Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΕναντίον της μείωσης των Δήμων τάσσεται ο Δήμαρχος Δερύνειας

Εναντίον της μείωσης των Δήμων τάσσεται ο Δήμαρχος Δερύνειας

-

Η εισήγηση των Αγγλων εμπειρογνωμόνων που περιλαμβάνεται στην προκαταρκτική έκθεση τους για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο «δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο νησί μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης προσθέτοντας πως «είμαστε εναντίον της μείωσης των Δήμων επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που κατ’ εξοχήν βρίσκεται δίπλα από τον κάθε απλό δημότη».

Στις δηλώσεις του ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκαναν οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι στη Βρετανία μέσω της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης όπου παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας των Δημαρχείων στη χώρα και είπε πως «δεν είναι δυνατόν να γίνεται σύγκριση μεταξύ των Δήμων της Κύπρου και της Βρετανίας. Η χώρα αυτή προσπαθεί ώστε οι δημότες να μην έχουν λόγο στα όσα τους αφορούν, σε αντίθεση με τους Δήμους της Κύπρου οι οποίοι επενδύουν στην άμεση επαφή και επικοινωνία με τους δημότες τους».

Πρόσθεσε ότι «οι διαπροσωπικές σχέσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα μεταξύ δημοτών, Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα υπάρχουν πλέον, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κάποια γραφεία, δηλαδή από τους λεγόμενους περιφερειάρχες, κάτι το οποίο δεν μας εξυπηρετεί».

Θέλουμε να αποφύγουμε φαινόμενα όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στη Λάρνακα «δηλαδή ανθρώπους να πεθαίνουν στο διπλανό διαμέρισμα και κανένας να μην γνωρίζει γιατί και πως έφυγαν από τη ζωή. Θέλουμε να συνεχίσουμε την άμεση επικοινωνία με τον δημότη και να γνωρίζουμε το κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει» είπε.

Σε περίπτωση συνέχισε που στην Κύπρο υπάρξουν περιφερειακοί Δήμοι τότε θα χαθεί η επαφή με τον κόσμο και «ο μόνος που θα υποφέρει θα είναι ο απλός δημότης. Επίσης δεν θέλουμε να ονομάζουμε τους δημότες ή τους πολίτες μας customers, δηλαδή πελάτες, όπως τους ονομάζει η Βρετανία».

Ερωτηθείς για το θέμα της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών ο Δήμαρχος Δερύνειας απάντησε πως «συμφωνούμε με το συγκεκριμένο θέμα» προσθέτοντας πως «στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου υπάρχουν ήδη συμπλεγματοποιήσεις στην υδατοπρομήθεια, την περισυλλογή σκυβάλων, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, την καταπολέμηση της ποντίκας ακόμα και πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται από κοινού με διάφορους Δήμους και Κοινότητες».

Εξήγησε ότι ειδικά στο θέμα της περισυλλογής σκυβάλων «το σύμπλεγμα λειτουργεί από το 1981 με τη συμμετοχή των Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Σε κάποια στιγμή από αυτό το σύμπλεγμα έφυγαν οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας και η Κοινότητα Αχνας με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι Δήμοι Δερύνειας και Σωτήρας και οι υπόλοιπες Κοινότητες» κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης