Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟμήρου: Ιδεολογική εμμονή της Κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις

Ομήρου: Ιδεολογική εμμονή της Κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις

-

alt=”OMHROU GIANNAKHS EDEK” src=”/images/OMHROY_GIANNAKHS_EDEK/OMHROU_GIANNAKHS_EDEK.jpg” height=”310″ width=”462″/>Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου κάλεσε την Κυβέρνηση “έστω και την υστάτη να εγκαταλείψει τη δογματική προσκόλληση στις ιδιωτικοποιήσεις” και “να μελετήσει και να υιοθετήσει την ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη”, όπως ανέφερε, “πρόταση της ΕΔΕΚ για εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση των ημικρατικών μέσω μερικής μετοχοποίησης διατηρουμένης της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου από το κράτος”.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΕΔΕΚ, σε σχέση με μελέτη που κατέθεσε το Κίνημα για τη μερική μετοχοποίηση, εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Ομήρου είπε ότι “η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει με δογματισμό, στη διά πυρός και σιδήρου εκποίηση των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας”, προσθέτοντας ότι “CYTA, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων επιδιώκεται να `βγουν στο σφυρί`, κάτω από συνθήκες εκβιασμού της Τρόικας”.

Αναφέροντας ότι “είναι φανερό ότι η Τρόικα αποτελεί το τέλειο άλλοθι για την Κυβέρνηση”, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι “η Κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την Τρόικα για να προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες της για ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων οργανισμών δημόσιας ωφέλειας”.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, “το ΚΣ ΕΔΕΚ, ενώ τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης των ημικρατικών οργανισμών με μερική μετοχοποίηση, τάσσεται εν τούτοις απολύτως εναντίον του ξεπουλήματος και της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης τους”.

Ερωτηθείς κατά πόσον με τη μερική μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών θα αντληθεί το απαιτούμενο ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, ο κ. Ομήρου είπε ότι “έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση η οποία διασφαλίζει και τη συλλογή του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού το οποίο απαιτούν οι δανειστές μας”.

“Φθάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και να εγκαταλειφθούν οι δογματικές αντιλήψεις ότι για τη θεραπεία κάθε κακού στην οικονομία, ο μόνος δρόμος είναι το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών”, πρόσθεσε.

Στη μελέτη της ΕΔΕΚ προτείνεται η προώθηση μετοχοποίηση συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό, χωρίς να παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο, ενώ για άλλους, όπως η Αρχή Λιμένων, θα μπορούσαν να ανατεθούν συγκεκριμένες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα διασφαλίζοντας τις υποδομές και τα λιμάνια της χώρας.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη CYTA και την ΑΗΚ, στη μελέτη προτείνεται η δημιουργία επενδυτικού οχήματος είτε σε μορφή ιθύνουσας εταιρείας είτε οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και μέσω αυτού του οχήματος μπορεί να παραχωρηθεί συγκεκριμένο ποσοστό σε στρατηγικούς επενδυτές στον οργανισμό ή συγκεκριμένα τμήματα/τομείς.

Ειδικά για την ΑΗΚ, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει η δυνατότητα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα μόνο σε ορισμένα τμήματα/τομείς διατηρώντας το δίκτυο διανομής κρατικό.

Σε σχέση με την Αρχή Λιμένων, “λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν τον έλεγχο των υποδομών από το κράτος και ως εκ τούτου προτείνεται η αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του οργανισμού και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των εργασιών σε συγκεκριμένα τμήματα στα πρότυπα που εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες”, αναφέρεται στη μελέτη.

Επίσης, προτείνεται η δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, που θα αποτελεί ουσιαστικά το διαχειριστικό οργανισμό για αποκρατικοποιήσεις και για διαχείριση άλλης κρατικής περιουσίας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, αλλά και τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Κρατικής Ακίνητης Περιουσίας ως μέρος του Ταμείου.

Μεγάλες εκτάσεις κρατικής γης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανέγερση καζίνο, ανέγερση θεματικών πάρκων, δημιουργία τεχνολογικών πάρκων, δημιουργία βιομηχανιών πετροχημικών, πράσινη ανάπτυξη και ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων.

Διαβάστε Επίσης