Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΟυκρανοί που διαμένουν στην Κύπρο διαδήλωσαν κατά της φασιστικής Κυβέρνησης της Ουκρανίας

Ουκρανοί που διαμένουν στην Κύπρο διαδήλωσαν κατά της φασιστικής Κυβέρνησης της Ουκρανίας

-

01 Ιούνιος 2014

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στην πύλη Αμμοχώστου διαδήλωση απο Ουκρανούς που διαμένουν στην Κύπρο και κατάγονται από Ντόνετσκ και Μαριούπολη, ενάντια της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και της δολοφονίας δεκάδων παιδιών και αμάχων .

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕλ Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε τη στήριξή του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι “ως Κύπρος και ως κυπριακός λαός μπορούμε να αντιληφθούμε την αγωνία και την οδύνη που βιώνετε αυτές τις δραματικές ώρες, γιατί έχουμε υποστεί και εμείς στην πρόσφατη ιστορία μας, αιματοχυσίες, ξένες επεμβάσεις και εθνικιστικές εξάρσεις, τα αποτελέσματα των οποίων μάλιστα συνεχίζουμε να βιώνουμε εδώ και μερικές δεκαετίες”.

Σήμερα, είπε, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας, ζητώντας να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία και την εμφύλια διαίρεση στην Ουκρανία. “Να τερματιστούν οι ξένες επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας σας. Ζητούμε να σιγήσουν τα όπλα και να σβήσουν οι φωτιές που κατατρώνε τα σωθικά της Ουκρανίας. Να επουλωθεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν ολόκληρες περιοχές της Ουκρανίας. Να δώσουν τη θέση τους στον ειρηνικό διάλογο και την ειρήνευση. Η Ουκρανία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης στην Ευρασία και όχι το μήλο της έριδος στις ενεργειακές τιτανομαχίες της εποχής μας”.

Ανεξάρτητα από τη θεώρηση που έχει ο καθένας για τις πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που βιώνει η Ουκρανία, πρέπει, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, όλοι να συμφωνήσουμε στην ανάγκη για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της βίας από όλες τις πλευρές. “Για την ειρηνική επίλυση μέσα από δημοκρατικό και διαφανή εθνικό διάλογο ο οποίος θα οδηγήσει σε συμφωνημένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα εγγυώνται το μέλλον της Ουκρανίας και του λαού της, τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών ομάδων και περιφερειών της Ουκρανίας. Ζητούμε επίσης να διεξαχθούν ανεξάρτητες έρευνες για τα εγκλήματα που διεξήχθησαν στο Κίεβο τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς πιο πρόσφατα και στις πόλεις της Οδησσού και της Μαριούπολης, και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι ένοχοι”.

Οι συνταγές της καταστροφής, όπως δήλωσε ο κύριος Χριστοφίδης, είναι η έξαρση και στήριξη του νεοφασισμού, του εθνικισμού και του αντικομμουνισμού, η βίαιη δράση από νεοναζιστικά στοιχεία .

Αντίστοιχα, πρόσθεσε, και οι ξένες επεμβάσεις δεν οδηγούν πουθενά. “Οι ξένες δυνάμεις είναι τα δικά τους συμφέροντα που επιδιώκουν να διασφαλίσουν. Οι ΗΠΑ και η σημερινή ηγεσία της ΕΕ δεν ενδιαφέρονται ειλικρινά για τη δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Με τη στάση τους υποθάλπουν καταστάσεις που σε τελική ανάλυση θέτουν σε κίνδυνο την Ουκρανία”.

Το ΑΚΕΛ, είπε, ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να μην συναινέσει στα πλαίσια της ΕΕ με αποφάσεις που βάζουν λάδι στη φωτιά της διένεξης, αντί να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης. Η Κυπριακή κυβέρνηση, για το συμφέρον του λαού της Ουκρανίας, για το συμφέρον του κυπριακού λαού, οφείλει να κρατήσει μια ισορροπημένη και δίκαιη στάση. Ως ΑΚΕΛ πρωτοστατήσαμε στο να υιοθετήσει η Κυπριακή Βουλή ψήφισμα, ισορροπημένο και δίκαιο.

Ο κ. Χριστοφίδης, επανέλαβε τη συμπαράσταση του ΑΚΕΛ αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού προς τον λαό της Ουκρανίας, με τον οποίο, όπως είπε, μας ενώνουν διαχρονικά δεσμοί φιλίας. “Διατρανώνουμε μαζί σας το αίτημα για άμεσο τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας. Για ειρήνη και διάλογο”.

Διαβάστε Επίσης