Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΚοινή δράση ΠΕΟ - DEV-IS για διασφάλιση εργατικών δικαιωμάτων και λύση του...

Κοινή δράση ΠΕΟ – DEV-IS για διασφάλιση εργατικών δικαιωμάτων και λύση του Κυπριακού

-

Τετάρτη, 05 Μάρτιος 2014

Κανένα εργατικό δικαίωμα δεν μπορεί να είναι διασφαλισμένο, ενόσω η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη, διαμηνύουν ΠΕΟ και DEV-IS, σε κοινή ανακοίνωσή τους, που ανέγνωσε μετά το πέρας σημερινής τους συνάντησης, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Εκφράζουν στήριξη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και λένε ότι με τη λύση, ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ, θα μπορούν να εργαστούν για καθολική πρόοδο, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας.

Σε συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της DEV-IS, στα γραφεία της ΠΕΟ, έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης του προγράμματος κοινών δραστηριοτήτων του 2013, ενώ συναποφασίστηκε το πλαίσιο του προγράμματος για το 2014. Οι δύο οργανώσεις συζήτησαν και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, πιστοί στις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του ταξικού αγώνα, συμπορεύονται με τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο, που αντιστέκονται σε αντεργατικές πολιτικές και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συνέπειες της, αναδεικνύουν τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ε/κ και Τ/κ εργαζομένων.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ΠΕΟ και DEV-IS αναφέρουν ότι «η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας και του λαού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη».

Επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους έναντι των εργαζομένων της Κύπρου για εντατικοποίηση της κοινής τους δράσης, με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέρεται ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου από θέση αρχής στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως πρέπει να στοχεύουν σε μια λύση αρχών και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ και όχι των οποιονδήποτε ξένων».

Προστίθεται ότι ΠΕΟ και DEV-IS παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Αναφορικά με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του 2014, θα περιλαμβάνει συμμετοχή Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστών σε συνελεύσεις εργαζομένων σε χώρους εργασίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη, διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων και κοινή συμμετοχή με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της 1ης Σεπτεμβρίου (Παγκόσμιας ημέρας δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη), κοινή υποστήριξη στην διεθνή εκδήλωση για την 3η Οκτωβρίου που έχει προκηρύξει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και άλλες εκδηλώσεις.

Τέλος, σε σχέση με την απασχόληση των Τ/κ εργαζομένων στις ελεγχόμενες από τη Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, οι δύο οργανώσεις λένε ότι θα συνεχίσουν την κοινή δράση με στόχο τη στήριξη και ενημέρωση των Τ/κ, ώστε να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά να οργανώνονται στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Από την πλευρά του o Πρόεδρος της DEV-ISMehmetSeyis, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στις «ξεκάθαρες θέσεις» των οργανώσεων για λύση του Κυπριακού. Είπε εξάλλου ότι οι εργαζόμενοι στα κατεχόμενα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα οικονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η Τουρκία, ενώ στις ελεύθερες περιοχές, με το μνημόνιο που επιβλήθηκε από την Τρόικα.

Καθήκον μας είναι να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να συμβάλλουμε σε μια λύση που θα υπηρετεί τους Κύπριους, κατέληξε ο κ. Seyis

Διαβάστε Επίσης