Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡουφούν μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματος μας!

Ρουφούν μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματος μας!

-

Οι τράπεζες άρχισαν η μια μετά την άλλη να ανακοινώνουν τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα τους και όπως διαβάζουμε, τα κέρδη όλων ανεξαίρετα σημειώνουν αύξηση.

Μάλιστα η πρώην μεγαλοτράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ύψους €270 εκατομμυρίων, μετά την… φορολογία με τα κέρδη τους να είναι αυξημένα κατά 23% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. 

Κερδοσκοπικοί οργανισμοί είναι και θέλουν να βγάζουν να βγάζουν κέρδη, αλλά αυτοί το έχουν παραξηλώσει!  Αυτό δεν λέγεται «λελογισμένο» κατά τους αστούς οικονομολόγους, κέρδος. Είναι αισχροκέρδεια που εκφεύγει των «θεμιτών πλαισίων» και σε μια νεοφιλελεύθερη οικονομία!

Και βεβαίως εδώ μιλούμε για διασωθείσες τράπεζες με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Τι εστί διασωθείσες τράπεζες στη χώρα μας; 

Πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που χρεωκοπεί, έρχεται το κράτος με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, με το κούρεμα καταθέσεων, με μνημόνιο και την σώζει.  Μετά την διάσωση την ξεπουλά σε ξένους «επενδυτές» έναντι πινακίου φακής και οι τράπεζες για να μας… «ευχαριστήσουν» αρπάζουν είτε οι ίδιες είτε μέσω των αρπακτικών τους τις περιουσίες του κοσμάκη που ήταν υποθήκη σε «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», δηλαδή αυτών που τους έσωσαν, αυξάνουν τις χρεώσεις, τις υπερχρεώσεις και τις προμήθειες τους. Τα χρεωστικά τους επιτόκια έφτασαν στα ουράνια ενώ τα καταθετικά στα τάρταρα και δεν επιστρέφουν πίσω έστω και ένα ευρώ από αυτά που διασώθηκαν.

Οι δε δύο τελευταίες κυβερνήσεις καταφέρνουν όλοι οι νόμοι που ψηφίζονται να είναι υπέρ τους ενώ παράλληλα κάνουν διακανονισμούς για τα εκατομμύρια που οφείλουν στον φόρο ενώ οι ίδιες ανακοινώνουν υπερκέρδη…

Αλλά τι να πεις εξ’ όν από του να υπενθυμίζουμε: «Αυτός είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε»!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης