Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ Έπαυσαν ως «ανίκανο» τον Γενικό Ελεγκτή, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

 Έπαυσαν ως «ανίκανο» τον Γενικό Ελεγκτή, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

"Μαύρη μέρα για την Κύπρο", εμπλέκει σε σχέδιο "φαγώματος" του τέως και νυν ΠτΔ ο Οδ. Μιχαηλίδης ΑΚΕΛ: Απρόβλεπτες Προεκτάσεις και Συνέπειες - Ασήκωτες οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Γενικής Εισαγγελίας

-

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο συνήλθε ως Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη την παύση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σύμφωνα με την απόφαση των οκτώ Δικαστών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου κρίνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής, με βάση το σύνολο της μαρτυρίας, “παραβίασε τα όρια και έδειξε συμπεριφορά κατώτερη των περιστάσεων, που τον καθιστά ανίκανο”. 

“Κρίνουμε ότι είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς”, αναφέρει η απόφαση.

Η απόφαση για παύση του Γενικού Ελεγκτή είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο και θα κοινοποιηθεί άμεσα.

Η απόφαση αποτελείται από 209 σελίδες. 

“Μαύρη μέρα για την Κύπρο”, εμπλέκει σε σχέδιο “φαγώματος” του τέως και νυν ΠτΔ ο Οδ. Μιχαηλίδης

Μαύρη μέρα για τη Κύπρο χαρακτήρισε τη σημερινή ο παυθείς Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση είναι κόλαφος για την ελευθερία της έκφρασης και για την απαίτηση της κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι “υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια φαγώματος μου από τον τέως ΠτΔ και τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας στην οποία αργότερα συνετάχθη και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.  

“Απολύομαι ως χειρότερος και από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι φανερό ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με το σύστημα και γι’ αυτό φαγώθηκε.

Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς και ότι θα εξετάσει τα επόμενα βήματά του με τους νομικούς του συμβούλους.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι νιώθει την υποχρέωση όπως την ένιωθε πάντα να υπηρετήσει την πατρίδα του, και αυτό, όπως είπε, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη εμπλοκή με την πολιτική, αλλά υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά.

“Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου”, ανέφερε.

ΑΚΕΛ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ: Απρόβλεπτες Προεκτάσεις και Συνέπειες – Ασήκωτες οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Γενικής Εισαγγελίας

Η απόφαση του Συμβουλίου είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, συνιστά πλήγμα στον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και τραυματίζει σοβαρά τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία και τον έλεγχο στον τόπο μας.

Η παύση του Γενικού Ελεγκτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αμφισβήτηση και την καχυποψία των πολιτών έναντι των θεσμών, των εξουσιών και του πολιτικού συστήματος, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής συνέβαλαν να βγουν σκάνδαλα στο φως σε μια περίοδο κατακόρυφης αύξησης της διαφθοράς εξαιτίας της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ που δίκαια θεωρείται ως η πιο διεφθαρμένη στην ιστορία του τόπου. Προφανώς αυτό είναι που δεν άρεσε και ενόχλησε.

Το ΑΚΕΛ ευθύς εξαρχής είχε έντονα διαφωνήσει με την απόφαση της Γ. Εισαγγελίας να ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, προφανώς με τη συναίνεση και την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ενέργεια τους αυτή δείχνει σοβαρή έλλειψη ανοχής στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κριτική. Οι σχέσεις μεταξύ των θεσμών δεν μπορούν να επιλύονται στα δικαστήρια και η συγκεκριμένη απόφαση όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις αλλά -πολύ φοβόμαστε- θα τις κάνει χειρότερες.

Η όλη διαχείριση του θέματος από μέρους της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και της Γενικής Εισαγγελίας βάζει τη δημόσια ζωή σε αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες και για τούτο οι ευθύνες τους είναι ασήκωτες.

Γραφείο Τύπου ΕΔΕΚ:

Η ΕΔΕΚ έτοιμη να καταθέσει προτάσεις, για να διασφαλιστεί ότι το θετικό έργο που επιτέλεσε ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής δεν θα υποβαθμιστεί

Η ΕΔΕΚ διαχρονικά αποφεύγει να σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων, όπως και στην προκειμένη περίπτωση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που έκανε δεχτή την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Μετά από τη θλιβερή περίοδο της σύγκρουσης δύο – κορυφαίας σημασίας – θεσμών, αυτό που επιβάλλεται να γίνει τώρα είναι να καταβληθεί προσπάθεια για εξομάλυνση της κατάστασης.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ομολογουμένως επιτέλεσε ένα εξαιρετικό έργο ως Γενικός Ελεγκτής, υπηρέτησε με σθένος την αποστολή του και έδωσε άλλη διάσταση στον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Με αυτή την ευκαιρία και στη βάση της εξαγγελίας της κυβέρνησης για πρόθεση σύστασης Ελεγκτικού Συμβουλίου, η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της συνέχισης του σοβαρού ρόλου, που οφείλει να υπηρετεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, ώστε το θετικό έργο το οποίο επιτέλεσε ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής να μην υποβαθμιστεί.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών:

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της Κυπριακής Δικαιοσύνης

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κατ’ ευθεία χτύπημα κατά των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και εν τέλει, της Δημοκρατίας.

Με αυτή την απόφαση κλονίζεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δικαιοσύνης μέσα στην κοινωνία. Μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς και η Κυπριακή Δικαιοσύνη παίρνει το δρόμο της απαξίωσης.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, πρέπει να διαβαστεί κι από την κοινωνία ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η ελπίδα για την Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα βρίσκεται μόνο στην υποστήριξη των πολιτικών, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την διαφθορά και την διαπλοκή.

Ως Κίνημα Οικολόγων σταθήκαμε από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα στην πρωτοπορία των αγώνων κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.  Βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι τα τελευταία χρόνια με τον θεσμό του  Γενικού  Ελεγκτή και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη προσωπικά. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα – στην ανάγκη χωρίς την στήριξη του Γενικού Ελεγκτή – τον αγώνα μας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Διαβάστε Επίσης