Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΓιατί χωλαίνει η διαχείριση των αποβλήτων στην Κύπρο

Γιατί χωλαίνει η διαχείριση των αποβλήτων στην Κύπρο

-

Η διαχείριση των αποβλήτων στην Κύπρο χωλαίνει και αποτελεί το μέγιστο ίσως περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο. Ενώ οι πολίτες κάνουμε διαχωρισμό των απορριμμάτων, δεν γίνεται ανακύκλωση από την Green Dot ούτε και στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης, όπως θα έπρεπε, αλλά μόνο ένα μέρος ανακυκλώνεται και τα υπόλοιπα θάβονται.

Επιπλέον το θάψιμο τους γίνεται χωρίς τη λήψη των σωστών μέτρων διαχείρισης με αποτέλεσμα υγρά από τα απορρίμματα να απορροφώνται από το έδαφος ή να καταλήγουν σε ποταμούς.

 Ένας από τους λόγους για το πρόβλημα είναι η μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων που υπερβαίνει τη δυναμικότητα επεξεργασίας, της ΟΕΔΑ Κόσιης και οδηγείται στον παρακείμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) εντός των εγκαταστάσεων. 

Η μεταφορά απορριμμάτων απευθείας στον ΧΥΤ γίνεται επειδή μεταφέρονται εκεί απορρίμματα όχι μόνο από τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά και από την επαρχία Λευκωσίας, μετά τη διακοπή λειτουργίας του χώρου ανεξέλεγκτης απόρριψης σκυβάλων  στον Κοτσιάτη, που αποτελούσε προϋπόθεση για την αποφυγή προστίμου περίπου €60 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις το συντομότερο.

Χρι.Σ.

Διαβάστε Επίσης