Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΗ Κύπρος χάνει το τρένο του τουρισμού υγείας χωρίς άμεση χρηματοδότηση, λέει...

Η Κύπρος χάνει το τρένο του τουρισμού υγείας χωρίς άμεση χρηματοδότηση, λέει ο Πόλυς Γεωργιάδης

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 15 Ιανουάριος 2014

Η Κύπρος επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να μπει στο χάρτη του τουρισμού υγείας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Φορέα Προώθησης Ιατρικών Υπηρεσιών Κύπρου Πόλυς Γεωργιάδης, ο οποίος προειδοποίησε  πως αν η κυβέρνηση δεν βοηθήσει τάχιστα με χρηματοδότηση και δεν  εντάξει στις προτεραιότητες της τον τομέα του τουρισμού υγείας, τότε η Κύπρος θα χάσει το τρένο.

 «Το κράτος θα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή του και να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα τόσο στην ανάπτυξη της υποδομής, όσο και στην απόκτηση αξιοπιστίας της Κύπρου διεθνώς», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη του, με αφορμή τη αυριανή 7η Ετήσια Γενική Συνέλευση του  Φορέα Προώθησης Ιατρικών Υπηρεσιών Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μετά από τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, το κούρεμα καταθέσεων και τους τραπεζικούς περιορισμούς, όλοι οι σχεδιασμοί και οι στρατηγικές για τον ιατρικό τουρισμό μπήκαν στο περιθώριο, αφού κλινικές, νοσοκομεία και όλοι οι παροχής Υπηρεσιών Υγείας, έπρεπε να διασφαλίσουν την καθημερινή βιωσιμότητά τους.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η Κύπρος, η ανάγκη του τουρισμού υγείας είναι παρά ποτέ επιβεβλημένη και ότι αποδεικνύεται η ανάγκη απεξάρτησης αποκλειστικά από τη μικρή κυπριακή οικονομία και τον Κύπριο ασθενή.

«Η προσέλευση ασθενών από το εξωτερικό», ανέφερε, «πέραν των οικονομικών ωφελημάτων, αναντίρρητα, δημιουργεί δυνατότητες απεξάρτησης από την κυπριακή οικονομία».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «πρέπει να δώσουμε σημασία στις εναλλακτικές προτάσεις για να προσελκύσουμε κόσμο πέραν του κόσμου που έρχεται για τον ήλιο και τη θάλασσα και ο τουρισμός υγείας προσφέρεται, διότι έχουμε την υποδομή και άρα μπορούμε να προσφέρουμε την υπηρεσία».

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην καταστεί κάποια στιγμή ιατρικό κέντρο, ο Πρόεδρος του Φορέα Προώθησης Ιατρικών Υπηρεσιών Κύπρου είπε πως «ο κίνδυνος, που ήδη υπάρχει, είναι ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των όσων λέμε εδώ και χρόνια, σιγά – σιγά εδραιώνονται άλλες χώρες και η Κύπρος μένει πίσω», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να προσφέρουμε ταυτότητα, για να μπορέσουμε να φέρουμε τον κόσμο που μπορούμε να φέρουμε».

Είπε ακόμα πως η Κύπρος θα πρέπει να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα ως προορισμός τουρισμού υγείας και θα πρέπει να επιβιώσει στο σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει, αφού με περισσότερες από εξήντα χώρες να έχουν ορίσει τον ιατρικό τουρισμό ως προϊόν εθνικής βιομηχανίας, η Κύπρος καλείται να προσαρμοστεί στα διεθνή δεδομένα και να προβεί στις απαιτούμενες τομές, ούτως ώστε να καταστεί ένας αξιόλογος ιατρικός προορισμός για ταξιδιώτες υγείας.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της Κύπρου στον ιατρικό τουρισμό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος προσφέρεται ως προορισμός υγείας, διότι έχει όλη την αναγκαία ιατρική και νοσηλευτική υποδομή, ενώ πρόσθεσε πως αξιόλογο στοιχείο είναι και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της στον ιατρικό τομέα, κάτι που συμβάλλει καταλυτικά και μεταφέρει αξιοπιστία και ασφάλεια στον ασθενή.

Επιπλέον, ανέφερε πως «το γεγονός ότι οι Κύπριοι γιατροί έχουν σπουδάσει σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και σε χώρες όπως η Αγγλία, η Αμερική και η Γερμανία αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα, που χρήζει αξιοποίησης και προβολής.

Αξιόλογο πλεονέκτημα, σημείωσε, είναι ότι στην Κύπρο οι ταξιδιώτες υγείας μπορούν να συνδυάσουν τη θεραπεία τους με διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ εξειδικευμένες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η χώρα μπορεί να αναπτύξει το Φωτοθεραπευτικό Τουρισμό, αφού ο ήλιος της έχει ιδιαίτερες ιδιότητες για θεραπεία ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, λόγω της έλλειψης επαρκούς ηλιοφάνειας στη χώρα τους.

Ερωτηθείς ποια είναι τα οφέλη, που απορρέουν από την αξιοποίηση του ιατρικού τουριστικού προϊόντος, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ιατρικός τουρισμός είναι μια τεράστια αγορά, που αποφέρει παγκοσμίως ένα ποσό της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

«Επειδή η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή σημαίνει ότι παίρνεις ένα μικρό μερίδιο, που όσο μικρό και να είναι, θα είναι πολύ μεγάλο, για τα κυπριακά δεδομένα. Άρα και μόνο για οικονομικούς σκοπούς πρέπει να δώσεις σημασία και να προσπαθήσεις να φέρεις ιατρικούς τουρίστες», είπε.

Σε σχέση με την αναμενόμενη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η υλοποίησή του, πρώτον, θα δώσει μια πιο σταθερή ισορροπία στις τιμές, που σήμερα δεν υπάρχει, διότι με την απουσία του ΓΕΣΥ ο καθένας χρεώνει ό,τι νομίζει, άρα δύσκολα μπορείς να προσελκύσεις κόσμο.

Εξάλλου, σημείωσε ότι ενίσχυση στο θέμα του τουρισμού υγείας θα προσφέρει και η έναρξη της διασυνοριακής περίθαλψης τέλος του Γενάρη, η οποία απευθύνεται σε Ευρωπαίους ασθενείς, που κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, μπορούν να ταξιδεύουν σε οποιοδήποτε μέρος της ΕΕ και να πληρώνει το σύστημα υγείας της χώρας τους την περίθαλψη τους.

Κατέληξε λέγοντας πως «η Κύπρος αυτή τη στιγμή διαθέτει εκτός από τα δημόσια νοσηλευτήρια πέραν των ογδόντα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και έχει όλες τις δυνατότητες για να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, φτάνει να αξιοποιήσει με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο το επιστημονικό και το φυσικό της δυναμικό, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και την ποιότητα των υπηρεσιών της».

Διαβάστε Επίσης