Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΗ ΠΕΟ επισκέφθηκε τ/κ συντεχνίες

Η ΠΕΟ επισκέφθηκε τ/κ συντεχνίες

-

Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Πάμπη Κυρίτση επισκέφθηκε στα κατεχόμενα την ΚΟΟΠ-ΣΕΝ (συντεχνία εργαζομένων συνεργατισμού), την ΚΤΟΕΟΣ (συντεχνία καθηγητών) και την ΜΠΕΣ (συντεχνία εργαζομένων στα `δημαρχεία`).

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι η ΠΕΟ διατηρεί μακρόχρονες σχέσεις με τα συνδικάτα των Τ/κ, προσθέτοντας ότι αυτές οι συναντήσεις θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ τους.

Είπε ακόμη ότι επείγει και είναι απαραίτητη η κινητοποίηση της εργατικής τάξης της Κύπρου και ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται υπό επίθεση και στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνοντας ότι εφαρμόζονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στις δύο πλευρές, ανέφερε ότι οι επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων προέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από την Τρόικα και την ΕΕ και στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

Πίσω και από τις δύο επιθέσεις κρύβεται το ίδιο κέντρο, είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική αυτή επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η λύση θα επανεκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη. Μια λύση, σημείωσε, που θα επανενώσει πραγματικά τη χώρα και το λαό. Μια λύση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων. Γιατί, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο για μας ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί ελκύουν το ενδιαφέρον κάποιων παγκόσμιων δυνάμεων. Χρειαζόμαστε, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα, αλλά υποστήριξη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επανένωση της πατρίδας μας μέσω μιας λύσης, η οποία θα υπηρετεί το συμφέρον μας. Είναι καθαρό, σημείωσε, ότι μιλούμε για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μια ταυτότητα, η οποία θα αφήσει πραγματικά το λαό της Κύπρου να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας χωρίς την κηδεμονία κανενός.

Είπε ακόμη ότι θεωρεί πως ήρθε η ώρα για κοινή δράση, για κινητοποίηση του λαού, για να ασκηθεί πίεση, να σταλεί το μήνυμα ότι η εργατική τάξη της Κύπρου επιθυμεί λύση γρήγορα, μία πραγματική κυπριακή λύση.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα των εορτασμών της Πρωτομαγιάς και είπε ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν από κοινού, στον ίδιο χώρο, με κοινά συνθήματα και κοινή ελπίδα. Οι εορτασμοί, ανέφερε, που θα γίνουν στη νεκρή ζώνη, στο γήπεδο τηςΤσεντίνκαγια θα είναι επιτυχείς και ιστορικοί.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΟΠ-ΣΕΝ Μεχμεταλί Γκουρόζ ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και ότι τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα θα μας ενώσει και πρόσθεσε ότι οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς θα στείλουν το απαραίτητο μήνυμα εντός και εκτός Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της ΚΤΟΕΟΣ Ταχίρ Γκοκτσεμπέλ είπε ότι οι σχέσεις της συντεχνίας με την ΠΕΟ χρονολογούνται ότι ότι ανέκαθεν υπήρχε συνεργασία όσον αφορά στο Κυπριακό, την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και την καταπολέμηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΤΟΕΟΣ ανέφερε ότι η τελευταία φορά που γιορτάστηκε από κοινού η Πρωτομαγιά ήταν το 1958 υπογραμμίζοντας την σημασία της συνεργασίας.

Κατά την επίσκεψη της ΠΕΟ στην ΜΠΕΣ, ο Πρόεδρος της συντεχνίας Σαβάς Μποζάτ αναφέρθηκε επίσης στους κοινούς εορτασμούς της Πρωτομαγιάς, λέγοντας ότι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη.

Διαβάστε Επίσης