Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛαμόγια των τραπεζών οι κυβερνώντες κάνουν πλάτες για τα αυξημένα επιτόκια!

Λαμόγια των τραπεζών οι κυβερνώντες κάνουν πλάτες για τα αυξημένα επιτόκια!

Για το 82% των δανείων μπορεί να επέμβει για να μειωθούν τα επιτόκια, αλλά συνειδητά δεν το πράττει!

-

Mε αφορμή την τελευταία έστω και μικρή μείωση του βασικού δανειστικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της διαμήνυσε στους αγανακτισμένους πολίτες που απαιτούν μείωση των επιτοκίων που επιβάλλου οι τράπεζες στην Κύπρος πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα! Νίπτει τας χείρας της!  «Η κυβέρνηση, ανέφερε ο Κ. Κρητιώτης, δεν μπορεί να επιβάλει στις τράπεζες την  μείωση των δανειστικών επιτοκίων». 

Συμφωνούμε, με την μόνη διαφορά ότι δεν μπορεί να επιβληθεί για δάνεια που παραχωρήθηκαν βάσει Euribor, που είναι το βασικό επιτόκιο και καθορίζεται από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτά τα δάνεια σε Euribor όσον αφορά τις ούτω καλούμενες κυπριακές τράπεζες δεν ξεπερνούν το 12% του δανειστικού τους χαρτοφυλακίου. 

Το υπόλοιπο περίπου 88% του δανεισμού τους είναι βάσει του βασικού επιτοκίου της κάθε  τράπεζας ξεχωριστά το οποίο αναπροσαρμόζουν από καιρό σε καιρό χωρίς την συμμετοχή του χρεώστη.  Ανά πάσα στιγμή μπορεί και αυτό γίνεται με  μήνυμα  ότι η «τράπεζα από τις τάδε το μήνα αυξάνει το βασικό της επιτόκιο». 

΄Οταν θα γινόταν η πρώτη μείωση του βασικού δανειστικού επιτοκίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο έσπευσαν οι ούτω καλούμενες κυπριακές τράπεζες και αύξησαν το βασικό τους επιτόκιο για να μην μειωθούν τα κέρδη τους, μία και μόνο τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,85%  το ίδιο έγινε και τον Αύγουστο.  Και το εξωφρενικό ότι αυξάνουν το επιτόκιο και ειδοποιούν τους δανειολήπτες μία βδομάδα μετά! 

  • Εδώ κύριοι κυβερνώντες μπορείτε να επέμβετε και να βάλετε μία τάξη μέσω νομοθέτησης όπως και με τις υπέρογκες χρεώσεις και προμήθειες που εισπράττουν. 

 Παράλληλα με την πρόταση του ΑΚΕΛ για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε οι τράπεζες να συμπεριληφθούν στον Περί Τοκογλυφίας Νόμο ο οποίος υπολογίζεται κάθε τριμηνία από την Κεντρική Τράπεζα  τον δε  Ιούνιο υπολογίστηκε στο 11,76%.

Με την τελευταία τροποποίηση του νόμου  με τις ψήφους ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ οι τράπεζες από τον Δεκέμβριο του 2011 εξαιρούνται του ελέγχου για τοκογλυφία. 

Η λογική του παράλογου!  γηΠως είναι δυνατόν να εξαιρούνται οι σύγχρονοι τοκογλύφοι την στιγμή που τα  επιτόκια που χρεώνουν σήμερα φτάνουν μέχρι το 12% ενώ αν προσθέσουμε  και τις διάφορες άλλες χρεώσεις τους φτάνει μέχρι το 16,78%. Κι όλα αυτά, ενώ  τα κυπριακά δικαστήρια ακόμα εκδικάζουν υποθέσεις που παραπέμφθηκαν από τις τράπεζες και φέρουν επιτόκιο μέχρι 14%!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης