Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΤσιελεπής: Το κοινό ανακοινωθέν στη βάση των ψηφισμάτων ΟΗΕ

Τσιελεπής: Το κοινό ανακοινωθέν στη βάση των ψηφισμάτων ΟΗΕ

-

Η δήλωση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή κ. Ερτούγ ότι πέρασαν ήδη οκτώ μήνες και πρέπει επιτέλους να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία μας βρίσκει σύμφωνους, με τη διευκρίνιση ότι πέρασαν όχι οκτώ αλλά δεκαοκτώ μήνες, που από τότε που η τουρκοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε τη διαπραγματευτική διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιελεπής είπε πως «όλοι γνωρίζουν γιατί είχαμε οδηγηθεί σε αυτή την ανεπιθύμητη εξέλιξη και παρά τη δέσμευση ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίσουμε πάνω στη συμφωνημένη βάση και από εκεί που είχαμε μείνει με τον Ταλάτ, ο κ. Έρογλου δεν σεβάστηκε τη βάση των συνομιλιών, τορπίλισε τις σημαντικές συγκλίσεις που είχαν στο μεταξύ επιτευχθεί και στο τέλος εγκατέλειψε την τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

«Τώρα ο κ. Ερτούγ», είπε, «δηλώνει ότι δεν γίνεται να μη ληφθούν υπόψη οι συγκλίσεις και ότι είναι χάσιμο χρόνου να τις επανεξετάσουμε. Είναι φανερό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παίζει εκ του ασφαλούς το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. Αυτό αποδεικνύεται και από τη θέση του κ. Ερτούγ ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ευαίσθητη στο θέμα της βάσης των δύο ιδρυτικών κρατών και της υπηκοότητας».

Όπως πρόσθεσε «αυτές οι δηλώσεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τη βάση των συνομιλιών όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ», σημειώνοντας πως «την ίδια στιγμή που ο κ. Ερτούγ ουσιαστικά μιλά για δύο κράτη και αμφισβητεί τη μία και μόνη ιθαγένεια, λέει ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν μπορεί να ετοιμαστεί ανάλογα με τις ισορροπίες της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης».

Συνέχισε λέγοντας πως «όντως, το κοινό ανακοινωθέν δεν μπορεί να ετοιμαστεί ανάλογα με εσωτερικές ισορροπίες στη μία ή την άλλη κοινότητα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να ετοιμαστεί στη βάση που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα κοινά ανακοινωθέντα που αναφέρονται ρητώς σε μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια».

Καταληκτικά, ο κ. Τσιελεπής είπε πως «αν αυτά γίνουν σεβαστά, πιστεύουμε ότι το κύριο εμπόδιο για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος θα μπορεί να ξεπεραστεί και θα μπορεί να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία».

Διαβάστε Επίσης