Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΕντός μιας εβδομάδας η επανεξέταση των αιτήσεων των 4 προσφύγων για απόκτηση...

Εντός μιας εβδομάδας η επανεξέταση των αιτήσεων των 4 προσφύγων για απόκτηση κυπριακή υπηκοότητας

-

: Πέμπτη, 19 Ιούνιος 2014

Με διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, ότι σε μια εβδομάδα θα δοθούν τελεσίδικες απαντήσεις, έληξε προσωρινά η διαμαρτυρία των τεσσάρων αναγνωρισμένων (πολιτικών) προσφύγων, για το θέμα της απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας.

Κατά τη συζήτηση της προσθήκης του συγκεκριμένου θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με αφορμή την απεργία πείνας και την αποχή από το νερό των τεσσάρων πολιτικών προσφύγων, ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε ότι εντός μιας εβδομάδας θα επανεξετάσει όλες τις εκκρεμούσες αιτήσεις και ότι θα δοθούν τελεσίδικες απαντήσεις, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών ζήτησαν από τους απεργούς να δείξουν πίστη στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και να λήξουν την απεργία τους, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Στο μεταξύ, ο κ. Χάσικος προσήλθε στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, χωρίς να προσκληθεί, με αφορμή τη συγκέντρωση της ΚΙΣΑ και αριθμού πολιτικών προσφύγων στο Υπουργείο του, οι οποίοι κατέληξαν με πορεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να διαμαρτυρηθούν την ώρα που θα συνεδρίαζε η αρμόδια Επιτροπή για το θέμα.

Η Επιτροπή Εσωτερικών εξέτασε το γενικό ζήτημα που αφορά τα κριτήρια παροχής υπηκοότητας σε πολιτικούς πρόσφυγες με μακροχρόνια παραμονή στην Κύπρο και κατά πόσο τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας, κάτι που ισχυρίζονται οι τέσσερις απεργοί ότι δεν ισχύει.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η πολιτεία βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά αυτούς τους ανθρώπους, ωστόσο, σημείωσε ότι “όση καλή διάθεση και να έχεις, ο νόμος είναι εκεί και σου δένει τα χέρια”.

“Ο νόμος είναι εκεί. Μπορεί κάποια άρθρα να αλλάξουν. Μέχρι να αλλάξουν όμως δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο. Η πολιτεία βοήθησε αυτούς τους ανθρώπους και μέχρι σήμερα που μιλούμε παίρνουν μεγάλα βοηθήματα. Σε μια εβδομάδα θα έχετε τελεσίδικες απαντήσεις. Μέχρι τότε πηγαίνετε σπίτι σας και περιμένετε”, είπε ο κ. Χασίκος, απευθυνόμενος στους τέσσερις απεργούς.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών, Γιάννος Λαμάρης, είπε ότι τα κριτήρια με τα οποία μπορεί ένας πολιτικός πρόσφυγας να πάρει την κυπριακή υπηκοότητα είναι να έχει δωδεκάμηνη συνεχή παραμονή πριν την υποβολή της αίτησης του, εφτά χρόνια νόμιμης παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία, να έχει το πιστοποιητικό καλού χαρακτήρα και την πρόθεση, μετά την παραχώρηση της υπηκοότητας, παραμονής τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

“Η αποδοχή ότι απορρίφθηκαν βασικά (οι τέσσερις απεργοί) , γιατί εξέφρασαν με ειλικρινά την πρόθεση τους να φύγουν προσωρινά στο εξωτερικό, για να δουλέψουν και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, φαίνεται ότι ήταν εκείνο που οδήγησε στην απόρριψη τους”, είπε ο κ. Λαμάρης.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι γι` αυτό το πράγμα η κυπριακή νομοθεσία προβλέπει ότι δικαιούται ένας κύπριος πολίτης, που έχει την υπηκοότητα με αυτό το καθεστώς, εάν και εφόσον χρειαστεί να παραμείνει μακροχρόνια στο εξωτερικό, αφού όπως πρόσθεσε, υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης των αρχών της Δημοκρατίας, για τους λόγους που αναγκάζονται να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Εξήγησε ακόμα πως υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις κάποιων απορρίφθηκαν, γιατί οι αιτητές διέθεταν κατοικία και άρα δεν χρειαζόταν να πάρουν την υπηκοότητα, ενώ άλλοι απορρίφθηκαν, γιατί δεν είχαν κατοικία.

“Υπάρχει επομένως ζήτημα ομοιομορφίας της εξέτασης της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Νομίζω ότι πρέπει να ικανοποιεί το γεγονός ότι σε μια εβδομάδα θα τύχουν επανεξέτασης αυτές οι αιτήσεις και είναι αν θέλετε πρόταση της Επιτροπής προς τους τέσσερις ανθρώπους, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, μέσα από την αποχή από το νερό και από την τροφή να δώσουν πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας, να σταματήσουν την απεργία τους και σε μια εβδομάδα θα τηρήσει ο Υπουργός Εσωτερικών τη δέσμευσή του να εξετάσει τις αιτήσεις τους”, είπε.

Η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο διατύπωσε τη θέση ότι όταν η νομοθεσία θέτει όρους για την παραχώρηση κάποιων δικαιωμάτων στους πρόσφυγες θα πρέπει να προσφέρει και τα μέσα πλήρωσης αυτών των όρων.

Ανέφερε, επίσης, πως σε ό,τι αφορά την εργοδότηση πρέπει να γίνει δεύτερη αναθεώρηση της νομοθεσίας εντός της διακριτικής ευχέρειας τους κράτους.

Επίσης, ενημέρωσε Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κύπρο 207 αιτητές ασύλου και 93 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Διαβάστε Επίσης