχει υιοθετήσει τη διαχρονική τους θέση. Στη δεύτερη περίπτωση ουσιαστικά ακυρώνεται και η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, που συνομολόγησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος».

Ζητεί επίσης από τον κ. Λιλλήκα να ξεκαθαρίσει εάν η θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του Κυπριακού από μηδενική βάση, αφορά μόνο τις συγκεκριμένες προτάσεις των δύο πλευρών στις συνομιλίες, τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των ΗΕ, και τις αποφάσεις της ΗΕ, την μορφή λύσης του Κυπριακού.

Αν αφορά την ομοσπονδία, συνέχισε, τότε πρέπει να λεχθεί ξεκάθαρα ότι απορρίπτεται η ομοσπονδία ως μορφή λύσης του Κυπριακού και αν αφορά το σύνολο των θεμάτων, είναι πολύ διαφορετικό «και πρέπει να το ξέρει ο Κυπριακός λαός. Για να ξέρει τι ψηφίζει. Εάν, από την άλλη, αφορά μόνο τις κατά καιρούς προτάσεις της ε/κ πλευράς, τότε στην πράξη δεν θα αποσυρθούν μόνο οι προτάσεις Χριστόφια, αλλά και οι ομόφωνες προτάσεις της ε/κ πλευράς όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί».

Βέβαια, πρόσθεσε, με τούτα και με κείνα, θα αποσυρθεί και η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ όποιος υποστηρίζει όλα τα πιο πάνω να απαντήσει ξεκάθαρα, εάν έχει εξεύρει τρόπο να λύσει το Κυπριακό, χωρίς τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Διαβάστε Επίσης