Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΑυτή είναι η ώρα να κάνουμε το θαρραλέο βήμα για την λύση,...

Αυτή είναι η ώρα να κάνουμε το θαρραλέο βήμα για την λύση, λέει ο Αμερικανός Πρέσβης

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 25 Νοέμβριος 2013

Αυτή είναι η ώρα να κάνουμε το θαρραλέο βήμα προς τα εμπρός και να βρούμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, John Koenig μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία. Μίλησε για ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης, δεδομένης της «αδύναμης» θέσης της ε/κ πλευράς, λόγω της κατάσταση στην οικονομία, ο κ. Koenig δήλωσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας έχει αποδείξει ότι «οι Κύπριοι δεν είναι αδύναμοι, είναι ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις».

«Είναι ρεαλιστές και πρόθυμοι να κάνουν την δουλειά που χρειάζεται για να σώσουν την οικονομία τους. Θα πρέπει να είναι ρεαλιστές και πρόθυμοι να κάνουν την εργασία που χρειάζεται για να επανενώσουν το νησί τους ». Ο Πρέσβης των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι μια λύση στο Κυπριακό θα προσελκύσει περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές και σημείωσε ότι η οικονομία θα έχει την ευκαιρία να ανοίξει και προς «τη μεγαλύτερη και πιο δυναμική αγορά στην ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία».

Αμερικανοί βλέπουν την Κύπρο ως μια ευκαιρία για περιφερειακές επενδύσεις, ανέφερε λέγοντας ότι η λύση στο Κυπριακό θα δώσει πρόσβαση σε μια σειρά από περιφερειακές οικονομίες «συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας». «Μόνο η πολιτική ηγεσία έχει τη δύναμη να μετατρέψει το όραμα μιας ενωμένης, ευημερούσα, Κύπρου σε μια πραγματικότητα» .

Αναφερόμενος στις προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Koenig επανέλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. «Οι ΗΠΑ έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι πόροι αυτοί θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Ο κ. Koening δήλωσε ότι η επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος θα εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία για όλους όσους ζουν σε αυτό το νησί, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και εξήρε τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες και στις δύο κοινότητες της Κύπρου, λέγοντας ότι είναι μεταξύ εκείνων που βλέπουν προς τα εμπρός για την υποστήριξη μιας λύσης.

Ο κ. Koening είπε ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες για την άμυνα, ενώ οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πολιτική κατάσταση στο νησί θα μειωθούν και θα βελτιωθεί το κλίμα για επενδύσεις. «Στις αγορές και τους επενδυτές δεν αρέσει η αβεβαιότητα, απαιτούν σταθερότητα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας .

Διαβάστε Επίσης