Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Α. Φακοντής δηλώνει ότι τα στοιχεία διαψεύδουν την Υπ. Εργασίας για...

Ο Α. Φακοντής δηλώνει ότι τα στοιχεία διαψεύδουν την Υπ. Εργασίας για το ωράριο καταστημάτων.

-

Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος 2014

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής δήλωσε την Πέμπτη ότι τα στοιχεία διαψεύδουν την Υπουργό Εργασίας σε ό,τι αφορά την πρόσληψη ανέργων στο πλαίσιο της επέκτασης του ωραρίου καταστημάτων και κάλεσε την Κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην προσπάθεια της να υπεραμυνθεί της απόφασης της Κυβέρνησης για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δήλωσε ότι λόγω του διατάγματος έχουν προσληφθεί 5.000 νέοι υπάλληλοι, ανέφερε ο κ. Φακοντής παρατηρώντας ότι τα επίσημα στοιχεία την διαψεύδουν.

Αφού είπε ότι το ωράριο εργασίας «ροκανίζει τον ιστό της οικογενειακής ζωής» κάλεσε την Κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να παραδεχθεί ότι οι στόχοι της αύξησης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και ο περιορισμός της ανεργίας απέτυχαν.

Όπως ανέφερε σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία για την εγγεγραμμένη ανεργία στο τομέα του εμπορίου το Δεκέμβριο του 2013, οι άνεργοι στον τομέα του εμπορίου αυξήθηκαν κατά 676 άτομα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο μέσος όρος ανεργίας στον τομέα του εμπορίου αυξήθηκε κατά 32%, ή 2.241 άτομα φθάνοντας τους 9.239 άνεργους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ παρατήρησε στη συνέχεια ότι η απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 7,3 % ή κατά 4.940 άτομα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012.

Κατά τον κ. Φακοντή στην πραγματικότητα οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ένα αριθμό ανέργων για να εργαστεί ευκαιριακά και κυρίως την Κυριακή με πολύ χαμηλούς μισθούς ενώ ταυτόχρονα απολύουν, ή μειώνουν τις ώρες εργασίας του προσωπικού.

Ο κ. Φακοντής συνεχίζοντας είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη προσθέτοντας περισσότερους ανέργους.

Όπως ανέφερε, η επέκταση του ωραρίου προκαλεί σωρεία προβλημάτων όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός που «σκοτώνει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παραβιάζει τον κατώτατο μισθό και το ωράριο εργασίας, εισάγοντας εξουθενωτικά ωράρια εργασίας.

Διαβάστε Επίσης