Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΙστορικός κοινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς από ΠΕΟ και τ/κ συνδικαλιστές οργανώσεις

Ιστορικός κοινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς από ΠΕΟ και τ/κ συνδικαλιστές οργανώσεις

-

Απρίλιος 2014

Κοινή Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση διοργανώνουν φέτος, μετά από 56 χρόνια, οι ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-İŞ, KTÖS, KTAMS, KTOEÖS και BES, καλώντας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν ενωμένοι ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, της απορρύθμισης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και ενάντια στα μνημόνια, για να προστατέψουν τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, αλλά και για λύση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού.

Ο φετινός κοινός Πρωτομαγιάτικος εορτασμός την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7μμ στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά στη νεκρή ζώνη, “στέλλει από τη μια άκρη της Κύπρου ως την άλλη, το δυνατό μήνυμα της ενότητας και αντίστασης των εργαζομένων της Κύπρου” αναφέρει κοινή διακήρυξη των έξι οργανώσεων, την οποία προσυπογράφουν συνολικά 54 οργανώσεις, κόμματα και φορείς, που στηρίζουν και την εκδήλωση.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Συνεργασίας, οι Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ της ΠΕΟ και ο ηγέτης της DEV-İŞ Μεχμέτ Σείς, ανέγνωσαν την κοινή διακήρυξη στα ελληνικά και τουρκικά, αντίστοιχα, τονίζοντας ότι “η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συνέπειες της αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη εντατικοποίησης των αγώνων τους ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της κατάργησης των κατακτήσεων των εργαζομένων. Αναδεικνύουν την ανάγκη κοινού αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων”.

“Η Πρωτομαγιά του 2014 βρίσκει τους εργαζόμενους στον τόπο μας αντιμέτωπους με σημαντικά γεγονότα”, αναφέρεται στη διακήρυξη και προστίθεται ότι “στον κοινωνικοοικονομικό τομέα τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών”.

“Στο νότο”, αναφέρουν οι έξι συντεχνίες, “οι εργαζόμενοι και η κοινωνία ευρύτερα βιώνουν τα αποτελέσματα του μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη με την Τρόικα. Ύφεση, δραματική αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φτώχειας, περικοπές στην παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, απορρύθμιση της εργασίας με δραματικές βίαιες αλλαγές σε μισθούς και ωφελήματα είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται”.

“Στο βορρά παρόμοια κατάσταση βιώνουν οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται από την Τουρκία”, συμπληρώνουν.

Στη διακήρυξη οι οργανώσεις σημειώνουν ως “θετική εξέλιξη” την επανέναρξη της διαδικασίας των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και διατυπώνουν τη σταθερή προσήλωσή τους στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή έχει περιγραφεί στις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ.

“Μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνημένη λύση που να εκφράζει τα συμφέροντα των Κυπρίων, είναι ο κοινός στόχος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων” αναφέρουν.

“Η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού θέτει μπροστά μας το καθήκον της εντατικοποίησης και ενίσχυσης των κοινών δράσεων μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και ταυτόχρονα της εντατικοποίησης του αγώνα ενάντια στον εθνικισμό, ρατσισμό, σωβινισμό ενάντια στην διαίρεση”, σημειώνουν.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, πριν από την κοινή εκδήλωση η ΠΕΟ θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στις 6μμ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, απ` όπου θα ξεκινήσει πορεία που θα καταλήξει στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά.

Διαβάστε Επίσης